Vodič za opremanje đaka prvaka

Ako ste mama ili tata đaka i prvaka i to vam je prvo dete, dobro došli, sigurno ste prestravljeni. Potrebno je opremiti prvačića, počev od torbe, pernice, pribora, svezaka, knjiga, a vi ne znate odakle da krenete.

skola

Ponuda u radnjama je ogromna, reklame sa cenama pljušte na sve strane, sve povoljnije od povoljnijeg. Lako se može desiti da, zaneti željom da svom prvačiću obezbedite najbolji mogući početak u školi, preterate s kupovinom, ili kupite stvari koje mu zapravo ne trebaju i neće koristiti.

Pošto u ovoj tematici imam već solidno iskustva, rešila sam da vam u jednom tekstu napiđem neke savete i „trikove“, da ne ponovite moje greške :) i opremite prvaka kako dolikuje a da pritom ne potrošite celu platu.

Torba

Na tržištu je zaista ogroman izbor školskih torbi, ali ne ispunjavaju sve uslove da budu torba za prvaka. Najpre, moj savet je da ne kupujete preteške torbe, bez obzira na silne zaštite i ojačanja koje imaju. Jer, deca nose već dosta knjiga i svezaka i ako još torba doda još koji kilogram na njihova pleća,  biće im preteška i preveliko opterećenje za kičmu. Takođe, nemojte se rukovoditi time da kupujete kvalitetno i skupo pa da uzmete ogromu torbu, koja će biti mnogo široka i velika i neće moći da se lepo rasporedi po leđima vašeg deteta.

ranac

Šta torba za prvaka mora da ima?

  • Ojačanje za leđa – ovo je obavezno
  • Mekane, široke podesive pojaseve. Gledajte da pojasevi budu široki i „tapacirani“ kako se ne bi usecali deci u ramena.
  • Barem nekoliko pregrada
  • Da je izrađena od čvrstog, najbolje nepromočivog materijala

Poželjno je da:

  • Ima što čvršće dno – torba mog sina ima plastično dno, ali joj to ne utiče mnogo na težinu, dok značajno bolje raspoređuje težinu torbe na njegovim leđima
  • Ima sa strane džepove za flašicu
  • Može da se pere

Pernica

Iako na sve strane možete videti ponude punih pernica, savetujem da izbegnete ovakvu kupovinu, jer su najčešće pernice punjene olovkama i bojicama lošeg kvaliteta. Bolje je da kupite praznu pernicu, a onda je napunite bojicama kojima ste zadovoljni. Što se tiče oblika, najčešće roditelji kupuju pernicu sa rajfešlusom, koja se otvara kao knjiga, jer sa njom prvačić može da se snađe i može u nju da sve stane. Pernice koje su u obliku vrećice, nisu najbolji izbor, naročito za manju decu, jer su ionako spori, pa će traženje odgovarajuće bojice trajati verovatno pola časa. Ni pernice na više spratova nisu najbolji izbor, jer oduzimaju mnogo vremena, a nama se nisu pokazale ni kao izdržljive, jedna, plaćena 2.000 dinara se raspala posle pola godine korišćenja.

Ove godine smo uzeli da probamo takozvane trostruke pernice, koje se sastoje od tri posebne pernice povezane metalnom kopčom. Deluju kvalitetno, ali su za veću decu koja umeju sama da sortiraju stvari. Dobro na njima je što mogu da se razdvoje, pa dece po potrebi može da koristi jednu, dve ili tri pernice, a opet su manje teške i glomazne od onih na dva ili tri sprata.

Drvene bojice

Mališani u prvom razredu boje NA SVAKOM PREDMETU, osim na fizičkom, pa se spremite da kupujete brdo bojica tokom godine. Naše iskustvo je da opet, uzmete kvalitetnije (nama su Maped se pokazale kao najbolje), ili će deci biti vrlo teško da boje, neke jeftinije bojice bukvalno jedva ostavljaju trag.

Olovke

Za prvake su najbolje obične drvene, grafitne, hb olovke.  I za njih važi što kvalitetnije, jer ih deca non – stop režu. Za malo starije razrede u obzir dolaze i patent olovke, kad nauče da ne pritiskaju papir do besvesti. Tu nema potrebe kupovati preskupe, ima ih i za 100 dinara, i nama su trajale celu godinu.

Flomasteri

Flomastere smo takođe najčešće uzimali Maped, one od 12 komada. Nema potrebe za više nijansi, i moja deca nisu u prvom razredu mnogo trošila flomastere, pa nam je pakovanje poslužilo  celo polugođe.

Rezači i gumice

Ovoga smo se nakupovali samo tako, jer ih deca – gube. Prema tome nemojte kupovati neke jako skupe, brzo se menjaju. Za gumice nisu dobre one široke, ni previše tvrde, mekane  i sa oštrim ivicama su nam bile najbolje. Rezači su najbolji za školu oni sa plastičnim kontejnerom, da ne bi pravili haos, a pošto oni znaju da se brzo istupe, rezerva nam je bio obični metalni.

Uvijači za knjige + nalepnice

Uvijače obavezno koristimo plastične samolepive, jer su nastavnici smislili a i izdavači da su knjige najrazličitijih formata, na koje obično ne mogu klasični uvijači. A i ovi su odlični, jednostavno zalepiš i odsećeš višak. Uz to idu nalepnice, tu smo deci či nili na volju i pošto su uvijači providni, kupovali smo lepe nalepnice s njihovim omiljenim junacima.

 Sveske

Sveske su jedan od većih izdataka, jer opet ako kupite najjeftinije to će biti noćna mora, jer je papir u njima užasan i ima ga malo. A potraga za kvalitetnom a ne mnogo skupom sveskom zna da potraje. Moj savet je da sačekate da dobijete spisak od učitelja da ne bi kupovali bez potrebe sveske koje vam neće trebati tokom godine.

Mamin svet

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA