Virus koji napada dlanove, usta, tabane – (HAND MOUTH FOOT DISEASE)

Prenosi se direktnim kontaktom sa obolelim detetom koje kašlje ili “slinavi”, ali i prljavim rukama, imajući u vidu da se ovi virusi eliminišu stolicom. Takođe je važno da se ruke redovno peru, a to važi i za roditelje, naročito posle presvlačenja pelena ili brisanja guze. Sve igračke sa kojima je dete bilo u kontaktu treba detaljno oprati.

Dečak od 3,5 godine je posle letnje pauze krenuo u vrtić. Posle tri nedelje se razboleo, dobio je povišenu temperaturu, postao je nervozan i posle dva dana mu je izbila neka čudna ospa po dlanovima i tabanima a u ustima su se pojavile afte.

Još troje dece iz vrtića je imalo slične probleme, a posle pregleda je postavljena dijagnoza virusne bolesti – HAND MOUTH FOOT DISEASE.

Volela bih više da znam o ovoj bolesti.

 • Koji virusi izazivaju ovu bolest?

Dve su grupe virusa prouzrokovača: Koksaki (Coxackie) grupe A (taj virus NEMA veze sa srcem!) i Enterovirus (tip 71).

Napadaju malu decu, obično u prvih pet godina, ali su zabeleženi veoma retki slučajevi ove bolesti i kod odraslih.

 • Kako se prenosi i koliko traje inkubacija?

Prenosi se direktnim kontaktom sa obolelim detetom koje kašlje ili “slinavi”, ali i prljavim rukama, imajući u vidu da se ovi virusi eliminišu stolicom. Takođe je važno da se ruke redovno peru, a to važi i za roditelje, naročito posle presvlačenja pelena ili brisanja guze. Sve igračke sa kojima je dete bilo u kontaktu treba detaljno oprati.

Inkubacija je kratka – potrebno je samo nekoliko dana od ulaska virusa u organizam do pojave prvih simptoma.

Zato su “mini epidemije” uobičajene  u vrtićima.

Podeli:

Komentari

 1. martina says:

  Curica od 2 godine dobila temperaturu 39 i osip po tabanima i dlanovima koji se proširio do laktova i koljena. Prva 2 dana temp bila 39-40, sad je 38-39. Danas nam je već peti dan, jutros temp 38. Osip ju jako svrbi, nemirna je, plačljiva… Koliko inače traje temp i oporavak? Jer meni se ovo čini malo predugo. Hvala na odgovoru.

  • MojPedijatar says:

   Ako za 2 dana ne bude BEZ temperature – obavezan je pregled. Ova faza bolesti traje 5 do 7 dana i još bar toliko za potpun oporavak.

 2. Maja says:

  Imam 16 godina.U četvrtak uveče sam dobila visoku temperaturu u petak mi se malo smanjila pa sam otišla u školu(smer: ind.farmaceut) da odradim dokazivanje kanjona Mn i Zn,nakon vežbe mi se opett povećala temperatura.U subotu ujutru temperatura je nestala,kao da je nije ni bilo,ali zato sam tokom prepodneva imala bol u grlu.Tokom popodneva mi se javila crvena tacka na šaci,a zatim osip na levoj nozi,peckanje po tabanima i crvene tačke.Jutros se osip proširio i na dlanove,predeo oko usana i obrve.Ujutru ću ići kod kožnog,ali me zanima da li možda postoji šansa da mi je osip izbio zbog neke supstance i sta se moze koristiti za smanjivanje svraba jer ne mogu da hodam duze od 20 sekundi.

  • MojPedijatar says:

   Skoro sigurno je virusna ospa, a NE reakcija na neku supstancu. Svakako treba obaviti pregled pa da ne bude dileme.

 3. Mira says:

  Postovani,
  Moj sin od 4.5 godina je prosle godine imao ovaj virus i sada su mu se ponovo pojavili plihovi po tabanima, sakama i ustima, ali ovaj put bez temperature i propratnih stvari. Kako zastititi bebu od 7 meseci da se i ona ne zarazi?

  • MojPedijatar says:

   Jedini način (ili pokušaj) da se beba zaštiti je STRIKTNO razdvajanje!

   Znamo da to nije lako, ali pokušajte da to sprovedete u delo.

 4. Zoran Djuricic says:

  Pozdrav.Mom sinu od 3 godine i 3 meseca su od juce puna usta bubuljica i ne moze da guta,ima malo i po rukama i nogama.Bili smo kod pedijatra,ustanovio je da je virus u pitanju. E sad,mene najvise zanima koliko dana traje faza u kojoj ga toliko bole usta i jezik da ne moze da jede ni da pije vodu? I mene boli kad ga gledam koliko se muci!

  • MojPedijatar says:

   Ovo obično traje pet do sedam dana!

   Budite stpljivi i dajte ohladjene napitke – često, po malo.

 5. Jelena says:

  Puno vam hvala za ovaj tekst! Da nije bilo vas ziva ne bih bila kad sam mojoj devojcici videla plihove na nogama posle visoke temperature. Pozdrav

 6. Vesna says:

  Moj sin od 3,5god dobio je ovaj virus sa samo tri ospice. Moj muz je posle nedelju dana od istog virusa dobio ospice svuda po telu.
  Ja sam deveta nedelja trudnoce. Molim vas za savet i odgovor da li je opasno za trudnocu i plod i da li treba da se obratim svom lekaru za dalje analize, jer nemam nikakve simptome?

 7. Marija says:

  postovani doktore,
  moja beba od godinu dana je imala ovaj virus pre mesec i po dana, pa ga je prenela i starijem detetu od 3,5 god i meni. izgledalo je da je kroz nedelju dana sve proslo.. medjutim vec par nedelja ja imam ponovo peckanje i povremeno crvenilo po dlanovima. primecujem da mi smeta hladna voda, hemikalije isl.. mislila sam da su mi samo osetljivije ruke jer mi se koza preljustila posle osipa. ali javlja mi se jos i bol u zglobovima, posebno bih rekla da imam malo otecene zglobove sa unutrasanje strane (posebno srednji prst na desoj ruci) koji je pritom bole pri savijanju. da napomenem da mi se ospa i nalazila na tim mestima, sa unutrasnje strane. da li je moguce da je ovo neka posledica virusa, da je virus “otisao na zglobove”? sta da se radi u tom slucaju? da li imam razloga za brigu jer imam i prolaps mitralne valvule ali bez hemodinamskog znacaja?
  hvala unapred!

  • MojPedijatar says:

   Razloga za brigu nema, dovoljno je 5 do 7 dana da se uzima ibuprofen (Nurofen ili Brufen). Ako se pojave pravi otoci zglobova mora se obaviti pregled kod Vašeg lekara.

Strana 5 od 22<<<34567>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA