Zablude o brisu grla

Svakom detetu treba uraditi bris grla čim se malo zacrveni, pa i kada nema povišenu temperaturu. Bris treba uraditi onda kada za to ima potrebe, a ovo definitivno NIJE ta situacija.

bris grla

Ako je dete dobro raspoloženo, lepo jede i nema povišenu temperaturu – nema potrebe da se radi bris grla! Blago crveno grlo je kod dece veoma čest problemčić, jer se veliki broj virusa lako «uvali» u njega i «napravi» blago zapaljenje. E, virusi se ne otkrivaju u rutinskim brisevima, već bakterije.

Bakterije koje «traže» terapiju, uvek izazivaju značajne tegobe kod dece: povišenu temperaturu, gušobolju, loše stanje deteta i drastičan pad apetita. To su prave indikacije za bris grla!

 • Bris je neophodan uvek kada se dete požali na bol u grlu.

Nije baš tako!

Kao i kod blagog crvenila grla, ni bol u grlu – sam za sebe, nije razlog za bris. Prolazna gušobolja bez pratećih (važnih) tegoba (povišene temperature pre svega), česta je kod dece, a prolazi posle par dana, jer su opet virusi glavni krivci.

Naravno da svaka gušobolja praćena visokom temperaturom JESTE razlog za pregled, ali i za bris grla. I tada je moguće da je u pitanju virusna infekcija, ali to mora da se proveri brisom grla, jer je moguće da se radi o početku gnojne angine.

 • Bris nosa uvek treba da se radi uz bris grla, to mora zajedno..

Ne mora i ne treba da «ide zajedno»!

Bris nosa se zaista retko radi, a razlog je jednostavan – ogromna većina bakterija, i kada se nađe u nosu, NE zahteva terapiju!

Zato se bris nosa uglavnom radi iz takozvanih epidemioloških razloga: kod osoblja koje radi sa novorođenim bebama, ili transplantiranih pacijenata, ili kod onih koji učestvuju u pripremi obroka za decu.

Podeli:

Komentari

 1. Nevena says:

  Moja beba ima temperaturu 38 izlaze mu zubi i ima proliv ali samo danad dwa puta je imao proliv !da li ima potrebe da ide kod doktora?

  • MojPedijatar says:

   To liči na stomačni virus. Ako beba počne slabije da jede, a prolivi se učestaju, ili ukoliko temperatura bude visoka (preko 38.5) potreban je pregled.

 2. sladja says:

  Danas sam primetila da moja trogodisnja cerkica u duboko u nosnoj suplini postoji nesto bjelicastvo a nije sektrt. Jer sam pokusa sa aspiratorom da to uklonim.

  • MojPedijatar says:

   To NE treba Vi da dirate!

   Ako dete nema tegoba zakažite bez žurbe i panike pregled kod ORL lekara.

 3. Milica says:

  Povremeno tako kada se zakasljam ili ne izbacim iz grla neka sitna jajasca (cini mi se ) koja su sastavljena i u obliku su malog kruga ali uzasno smrdi. Ne znam sta je . Da li mozete da mi kazete vase strucno misljenje ? Uzgred imam 16 godina.

  • MojPedijatar says:

   Najbolje je da se uradi analiza iskašljanog sadržaja (preged sputuma) pa da se onda obavi pregled kod tvog lekara. Tako će se utvrditi uzrok.

 4. Tamara says:

  Moja devojcica od dve i po godine je 31. dobila temperaturu , 38, 8 i bele tacke po krajnicima .Dr je bez brisa grla konstataovala gnojnu anginu i dala Ospamox 5 dana , na 12 sati po 5ml.Temperatura je spala odmah , zavrsila je u nedelju sa antibiotikom , medjutim vidim da ima i dalje gnoja po krajnicima .Inače je sve vreme odlicnog raspolozenja i super jede.Zanima me da li bih sutra mogla da joj izvadim bris grla , obzirom da jedan dan nije pod antibiotikom.

  • MojPedijatar says:

   To je sada besmisleno!

   Sada je potrebna lokalna terapija – Tantum verde spray je dobar izbor.

 5. maja says:

  Od koliko dete moze da vadi briz grla.moja curica ima 1.5 mjeseci i od 6 mjeseca svakih mjesec dana joj je crveno grlo nas doktor nam je rekao da nemogu djeca da vade briz grla do 3 god.molim za odg

  • maja says:

   I od 6 mjeseca svakoh mjesec dana prima antibiotik

  • MojPedijatar says:

   Može da se vadi bris od rodjenja, ali je besmisleno da se radi ako beba nema visoku temleraturu i nema znake gljivične infekcije (candida)

 6. maja says:

  Nije nam nista rekao za kandidu vec da su virusno al kada nam da antibiotik posle mjesec opet s3 pojavi crvenilo u grlu i temperatura …i tako vec od njenog 6 mjeseca

 7. maja says:

  I cim popije antibiotik odma tempratura spada….al malo mi je cudno sto se tako brzo povraca crvenilo u grlu

Strana 1 od 41234>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA