Voda i trening

Zašto je voda važna za sport?

Bez vode nema života. Neko je rekao: «Voda nije važna za život – voda JE život».. To je apsolutno tačno. A ni sporta nema bez vode.

Voda je većinski sastojak našeg tela (dve trećine je voda), baš kao i naše planete. Ako dete koje trenira ima manjak vode u organizmu, nema ništa od sportskog uspeha, može samo da ugrozi zdravlje. Srce nema šta da pumpa ako nema dovoljno vode, pa ni krv neće stići da raznese kiseonik i hranljive materije do mišića, tako da od sporta nema ništa.

Zato, voda mora da se pije!

  • Kako piti vodu pre treninga ili utakmice?

Najmanje dva sata pre jakog treninga ili važne utakmice, ne treba ništa da se jede.. Najbolje je da poslednji «jak» obrok bude dva do dva ipo sata pre jakog fizičkog napora. Posle toga, voda TREBA da se pije, i to onako kako osećaj žeđi «zapoveda». Pravilo je «često po malo», i tu nema geške. Ne treba se «nalivati» neposredno pred trening ili utakmicu!

  • Da li piti dok je na utakmici?

Naravno da može, i mora da pije!

Kada je žedan, onda  organizam ima manjak vode,zna se da bez dovoljno vode nema dobrog sportskog rezultata. Malopre smo pomenuli pravilo «često po malo». E, tako se pije voda tokom jakog napora. Ako popije mnogo vode odjednom, sve će  se «zbućkati», pa neće moći lepo da trči. Pogledajte tenisere kada igraju po vrućini, kako popiju samo par gutljaja vode u pauzi između gemova.

  • A šta da pije posle treninga?

Posle jakog fizičkog napora, voda je obavezna, ali je tada potrebno da u njoj bude šećera. Šećer je važan, jer se tako nadoknađuje utrošena energija u mišićima, a bez vode on tamo neće stići. Zato je prirodni sok (ili limunada) najbolje piće posle jakog treninga ili utakmice.

Ass. dr Goran Vukomanović, pedijatar

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA