Vodič za umorne mame: izborite se sa nedostatkom sna

Stalan umor i nedostatak sna su ono na šta se mnoge mame žale. A može li se ovo ikako prevazići? Imamo par saveta.

Foto: Flickr

Sigurno vam se desilo nekad u životu da zbog ovih ili onih obaveza niste bili u prilici da se naspavate dovoljno nakoliko dana zaredom.  Novopečenim mamama ovo je samo još jedan izazov roditeljstva.

Spavanje se prilično često potcenjuje, ali je činjenica da je ono izuzetno važno za naše zdravlje.

 

Baš kao što je zdrav i normalan san neophodan za razvoj vašeg deteta, potreban je i vama za normalno funkcionisanje. Verovatno niste ni svesni koliko vam štete može naneti nedovoljno spavanja.

Na nedostatak sna se telo žene priprema već u samoj trudnoći, posebno u poslednjim mesecima iste. Priznaćete, teško je spavati kada ne možete da se namestite jer vam je stomak ogroman, kada beba šutira noću svom snagom, kada vas pritiska na želudac i stvara gorušicu  ili vrši pritsak na bešiku zbog kojeg imate potrebu da ćešće mokrite. Sve te promene koje se dešavaju dok telo pravi mesta za bebu pomažu i da se navikavate na režim nespavanja koji vam sleduje.

U prvih par meseci, a bogami i godina detetovog života, spavanje nije baš sasvim uređeno i buđenja su česta. A naravno, kada se beba probudi, onda ni za vas nema spavanja. Tako se dešava da celih prvih godinu dana ili duže budete uskraćeni za trenutke sna i da vam san bude nekoliko puta isprekidan. Par dana tako ćete nekako i podneti, ali ako ovakvo stanje potraje, onda to može ostaviti neke posledice po vaše zdravlje i izgled.

Ne samo da ćete se osećati umorno, već ćete tako i izgledati. Tamni podočnjaci i njihovo uklanjanje će vas najviše brinuti kada je izgled u pitanju , a okolo ćete se kretati kao zombi.

Bez obzira koliko je malo dete koje imate, nedostatak sna će postati vaš čest problem. Majke uvek brinu, pa čak i kada su im deca velika. Samo se problemi razlikuju.

 

Najgore od svega je što se žene vrlo često odreknu par sati sna da bi u to vreme, kada beba spava, odradile neke stvari koje nisu stigle da završe tokom dana ili se posvetile sebi . Na žalost, to vreme posvećeno sebi retko kad uključuje spavanje, a čuvenih 8 sati sna svede se na 5 ili 6.

I čak i ako se osećate odmorno i čilo, vaše telo trpi. Vaše mentalne i fizoičke sposobnosti pate za dobrim odmorom.

Šta nedostatak sna radi vašem telu

Verovali ili ne, ali to što ne spavate dovoljno zbog dece, može da dovede do:

 • pada imuniteta i većeg rizika od oboljevanja od mnogih bolesti. Istraživanja su pokazala da ovo povećava šanse da budete budete skloni svakodnevnim bolestima kao što su brojni virusi, prehlade koje vam deca mogu bez problema doneti iz obdaništa. Ali to je samo deo problema. Smatra se da u i veće šanse da razvijete dijabetes tipa 2, gojaznost, problem sa visokim krvnim pritiskom…Dakle, ako ste često bolesni, proverite kako stojite sa snom i da li spavate dovoljno.
 • promena raspoloženja. To što ste ostavili vreme dok deca spavaju da pozvaršavate neke kućne poslove, neće vas učiniti boljim roditeljem. Naprotiv. nedostatak sna vremenom će da dovede do lošeg raspoloženja, zaboravnosti i manjka energije za vreme provedeno sa decom. Dakle, ne utiče to samo na vas. Utiče i na sve one sa kojima provodite svoje vreme.
 • prevremenog starenja. Jeste li čuli da je za lepotu potreba san? Pa, ima istine u tome.I premda ne treba da odspavate ceo vek da biste bili upavana lepotica, dovoljno neisprekidanog sna tokom noći itekako može doprineti da budete makar lepotica iz priče. Logika iza toga proizilazi iz sledećeg: kada ne spavate dovoljno. vaše telo oslobađa hormon stresa ili kortizol koji u prevelikim koiličinama razara kolagen. Kolegen je protein kože koji čini da ona bude glatka, jaka i elastična. Bez njega, dolazi do propadanja kože i ona se opušta i stvaraju se prve bore.

A kako se izboriti sa nedostatkom sna?

Pa, priznajemo: Ovo stavrno moće biti izazov, posebno još onda ako posle godinu dana (ili pre) morate da se vratite na posao.

Prva stvar koju treba da uradite jeste sledeće:

Uzmite spavaanje za ozbiljno!

Bar probajte mesec dana! Videćete koliko vam znači!

To ćete uraditi tako što ćete:

 • Spavati kada beba spava. Sudovi, veš, peglanje i sve ostalo može da sačeka i vreme kada ste budni. Jeste, biće u neku ruku teže. Sa druge strane bićete odmorniji i raspoloženiji da nađete način kako da to uradite.
 • Potražiti pomoć. Da biste odvojili malo sna za sebe, uključite ukućane više u obavljanje kućnih obaveza. Pored supruga, mogu vam pomoći i starija deca, vaši roditelji ili prijatelji čalnovi porodice. Podelite “radost” ustajanja noću i brige o bebi sa partnerom. Neka vas nekad i on zameni. Mame obično nastradaju po tom pitanju u početku jer treba da doje decu, ali uvek postoji mogućnost da ispumpapte svoje mleko i date tati tu štafetu.
 • Klonite se ekrana pred spavanje. Plava svetlost ekrana utiče na vaš cirkadijalni ritam spavanja i vrlo često dodvodi do poteškoća da zaspite, čak i kada ste umorni. Osim toga, prevelika izloženost informacijama prosto traži od mozga da sve to obradi i onda vam nema sna.
 • Dogovorite slobodan dan. Majčinstvo je lepo, ali ponekad i jako naporan posao. Da vam je to radni zadatak, verovatno biste imali slobodan dan. Gledajte da i na ovom poslu ugovorite jedan takav slobodan dan kada ćete igrati sporednu ulogu u roditeljstvu.
 • Praktikujte neku tehniku reklaksacije pred spavanje. Nešto što će vam pomoći da brže zaspite. Umor ponekad može da učini da nam, uprkos tome što nam se spava, bude teško da utonemo u san. Da li vam se nekad desilo da probate da odspavate popodne dok vaše dete spava i znate da to ne traje dugo. Ona zatvorite oči i od silne želje i potrebe da iskoristite te trenutke, ne možete zaspati. Nakon sat vremena, shvatite da ste samo žmurili. Tehnike dubokog disanja i meditacija mogu pomoći da se opustite. Eterično ulje lavande umiruje pa možete probati i sa njim.
 • Podesite uslove za spavanje. Da, znamo da je vreme kada vaša dete spava verovatno dragoceno vreme kada možete pogleati neki film ili bilo šta što vas zanima. Ali ako hoćete da se odmorite, lezite i uradite to. Ne uspavljujete se filmovima,telefonom i njihovim plavim svetlom i nemojte dozvoliti da zaspete sa upaljenim svetlom i upaljnim televizorom. Nećete se odmoriti. Mozak i dalje registruje zvukove i ne odmarate kako treba.
 • Praktikujte šetnju pred spvanje. Pre će zaspati vaša deca, a bogami i vi.
 • Legnite ranije. Zaboravite na sedenje do kasno u noć. Najbolje se odmarate ako spavate noću, a posebno između 22 i 02 ujutru. Napravite raspored spavanja, i lezite uvek u isto vreme.
 • Ne oslanjanjte se na kafu. Kafa vas prividno drži budim i daje enregiju, ali uveče kada treba da zaspite možete imati problem. I opet nema odmora.
 • Lezite čak i ako ne možete spavate. Posebno popodne kada beba spava. Ponekad je dovoljno samo da se opustite i ne radite ništa. A možda i san dođe na oči.

Bitno je da poznajete svoje granice.

Prema stručnjacima sa Harvarda, ako prosečna osoba spava samo 4 sata dnevno i tako 5 noći zaredom, njeno mentalno stanje isto je kao i stanje nekoga ko je dobro pijan. Da li biste vozili u akvom stanju? Svoju decu? Jasno vam je koliko nespavanje može biti opasno.

Maskirajte svoj umor

Iako se većinom dana osećate kao zombi, ne morate da izgledate tako. Doterajte se malo, odmah ćete  se bolje i osećati. Ne morate gubiti mnogo vremena na to i oduzeti ga od spavanja. Ovi trikovi vam definitivno mogu pomoću da se sredite na brzaka.

 • Masna vam je kosa? Znate onaj bebi puder koji koristite za vašu bebu? Pospite ga po korenu kose. Apsobrvaće masnoću. Osim toga, možete nabaviti šampon za suvo pranje kose. U iste svrhe možete upotrebiti gustin, sodu bikarbonu. Ženama sa tamnijo mkosom od veće će koristi biti kakao jer neće ostaviti bele tragove koji liče na perut.
 • Izbegavajte pranje kose svaki dan. Što više prete, to više ulja skidate sa skalpa. Što više ulja skidate, to se koža više trudi da nadioknadi izgubljeno. Kao rezultat toga vaša kosa se više masti. Vežite kosu ponekad. Stavite neki akcesoar, šnalu, rajf ili nešto što će sakriti da kosa nije baš savšeno čista.
 • Nabavite kremu za poločnjake. One svojim aktivnim sastojcima mogu da pomognu da vaš izgled bude manje naduven, a tamni podočjnjaci manje vidljivi.
 • Istaknite oči maskarom. Pogled će vam izgledati svežije, a naošenje ne oduzima mnogo vremena.
 • Dodajte narandžaste i boju kajsije na lice. Rumenilo, senke, karmin neka budu ove boje. Na ovaj način vaše će lice odmah izgledati svežije.

Na kraju, da vas utešimo. Period drastičnog nedoastaka sna ne traje večno. Najgore je dok su deca mala i stručnjaci kažu da ovo traje do 6 meseci. Nakon toga se stvari dovedu u red.

Mame, sa druge strane,  baš i ne tvrde tako. Znate kako kažu: “Malo dete mala briga, veliko dete velika briga”. Čak i kad im deca porastu, mame brinu. Nadamo se ipak da to bar neće biti svaki dan! Do tada, sredite svoje navike i shvatite da je san ipak jako jako važan.

 

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA