Vitamin B5

Evo još jednog hidrosolubilnog vitamina iz grupe B kompleksa.
Prvi put je izolovan iz jetre 1933. godine.
Hemijski naziv mu je pantotenska kiselina. Pantos na grčkom znači „ u svemu” . Što znači da su male količine ovog vitamina pronadjene u skoro svakoj namirnici.
Važan je za…

U vidu jednog neobičnog jedinjenja ulazi u sastav koenzima A, koji je neophodan za obavljanje mnogobrojnih reakcija u organizmu. Metabolizam šećera, masti i proteina, sinteza polnih hormona su samo deo široke lepeze funkcija vitamina B5. Nazivaju ga antistresnim hormonom, pa je obavezan pomoćnik u lečenju nervoze i napetosti. Visoke i niske temperature su pogubne za vitamin B5. Kuvanjem mesa gubi se 33 %, a zamrzavanjem čak 37-57 % . Njegovu iskoristljivost pomažu drugi vitamini iz grupe B kompleksa, kao i vitamin C. Kafa, alkohol i lekovi za spavanje su neprijateljski raspoloženi prema vitaminu B5, jer mu umanjuju dejstvo.
A gde ga ima?
Iznutrice, tamno pileće i ćureće meso i jaja( žumance) su izrazito bogati ovim vitaminom, ali prednost treba dati žitaricama i to punom zrnu pšenice, ovsa, pirinča, kao i mleku, kikirikiju, mahunarkama, pečurkama. Ukoliko se ove namirnice iskombinuju sa voćem ili povrćem bogatim vitaminom C, upotpunjuje se iskoristljivost pantotenske kiseline.
Dnevne potrebe
Novorodjenče i odojče (0-6 meseci) 1.7 mg/dan
Odojče (7-12 m) 2 mg/dan
Dete (4-8 godina) 3mg/dan
Dete (9-13.5 g) 4 mg/dan
Adolescent (14-18 g) 5 mg/dan
Odrasli (19 g i stariji) 5 mg/dan
Trudnice 6 mg/dan
Dojilje 7 mg/dan
Ako se javi manjak?
Deficit je retka pojava. Sem što se nalazi u velikom broju namirnica, sintetišu ga i crevne bakterije. Ukoliko ipak dodje do nedostatka on se manifestuje umorom, depresijom, gubitkom apetita, grčevima, lošim varenjem i nesanicom. Na koži se javlja depigmentacija (smanjenje količine pigmenta), akne; dolazi do opadanja kose, anemije i zaustavljanja rasta.
A višak?
Nema dovoljno podataka o hipervitaminozi pantotenske kiseline, ali se smatra da prevelike doze mogu biti štetne u toku trudnoće i za majku i za dete.
Još zanimljivosti
Ukoliko namirnicama bogatim vitaminom B5 dodajemo sirće, gubi se njegova vrednost. U nekim domaćinstvima je običaj da se dodaje soda bikarbona prilikom kuvanja, a kada su u pitanju namirnice bogate ovim vitaminom, to bi trebalo izbegavati.
Mahunarke spremane na umerenoj temperaturi i poslužene sa integralnim hlebom i kupus salatom su najbolji izvor vitamina B5 za organizam čoveka.
Vitamin B5 zajedno sa vitaminom E je čest sastojak kozmetičkih preparata za negu osetljive kože.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA