Visoka temperatura, kašalj, kažu nije grip

Ovih dana je zaista veliki broj dece «na nišanu» virusa. Naročito su na udaru obdaništa, u kojima gotovo da nema deteta bez nekog od simptoma virusne infekcije. Kašljanje i kijanje su svuda prisutni, ali neka deca imaju i visoku temperaturu, veoma su lomna, i stvarno izgledaju kao da imaju grip… ali epidemije gripa još uvek nema.

temperatura fl

Foto> Flickr

Zato smo rešili da odgovorimo na najčešće postavljena pitanja, koja su vezana za aktuelne infekcije.

 • Šta je, ako nije grip?

Ima mnogo vrsta virusa, a ovi koji sada haraju (napadaju i mame i tate) – spadaju u respiratorne viruse. Oni prevashodno napadaju disajne organe. Za razliku od letnjih «kolega», veoma im prija hladnoća, baš kao i virusu gripa. Ima virusa vrlo srodnih gripu, koji pripadaju familiji parainfluence (i ime im je slično). E, oni haraju ovih dana, ali nemaju «ekskluzivu» za napadanje dece i odraslih, pa se uspešno mešaju sa ostalim virusima, čijim imenima ne bismo da vas zamaramo.

 • Kako bolest počinje?

Deca prvo pomalo kašljucaju, pre svega zbog sekreta koji se iz nosa sliva unazad u grlo. Ovaj sekret draži sluzokožu ždrela (koja je i sama mesto razmnožavanja virusa), pa nastaje suv – nadražajni kašalj. Kako se sekret prevashodno sliva niz grlo, prvih dana se ne vidi curenje nosa, ali već posle par dana deca proslinave.

 • A temperatura?

U početku nema povišene temperature, ali posle nekoliko dana dete počinje da polako «gorucka», a neka deca čak imaju veoma visoku temperaturu (preko 39,5 stepeni). Sa skokom temperature, deca polako gube apetit i postaju sve manje zainteresovana za igru i komunikaciju. Kada temperatura padne, deca se obično oraspolože, ali sa novim skokom febrilnosti – klinci se opet «potule». U fazi razbuktavanja infekcije, deca najveći deo dana imaju povišenu temperaturu. Glavobolja je gotovo redovan pratilac visoke temperature, naročito kod veće dece.

Podeli:

Komentari

 1. Milena says:

  Postovana,

  moj sin ima bakterijsku upalu grla. Dr mu je prepisala lijek – sirup Ospen 10 dana. I to prva 3 dana po 7.5ml na 8h, a onda po 5 ml na 8h. Da istaknem da sin ima 7 godina i 24kg. Do sada je vec ispio 2 bocice, i poceli smo trecu. E, sad, moje pitanje je Da li je opravdana ovoliko duga terapija (10 dana, oko 3 bocice antibiotskog sirupa) ????

 2. Boris says:

  Poštovani,
  dete od 12 meseci je dobilo povišenu temp., curi nosić, blago kašljucanje. Nakon dva dana se kašalj pojačao, čulo se “krkljanje”od sekreta, disanje je postalo plitko i ubrzano. Nakon pregleda kod pedijatra, završili smo u bolnici sa dijagnozom Bronchitis, Pneumonia i Laringitis. Nakon terapije kortikosteroidima i andibioticima( Panklav), inhalacije( berudual) i aspiracije, poboljšanje se videlo već posle dan, dva. Nažalost, pov.temp se vratila, te je dete zadržano na lečenju. Otpušteno je nakon 10 dana. Međutim, temp. se vratila odmah prve noći po otpustu, odlazimo do pedijatra koji konstatuje da je upala još uvek tu, i šalje nas ponovo u bolnicu. Menjaju mu terapiju, od antibiotika dobija Clindamicin, uz inhalacije. Nakon početnog poboljšanja, dete nakon 3-4 dana ponovo dobija visoku temp., ponovo UZ, čak i bronhoskopija( zbog sumnje na strano telo), ali sve je čisto. Sumnjaju na virozu koja nema veze sa primarnom bolešću. Međutim, kako se temp. ne spušta , šalju ga kod ORL koji konstatuje upalu uha. Menjaju mu terapiju, umesto Clindamicina počinje da dobija Longacef, međutim ni posle 2 dana temp. ne pada.
  Uz dužno poštovanje prema lekarima koji vode lečenje, zanima me i Vaše mišljenje.
  Da li ovome ima kraja? Dete je u bolnici već 20 dana…

  • MojPedijatar says:

   Trebalo bi da od Longacepha bude bolje. AKo se to NE desi, moraju se obaviti dodatna ispitivanja.

   Ipak, nezahvalno je bilo šta preciznije reći bez pregleda, praćenja deteta i uvida u analize, ali Vam treba još strpljenja da bi se ovo “isteralo” do kraja.

   • Boris says:

    Poštovani,
    Hvala Vam na brzom odgovoru.
    Samo da napomenem da je posle ponovljenog UZ pluća potvrđeno da je upala izlečena. Danas smo bili na kontroli kod ORL, na levom uhu poboljšanje( blaga rubna hiperemia), desno još uvek upaljeno (tj. difuzna hiperemia desne strane, bubna opna blago sferična). Dete ima pov.temperaturu, ali ređe. Prisutna je opšta slabost, gubitak apetita… Preporuka je Longacef još 4-5 dana. Ono što mene zanima je da li je moguća upala, a da dete nema bolove( bar ne one tipične znake). Takođe, s obzirom da Longacef prima intravenski, da li moguć otpust uz ambulantno lečenje( Longacef na svakih 12h)? Moje mišljenje je da bi oporavak bio brži u kućnim uslovima…
    Hvala unapred.

    • MojPedijatar says:

     Ima logike da se nastavi kućni oporavak, ali to upak mora da proceni lekar koji sada leči dete.

 3. ernna says:

  Moj sin ima 4 godine i prije tri mjeseca je operisao krajnike tj.2 nepcana i treci.oporavak je prosao odlicno,bez komlikacija ili temperature.Unazad tri dana kaslje curi mu iz nosica i ima temeraturu koja uz pomoc sirupa pretaje ali ponovo se vraca.Zali se na bol u glavi i nepcetu,pa vas molim za savjet.

  • MojPedijatar says:

   Ovo NEMA veze sa operacijom – tu nema dileme.

   Skoro sigurno se radi o virusnoj infekciji, pa za sada da se obara temperatura i nos redovno čisti.

   Ukoliko se visoka temepratura nastavi i narednih dana – da se obavi pregled kod Vašeg pedijatra.

 4. Eldi says:

  Postovani
  Moja djevojcica od 3 god.kaslje vec dva i po mjeseca,bila je na terapiji,sultanol,flixotide,razni sirupi.Uvijek kazu nova virusna infekcija.Snimali su joj pluca prije 3 sedmice,bila su cista.U nedelju je ponovo pocela jako da kaslje i navece je dobila temperaturu.Dobila sirup alpinamed s dijagnozom nova respiratorna infekcija.Temperatura i dalje ne spada.U noci je i do 40.Danas smo bili kod doktora,vadila je krv,kaze bronhitis i ponovo sultanol inhalacije.Nije kaze za antibiotik.Uz to je cijeli dan povracala.Slabo spava,ne moze od kaslja.I evi i dalje ima temp.trenutno 39.6.Stavrno ne znam vise sta da radim,iscrpljena jee i ona i ja.

  • MojPedijatar says:

   I pored velike želje da pomognemo, u ovoj situaciji naprosto se NIŠTA pouzdano ne može reći bez pregleda i praćenja deteta.

 5. Ana says:

  Postovani, cerkica ima 14 meseci pre dva meseca je imala temperaturu bez bilo kakvih drugih simptoma radjena krvna slika pregled sve u redu imala je mozda oko 3 eritrocita i leukocita posle nekoliko dana je spala s tim sto se tih dana dok je imala temperaturu stalno poveca pa se spusti i tako tih par dana. To je proslo kod lekra su nam dali samo lek za spustanje temperature. Pmdo pre par dana je slinila mislili smo da je promena vremena u pitanju jer reaguje na promenu vremena. Pre 2 dana je dobila temperaturu i slinavljenje je prestalo i sad se vec treci dan borimo sa temperaturom dodje do 38,5-38,9 dobije lekic spadne predvece ili u toku noci se opet vrati i tako u krug. S obzirom da nam kod lekara nakon krvne slike kazu da je sve u redu nju to prodje za koji dan ali i dalje ne znamo sto se javlja pa me zanima vase misljenje? Stolica i mokreca normalni redovni , grlo u redu jedino temperatura i samim tim slabiji apetit. Unapred zahvalna.

  • MojPedijatar says:

   Sve ovo ukazuje da se radi o virusnoj infekciji, koja obično traje 5 do 7 dana.

   Ako dete živne kad padne temperatura – nema razloga za vanredni pregled. Ukoliko je dete “slomljeno” i kad nema povišenu temperaturu, ili ako temperatura potraje duže od 5 dana – potrebna je kontrola kod Vašeg pedijatra.

 6. Nina says:

  Postovani, moj sin od 11,5 mjeseci je bolestan vec 3 nedjelje, u vise navrata smo isli kod ljekara nismo dobili nikakvu terapiju ali virus ili sta je vec u pitanju ne prolazi. Blago povisena temperatura, odbijanje cvrste hrane, povracanje, nosic curi, pelenski osip, jako je blijed i slabasan, djeluje mi kao da je izgubiona kilazi, a nalati su dobri osim povecanih leukocira, i cista su pluca i usi.

  • MojPedijatar says:

   Ako u narenih par dana NE bude bolje – MORA se obaviti kontrolni pregled, ali i kontrolna krvna slika i pregled mokraće!

 7. mama Mira says:

  Poštovani, dete 8 godina u petak uveče dobije visoku temperaturu 38,7 dali mu paracetamol. U subotu nije imao apetit, grlo crveno puno crvenih tačkica, krajnici uvećani, ne može da guta. Temperatura 37 – 38. Uveče 39. U nedelju temp. polako pada, u ponedeljak nema temp, ne ide u školu. Ceo dan miruje, apetit dobar, grlo bolje. U utorak ode u školu, vrati se iz škole sa temp. 37,6 uradimo kompletnu krvnu sliku i CRP. eK-LYM -23,4—– ekGRA – 71.0——- CRP 22. Odvedemo ga kod dr koja kaže da je virus, da po nalazima ima malo bakterija itd. Da miruje pije supu, čajeve i ako mu bude gore da dođemo ponovo. Njemu opet skoči temp. na 38… pa spadne na 36, 7. Juce 36,2 a u toku dana poraste na 38,6. Opet odemo kod dr i ona prvo kaže da treba uključiti antibiotik, da bi posle pregleda deteta promenila mišljenje i rekla bez antibiotika. Da pije čajeve i supe a ako mu bude gore da dođemo ponovo. Šta da radimo, da li ponovo da vadimo krv i CRP?
  Hvala i zvinite na ovako detaljnom opisivanju

  • MojPedijatar says:

   Mislim da je Vaš pedijatar ovo odlično procenio i da se radi o VIRUSNOJ infekciji koj obično traje 5 do 7 dana!

   Sada je besmisleno da se krv ponavlja – ali ako temperatura potraje duže od 5 dana, treba uraditi pregeled mokraće i kontrolnu krvnu sliku

Strana 5 od 13<<<34567>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA