Za lepe mame: Kako nedostatak sna utiče na lepotu

Borite se sa snom. Ležete u krevet, ali san na oči nikako da dođe. Previše ste umorni, previše obaveza i briga, i sve to utiče na kvalitet vašeg sna. S druge strane, primetili ste da vam je koža nekako obešena, lice umorno, imate i podočnjake i bore. I da, sve to ima veze sa vašim snom.

U vašoj beskrajnoj potrazi za kremom ili serumom koji se bori protiv bora ili podočnjaka, niste ni svesni da je pravi lek za sve te probleme: spavanje. A najvažnije od svega – besplatno je.

Ideja o “lepoti spavanja” nije nova, ali postaje sve teže postići je, jer ubrzan način života,  nespavanje od stresa, korišćenje pametnih telefona i dalje vas prate ispod pokrivača.

U istraživanju British Medical Journalu objavljeno je da su osobe koje su imale punu noć spavanja (8 sati ili više) u odnosu na osobe lišene sna (31 sat budnosti nakon noći spavanja) izgledale zdravije i manje umorne (što je sasvim očekivano), ali i privlačnije.

I dok su vidljivi znakovi nesanice poput tamnih podočnjaka i beživotne kože očigledni, još je više šteta ispod površine kože, upozoravaju stručnjaci za negu kože.

Pa kako spavanje utiče na to kako izgledamo?

Hormoni rasta se oslobađaju kako na početku, tako i u kasnim fazama sna, koji su odgovorni za vašu lepotu.

Specifično, hormon rasta pomaže u stimulaciji proizvodnje ćelija kože, sintezi kolagena i smanjenju razgradnje proteina. Drugim rečima, to je porast hormona rasta, koji stimuliše oporavak kože tokom noći. Ovi hormoni se oslobađaju samo tokom dubokog sna, kada se telo i mozak mogu potpuno oporaviti od dnevnih aktivnosti.

Kada štedite na spavanju, vaše telo ne oslobađa hormon rasta, a za uzvrat, oslobađa više hormona stresa kortizola, za koji je pronađeno da razgrađuje kolagen. Mnoštvo hormona stresa može povećati upalu i razgraditi kolagen, što dovodi do finih, sitnih linija na vašem licu, bora i povećanja formiranja akni i bubuljica.

Osetljiva koža takođe može biti simptom nedostatka sna. Nedostatak sna utiče na prirodnu barijeru kože koja može dovesti do suvoće, iritacije i povećane osetljivosti kože. Epiderma je manje sposobna da se zaštiti od hemikalija i zagađivača iz okoline.

Da vidimo na koji način tačno nedostatak sna utiče na vašu lepotu:

1. Uskraćujete svom telu hranu

Spavanje je hrana za vaš mozak, telo i kožu, a ako nemate dovoljno sna tokom noći, lišavate ga njegove hrane. Tokom dobrog noćnog odmora, vaše telo radi na uklanjanju mrtvih krvnih zrnaca i mrtvih ćelija mozga i čisti puteve za nove sinapse, kako bi  nove krvne i moždane ćelije mogle da zamene stare.

Vaš mozak takođe se oslobodi od 60 posto više toksina kada dovoljno spavate. Sve u svemu, ovo vam pomaže da osetite osveženje kada ustanete, sposobni ste da razmišljate jasnije i što je najvažnije vaša koža dobija signal da se naspavala, tako i izgleda, odmorno.

2. Vaša koža se menja

Kada vaša koža nije u ravnoteži, to dovodi do dehidriranog tena i crvenila na koži. Ne samo da nedovoljno sna negativno utiče na vaše telo, već takođe utiče na nivo vlage u vašoj koži, smanjuje je i smanjuje pH nivo tena, zbog čega koža izgleda manje mladalačka i ima manji sjaj.

Kada pada pH vaše kože, stvara se neravnoteža, uzrokujući da vaša koža nije u stanju da proizvede potrebnu vlagu, tako da izgleda suva. Takođe može stvoriti nepotrebno crvenilo, ostavljajući vašu kožu ne tako lepog izgleda.

Zato koristite proizvode za negu kože koji održavaju vašu kožu na neznatno kiselom nivou (tako da zadržavaju vlagu i bakterije). Morate voditi računa koliko spavate jer je to neizostavan deo vašeg režima lepote.

Možda će vam trebati više ili manje od osam sati, to je sve individualna stvar. Da biste odredili tačan iznos koji je vašem telu poreban, idite u krevet 15 minuta ranije svake noći i nastavite sa dodavanjem 15 minuta svake večeri, sve do onog trentuka kada osetite da ste ceo dan bili u potpunosti opušteni.

3. Umor izbija ispod očiju

Dok spavate, ćelije vašeg tela se regenerišu, posebno na nivou kože.  Dovoljno sna dovešće vaš organizam u red i pomoći vam da smanjite plavu ili ljubičastu senku oko vaših očiju.

Slažete se da je veoma neprijatno kada su podočnjaci izraženi na vašem licu, i kada ih se ne možete rešiti.

Postoji toliko načina  i trikova pomoću kojih možete ukloniti podočnjake, poput hladnih obloga i biljnih čajeva, ali ono što je potpuno besplatno i ne oduzima vreme jeste san.

4. Alkohol uskraćuje kvalitetan san

Ukoliko popijete alkoholno piće 90 minuta pre nego što odete na spavanje, nikada nećete ući u period regeneracije ćelija u REM fazi sna. Postoje četiri različite faze spavanja: faze jedan i dva – to su faze kada se nalazite između budnog stanja i spavanja; i faze tri i četiri – a to se događa kada se pojavi brzo očitavanje oka (REM) i regeneracija ćelija.

Alkohol se naziva inhibitor REM spavanja, jer konzumiranje najmanje dve čaše alkohola u roku od 90 minuta pre spavanja sprečiće optimalni rad vašeg organizma sledećeg dana – i pokrećete domino efekat crvene kože, tena i suve kože.

5. Mobilni uređaji i računaru vas drže budnim

Kako odustati od zanimljivog sadržaja na Instagramu ili čitanja knjige na vašem tabletu pre odlaska na spavanje ? Međutim, gledanje u vaš uređaj pre nego što krenete da brojite ovce čini više štete vašoj koži nego što to možete i da zamislite.

Čak i ako smanjite osvetljenje na svom uređaju, još uvek ste izloženi plavom spektru boja, koji je kao boja sunca.

Međutim to i dalje utiče veoma stimulativno i energično u vašem sistemu, jer se vaš cirkadijalni ritam nalazi iza vaše očne jabučice, koji čita plavo svetlo i utiče na nivo melatonina i drži vas budnim.

Ako morate noću da gledate u vaš telefon ili iPad, određeni stručnjaci preporučuju preuzimanje F. Luxe programa, koji je besplatan i koji zagreva vaš računar noću, dajući crvene svetlosne talase umesto plave boje, što će vam pomoći da lakše zaspite.

Uopšteno, izbegavajte tehnologiju 90 minuta pre nego što odete u krevet i ugradite General Electric PM svetiljke (one daju stvarno malu količinu plave svetlosti, tako da vam svetlost neće smetati) u vašoj spavaćoj sobi kako bi  osigurali dobar noćni san i sjajnu kožu.

6. Hormoni utiču na stvaranje bora na licu

Ukoliko ne spavate dovoljno, vaš organizam luči više hormona kortizola, koji snižava nivo kolagena. Kolagen predstavlja ključnu supstancu koja održava vašu kožu mladom.

Kada ne spavate dovoljno, telo ne proizvodi dovoljno hormona rasta, što se odražava na izgled vaše kože. Kao prvi simptomi pojaviće se fine linije na vašem licu, kao i sitne bore oko očiju.

Svakako da ne želite da vam koža lica bude prerano naborana, a sami ste svojim lošim navikama doprineli tome.

Kada su bore u pitanju i njihovo rešenje, pokušajte sa prirodnim kremama koje efikasno tretiraju bore svuda na vašem licu, i koje vam pružaju trajne rezultate.

7. Ne spavajte na stomaku

Ako ležite na stomaku, tečnost se može skupljati ispod vaših očiju tokom cele noći i uzrokovati natečenost . Za borbu protiv toga, spavajte drugačije, ili okrenite glavu drugačije, kako bi tečnost u telu išla na dole, umesto da se zadrži pod vašim očima.

Ako ovo čitate i trenutno imate kesice sa podočnjacima, uzmite dve natopljene kesice zelenog čaja i ostavite ih pod vašim očima pet minuta kako biste smanjili natečenost.

8. Nespavanje dovodi do gojaznosti

Istraživanje sprovedeno  sa Univerzitetu u Pensilvaniji pokazalo je da samo jedna neprospavana noć utiče na povećanje apetita.

Istraživanje je obuhvatilo grupu od 40 ljudi, koji su imali zdrav san u trajanju od 6 do 8 sati. Dalji tok istraživanja pratio je grupu ispitanika, koji su ostali budni jedne noći, i poredili su jelovnik i ishranu. Tokom trajanja istraživanja vršena je analiza snimaka mozga.

Rezultati istraživanja pokazali su da je grupa koja nije dovoljno spavala, unela 1000 kalorija više u odnosu na grupu koja je redovno spavala.

9. Stres + noći bez sna

Vaša koža je prozor za sve ono što se događa unutar vašeg tela, tako da ako ne spavate i vaš sistem ne funkcioniše ispravno, primetićete posledice na licu (tj. suvu, prljavu kožu i kožu sklonu borama).

Ako osećate da ste pod stresom (čak i malo), za to se  preporučuje vežbanje, posebno između pet sati  i 7 sati uveče .

Vežbanje uopšteno oslobađa endorfin, koji pomaže kod oslobađanja od stresa, koji vas tokom tog vremenskog perioda uveče – čak i ako vežbe izvodite u udobnosti vašeg  doma -priprema za dobar noćni san i bićete još i umorni i spremni za krevet.

10. Koža ostaje bez svoje prirodne zaštite

Nedostatak sna utiče na prirodnu barijeru kože koja može dovesti do suvoće, iritacije i povećane osetljivosti vaše kože. Epiderm je manje sposoban da se zaštiti od hemikalija i zagađivača iz okoline. Zato će koža postati posebno osetljiva, može doći i do pojave bubuljica i neprijatnog crvenila na licu.

Saveti za bolji noćni san

Kako biste učinili nešto za svoju lepotu i u potpunosti bili sigurni da joj pružate maksimum, potrudite se da praktikujete sledeće savete kada je san u pitanju:

     Pokušajte da spavate najmanje 7 sati  noću.

     Držite se istog rasporeda spavanja – čak i vikendom, kada ne radite. To bi značilo da u isto vreme odlazite na spavanje, kao i da u isto vreme svakog jutra se budite.

     Izbegavajte kofein 4 do 6 sati pre spavanja.

     Ograničite alkohol i teške obroke pre spavanja – iako izgleda da vam čaša vina pomaže da zaspite, nećete ući u dubok san sa alkoholom u vašem organizmu.

     Redovno vežbajte i zdravo se hranite.

     Koristite uređaj za praćenje spavanja, poput aplikacije Sleep Cycle, koja prati vaš kvalitet spavanja sa grafikonima koji se prikazuju kod dubokog sna

U saradnji sa stručnjacima iz Atlas Klinike.

 

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA