Zanimljivosti: Zašto se novorođenče smeška dok spava?

Pronašli smo zanimljive informacije o tom čarobnom izvoru radosti – bebinom osmehu. Mali vodič kroz svet osmeha

Foto: Pixabay

Mali vodič kroz svet osmeha

Malo se što može uporediti s osećajem radosti koja nas obuzme kada gledamo bebu koja se smeši u snu. Jeste li znali da se bebe smeše i pre nego što se rode? Taj se čarobni trenutak obično zbiva dok bebe spavaju. Roditelji se tada pitaju; da li su bebe sanjale? Da li se sećaju vremena provedenog u majčinom stomaku? Pronašli smo zanimljive informacije o tom čarobnom izvoru radosti – bebinom osmehu.

Bebe se smeše i pre nego što se rode
Ako ste imali sreću videti svoju bebu kako se smeje na ultrazvuku, nemojte misliti da vam se osmeh – učinio. Studija koja je proučavala više od 500 trudnica pomoću 4D ultrazvuka pokazala je da se čak 31 fetus zaista smešio. Svi su se smešili prosečno 3,21 sekundu. Na taj su način naučnici utvrdili da se spontani osmesi pojavljuju čak i dok su bebe još u maternici, i to pre njihovog rođenja.

Zahvaljujući razvoju novih tehnologija koje nam omogućuju da zavirimo u bebe u utrobi njihove majke kako bismo videli što se tamo događa pre rođenja, postalo je moguće otkriti da fetusi takođe mogu zevati, već 18 nedelja nakon začeća. Oko 26. nedelje trudnoće mogu se nasmešiti, treptati, pa čak i plakati – ti izrazi lica su nehotični refleksi koje razvijaju kao neka vrsta pripreme za trenutak rođenja.

Prvi osmesi su refleksni
Kao što smo ranije spomenuli, ove radnje koje beba izvodi u maternici smatraju se refleksnim radnjama. Odnosno, oni su neposredni odgovor na podsticaj, što je u slučaju beba obično vezano za osećaj unutrašnje dobrobiti. Za razliku od mnogih od nas, vrlo je verojatno da bebe zapravo nisu svesne da se smeše pa govorimo o nenamernom pokretu mišića.

Pravo vreme za osmehe
Tokom spavanja, novorođenče normalno prolazi kroz 2 faze sna: aktivan san i duboki san. Smatra se da se aktivna faza, poznata i kao REM faza, koja je kratica za brzo kretanje očiju, proizvodi intenzivnom moždanom aktivnošću. To se događa otprilike 60-90 minuta nakon što beba zaspi, ali san funkcioniše u ciklusima, pa će se i REM faza menjati ​​s dubokim snom. Ipak, najverojatnije ćemo tokom REM spavanja videti kako se naše bebe smeše, prave grimasu ili protežu noge.

Osmeh kao odgovor
Budući da ne mogu razgovarati, osmeh i plač osnovno su detetovo komunikacijsko sredstvo. To je, barem, istina tokom prvih trenutaka nakon rođenja. Međutim, imajte na umu da su neka istraživanja uspela dokazati da su bebe društveno biće već nekoliko dana ili čak sati nakon rođenja. Zato njihovi osmijesi mogu biti i odgovor na pozitivne osjećaje ili umirujuće senzacije poput milovanja po obrazu. Ugodni podsticaji, poput poznatih glasova, mirisa i ukusa, takođe mogu izazvati osmeh kod bebe.

Novorođenčad ne sanja, ali ima pamćenje
I dok gledamo bebu koja čvrsto spava, često vidimo i kako se nasmeši, to ne mora značiti da sanja čak i ako se čini da je to tako. Zapravo, to je gotovo nemoguće, budući da novorođena beba još nema dovoljno iskustva za pamćenje, niti ima sposobnost zamišljanja, a mozak joj i dalje raste kako bi stekao te kapacitete.

Spavanje u prvim nedeljama života ima neke vrlo specifične i značajne funkcije koje uključuju pomaganje bebama u razvoju mozga, obradi informacija i učvršćivanju pamćenja, koje se počinje oblikovati u maternici. Ovo poslednje, zapravo se može dokazati posmatranjem kako bebe mogu prepoznati majčin ili očev glas samo nekoliko sati nakon rođenja.

Miss mama

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA