Zablude o brisu grla

Svakom detetu treba uraditi bris grla čim se malo zacrveni, pa i kada nema povišenu temperaturu. Bris treba uraditi onda kada za to ima potrebe, a ovo definitivno NIJE ta situacija.

bris grla

Ako je dete dobro raspoloženo, lepo jede i nema povišenu temperaturu – nema potrebe da se radi bris grla! Blago crveno grlo je kod dece veoma čest problemčić, jer se veliki broj virusa lako «uvali» u njega i «napravi» blago zapaljenje. E, virusi se ne otkrivaju u rutinskim brisevima, već bakterije.

Bakterije koje «traže» terapiju, uvek izazivaju značajne tegobe kod dece: povišenu temperaturu, gušobolju, loše stanje deteta i drastičan pad apetita. To su prave indikacije za bris grla!

 • Bris je neophodan uvek kada se dete požali na bol u grlu.

Nije baš tako!

Kao i kod blagog crvenila grla, ni bol u grlu – sam za sebe, nije razlog za bris. Prolazna gušobolja bez pratećih (važnih) tegoba (povišene temperature pre svega), česta je kod dece, a prolazi posle par dana, jer su opet virusi glavni krivci.

Naravno da svaka gušobolja praćena visokom temperaturom JESTE razlog za pregled, ali i za bris grla. I tada je moguće da je u pitanju virusna infekcija, ali to mora da se proveri brisom grla, jer je moguće da se radi o početku gnojne angine.

 • Bris nosa uvek treba da se radi uz bris grla, to mora zajedno..

Ne mora i ne treba da «ide zajedno»!

Bris nosa se zaista retko radi, a razlog je jednostavan – ogromna većina bakterija, i kada se nađe u nosu, NE zahteva terapiju!

Zato se bris nosa uglavnom radi iz takozvanih epidemioloških razloga: kod osoblja koje radi sa novorođenim bebama, ili transplantiranih pacijenata, ili kod onih koji učestvuju u pripremi obroka za decu.

Podeli:

Komentari

 1. Ksenija says:

  Imam blizance koji imaju milimetarski medijalni rascep mekog nepca stari su 14 meseci ovih dana su trebali da idu na operaciju nepca, ali nikako da imaju dobre nalaze brisa nosa i grla, taman se rešimo jedne bakterije ono se pojavi neka druga a hirurg nam je rekla da nema operacije dok sve ne bude savršeno, dok naš pedijatar tvrdi da se sve bakterije koje im se javljaju u nosiću ne mogu lečiti i izlečiti antibioticima i da nisu uopšte opasne već da su redovni stanovnici nosne duplje i guše odnosno da se u njihovom slučaju i javljaju zbog rascepa, šta raditi u ovom slučaju, pošto se i deca i ja mučimo oni ne mogu da krenu u vrtić jer upravo zbog navedenog problema jedu samo fine kašice ne smeju komadiće dok se sve ne sanira operacijom zbog velike opasnosti od gušenja.

  • MojPedijatar says:

   Vaš pedijatar je APOSLUTNO u pravu!

   Da se proba terapija LOKALNIM antibiotskim rastvorima ili mašću za nos – da Vaš pedijatar to prepiše, ali SAMO zbog provremenog “nestanka” bakterija u brisu, pa da se obavi operacija.

 2. Snezana says:

  Imam kćerkicu od godinu i pol, trebali smo vaditi bris nosa i grla za ljekarsko uvjerenje za vrtić., međutim ona se prehladila,ima malo zapaljeno grlo, bila na inhalacijama i još ima terapiju od sedam dana da pije amoksicilin. Zanima me da li moram čekati da prođe sva terapija prije vađenje brisa da bi nalazi bili uredni. Ona je sada dobro. Terapiju ima do utorka, a meni ljekarsko uvjerenje treba do petka.. S obzirom da se nalaz brisa čeka par dana, ja bih uzorak trebala predati u ponedeljak da bih do petka sve stigla uraditi.

  • MojPedijatar says:

   Slobodno izvadite briseve kad Vam je zgodno! To je sada samo formalnost koju morate obaviti.

 3. Eleonora says:

  Moje dete ima operaciju krajnika za 6 dana ali je pod hemicinom zbog streptokoka iupale krajnika. Dali mozemo uraditi bris grla i nosa dans sobzirom da je treci dan kako pije hemomicinirup

 4. Suzana says:

  Imam 34 godine, od pre godinu dana mi se pojavio suvi kasalj. Narocito kasljem uvece, kao da mi stoji nesto u grlu i pokusavam da izbacim ali bezuspesno. Radila sam bris grla i nasli su mi stafilokoku, ali posto sam bila pri kraju trudnoce nisam primala nikakvu terapiju. Porodila sam se u maju i nakon toga sam radila ponovo bris grla ali rezultat pokazuje da nemam bakteriju. Kako je sada to moguce da je imam pa nemam. Nista mi nije jasno i ne znam sta da radim. I dalje imam suvi iritirajuci kasalj , i stvarno ne znam sta dalje da radim. Da li ponovo bris grla, ili mozda alergo test ? Mozete li me nekako posavetovati ?

  • MojPedijatar says:

   Ova bakterija NIJE uzrok kašlja i NE zaslužuje nikakvu pažnju i terapiju.

   Ima smisla da se urade alergo-testovi.

 5. Dijana Geca says:

  Pozdrav! Moje drugo dete od 2 meseca ima eserihiju u brisu grla. Bio je na antibioticima, cefaleksin sirup 5 dana tei put na dan po 1.5ml posle pinovljenog brisa opet je prisutna ali u manjem broju. Pedijatar nam je dao genomičkim sirup, 1×1.ml pola sata pre jela na prazan stomak. Bris treba ponoviti posle 1.novembra. Beba je vesela, raspolozena i lepo napreduje jedini problem je vec đuze vremena za epljen nos i krkljanje sto je bila indikacija za bris a u nosu nema ništa. Izvlacim redovno fizionerom hipertonicni rastvor i usni aspirator. Kapi za nos marisol 3x dnevno. Koliko je opasna ta bakterija ukoliko bude i dalje prisutna i to krkljanje iako sekreta ima sve manje i bele je boje ?!

  • MojPedijatar says:

   Samo nastavite sa.čišćenjem nosića, a kad beba NEMA znake infekcije – NE LEČI se antibiotikom!

  • MojPedijatar says:

   Samo nastavite sa.čišćenjem nosića, a kad beba NEMA znakove infekcije – NE LEČI se antibiotikom!

 6. Mila says:

  Postovanje,koliko sme da bude “star” bris grla i nosa kako bi bili validni za operaciju krajnika? Koliko vremena mora da prodje od zadnjeg dana kada je popijen antibiotik do vadjenja gore pomenutog brisa?

  • MojPedijatar says:

   To mora da bude unutar 3 do 5 dana pre operacije, a tri dana posle prekida antibiotika ima smisla da se rade brisevi.

 7. Mina says:

  Poštovani, dete od 3 godine je 2 dana imalo temperaturu uz sedimentaciju 55, crp 30 i mirnu krvnu sliku. Uz to, na pregledu grlo je bilo malo crveno. I imao je nesto slabiji apetit.
  Bris grla i nosa je nakon 3 dana pokazao prisustvo bakterija i to stafilokoke u velikom broju.
  Međutim, dete je vec 2 dana bez temperature i ne žali se da ga ista boli. Apetit i raspoloženje su se vratili.

  Ima li potrebe za antibiotikom?

Strana 2 od 4<1234>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA