Zablude o brisu grla

Svakom detetu treba uraditi bris grla čim se malo zacrveni, pa i kada nema povišenu temperaturu. Bris treba uraditi onda kada za to ima potrebe, a ovo definitivno NIJE ta situacija.

bris grla

Ako je dete dobro raspoloženo, lepo jede i nema povišenu temperaturu – nema potrebe da se radi bris grla! Blago crveno grlo je kod dece veoma čest problemčić, jer se veliki broj virusa lako «uvali» u njega i «napravi» blago zapaljenje. E, virusi se ne otkrivaju u rutinskim brisevima, već bakterije.

Bakterije koje «traže» terapiju, uvek izazivaju značajne tegobe kod dece: povišenu temperaturu, gušobolju, loše stanje deteta i drastičan pad apetita. To su prave indikacije za bris grla!

 • Bris je neophodan uvek kada se dete požali na bol u grlu.

Nije baš tako!

Kao i kod blagog crvenila grla, ni bol u grlu – sam za sebe, nije razlog za bris. Prolazna gušobolja bez pratećih (važnih) tegoba (povišene temperature pre svega), česta je kod dece, a prolazi posle par dana, jer su opet virusi glavni krivci.

Naravno da svaka gušobolja praćena visokom temperaturom JESTE razlog za pregled, ali i za bris grla. I tada je moguće da je u pitanju virusna infekcija, ali to mora da se proveri brisom grla, jer je moguće da se radi o početku gnojne angine.

 • Bris nosa uvek treba da se radi uz bris grla, to mora zajedno..

Ne mora i ne treba da «ide zajedno»!

Bris nosa se zaista retko radi, a razlog je jednostavan – ogromna većina bakterija, i kada se nađe u nosu, NE zahteva terapiju!

Zato se bris nosa uglavnom radi iz takozvanih epidemioloških razloga: kod osoblja koje radi sa novorođenim bebama, ili transplantiranih pacijenata, ili kod onih koji učestvuju u pripremi obroka za decu.

Podeli:

Komentari

 1. Aleksandra Mandić says:

  Moja djevojčica ima 4 godine i ide u vrtić. Na početku svake školske (vrtićke) godine smo obavezni dostaviti ljekarsko uvjerenje sa brisevima grla i nosa. Mi smo sada odradili briseve i nosić je čist ali u grlu imamo Streptococcus beta haemolyticus grupe C izolovan 10% i pedijatrica nam je propisala sumamed i rekla bolje sada odmah da popije antibiotik jer ako dođe do 50-60% izazvaće temperaturu i druge posljedice a pri tom je dijete dobro, ne curi nos, nema nikakve tegobe, vesela, razigrana. Molim vaše mišljenje?

  • MojPedijatar says:

   BESMISLENO je lečiti dete koje NEMA znakive infekcije (visoka temperatura, bol u grlu, lose opšte stanje)!!!

   NE LEČI se papir (nalaz brisa) već BOLESNO.dete, a Vaše to nije!

   Kad streptokoka izazove upalu grla – to je gnojna ANGINA, koju Vase dete ocigledno nema!

   Detetu prskajte BRAX sprej u grlo (ili Tantum verde) nekoliko dana.

 2. Maja says:

  Postovani,moj dvogodisnji decak je pocetkom septembra imao upalu krajnika,,sanirana antibiotikom..Od te upale virusi su se nizali..Naime on sad maltene vec mesec ipo dana ima blago povisenu temp do 37.3 koja varira,jedan Dan ima,drugi nema I tako u krug,ima I izrazene podocnjake..Bilo smo vec pet puta kod pedijatra,svaki put dijagnoza laringitis,dok nisam na kraju na moje insistiranje uzela uput za orl…Dr orl je konstatovao da su krajnici ogromni uz pitanje da li on moze uopste da jede,guta..apetit mu je dobar.Terapija je bila Aerius 15dana.On je I dalje ima tu istu temperaturu I otecene,prosarane crvenim zilama krajnike(nzm kako drugacije da opisem) samo sto su sad manji nego pre..brine me ta temperatura.Da li mislite da bi trebao napokon da se odradi bris grla?? Iako niko od dr-a to nije predlozio.. Krvna slika je bila ok sem blago povisenih leukocita(14.66),crp miran. Nisam pametna sta ciniti..
  Izvinjavam Vam se na duzini posta
  Hvala Vam
  Zabrinuta mama

  • MojPedijatar says:

   BRIS grla je jednostava i odlična metoda da se proveri da li u grlu ima bakterija. PRE davanja antibiotika bris grla bi trebalo da se uradi, pa da se antibiotska terapija ne započinje “napamet”.

   Preko 95% upala grla u uzrastu Vašeg deteta su VIRUSNOG porekla – dakle NE leče se antibiotcima.

   37.3 NIJE povišena temperatura i NE treba da Vas brine.

 3. Marija says:

  Postovani,
  Imam bebu 11. Meseci uradili smo bris grla i nosa, jer je imala osip. I malo crveno grlo… Bez temperature i kaslja. Rezultati su pokazali eselihiju koli u usnoj duplji.. Doktorka je poaumnjala na ispravnost rezultata. Dobili smo terapiju na osnovu antibiograma. Antibiotik pancef 10 dana.. Pa da nakon 2 dana od terapije ponovo uradimo bris.
  Koliko moze da bude opasna i uporna eselihija u grlu? Nas je bas zacudila jer znamo da je uglavnom crevna ili urinarna infekcija i da se cesto vraca :/
  Pozdrav

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda bebe je zaista teško proceniti ovu situaciju, imajuci u vidu da je E.coli bakterija koja se nalazi u crevima i bebinoj STOLICI!

 4. Lela says:

  Zanima me da li je potrebno uraditi bris grla i nosa ,crp,kks,pre nego sto primimo MMR,beba ima 13 meseci ,bio je bolestan temp 38,kasalj,crveno grlo …? Bili kod pedijatra,dala nam inhalacije prospanom i apis golu sprej,pa da za 2 nedelje primimo MMR. Ja bi da se odrade analize pre toga ,dr smarta da nije potrebno. Mozda nije bas striktno tema ,ali hvala na odgovoru.

  • MojPedijatar says:

   BESMISLENO je raditi bris grla i nosa u opisanoj situciji!

   Dovoljan je PRELGED pedijatra, a ako pedijatar posumnja da postoji problem – tražiće da se uradi krvna slika i eventualne dodatne analize.

 5. Sandra says:

  D.dan devojcica 2 god.bila u drustvu deteta koje ima sarlah ,interesuje me sta da uradim da bi proverila da nije slucajno dobila ,i koliko se ceka rezultat .hvala najlepse

  • MojPedijatar says:

   Bris grla je najsigurnija metoda, ali ima smisla SAMO ako Vaše dete dobije temperaturu ili gušobolju.

 6. Marijana says:

  Dete od sedam godina, djak prvak, zalilo se na bol u grlu, temperatura je isla do 38.4. Drugog dana je dobio osip po telu i po licu. Grlo je bilo crveno, sa tackicama. Kod pedijatra smo dobili Ospamox sedam dana, kaze da je streptokoka. Cetiri dana nakon zavrsetka terapije antibiotikom detetu je opet malo crvenkasto grlo i malo je bledunjavo, temperatura danas je bila 37.5, trenutno je spala. Molimo za vase misljenje. Kada mozemo da radimo bris grla posle antibiotika da bi proverili ima li bakterije ili ne?

  Hvala unapred.

  • MojPedijatar says:

   NAJVAŽNIJE je da se PRE davanja antibiotika uradi bris…sada se mora sačekati bar 48h pre brisa, ali je i to prilično nepouzdano…

 7. Marijana says:

  Da, mi smo trazili bris, ali pedijatar je rekao da nema vremena, on je prepoznao bakterijsku infekciju, a na rezultate brisa se ceka 3-4 dana tako da u praksi skoro nikad nije moguce da se uradi bris i da se sacekaju rezultati pre davanja antibiotika, sto za decu, sto za odrasle…

Strana 3 od 4<1234>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA