Virus koji napada dlanove, usta, tabane – (HAND MOUTH FOOT DISEASE)

Prenosi se direktnim kontaktom sa obolelim detetom koje kašlje ili “slinavi”, ali i prljavim rukama, imajući u vidu da se ovi virusi eliminišu stolicom. Takođe je važno da se ruke redovno peru, a to važi i za roditelje, naročito posle presvlačenja pelena ili brisanja guze. Sve igračke sa kojima je dete bilo u kontaktu treba detaljno oprati.

Dečak od 3,5 godine je posle letnje pauze krenuo u vrtić. Posle tri nedelje se razboleo, dobio je povišenu temperaturu, postao je nervozan i posle dva dana mu je izbila neka čudna ospa po dlanovima i tabanima a u ustima su se pojavile afte.

Još troje dece iz vrtića je imalo slične probleme, a posle pregleda je postavljena dijagnoza virusne bolesti – HAND MOUTH FOOT DISEASE.

Volela bih više da znam o ovoj bolesti.

 • Koji virusi izazivaju ovu bolest?

Dve su grupe virusa prouzrokovača: Koksaki (Coxackie) grupe A (taj virus NEMA veze sa srcem!) i Enterovirus (tip 71).

Napadaju malu decu, obično u prvih pet godina, ali su zabeleženi veoma retki slučajevi ove bolesti i kod odraslih.

 • Kako se prenosi i koliko traje inkubacija?

Prenosi se direktnim kontaktom sa obolelim detetom koje kašlje ili “slinavi”, ali i prljavim rukama, imajući u vidu da se ovi virusi eliminišu stolicom. Takođe je važno da se ruke redovno peru, a to važi i za roditelje, naročito posle presvlačenja pelena ili brisanja guze. Sve igračke sa kojima je dete bilo u kontaktu treba detaljno oprati.

Inkubacija je kratka – potrebno je samo nekoliko dana od ulaska virusa u organizam do pojave prvih simptoma.

Zato su “mini epidemije” uobičajene  u vrtićima.

Podeli:

Komentari

 1. pRIJE 5,6 dana sam dobila temperaturu i posle jednog dana je prosla ali sam i dobila te tackice itd…plihovi su bili po nogama i rukama..evo vec drugi dan da mi se povlaci..nema plihova..sad je smao malo crvenilo ostalo od toga. problem je veliki sto za 6 dana mi pocinje prenstvo svijeta u boksu za zene nalazim se u Koreju i ne daju mi trenutno da treniram sa drugim curama. Ja se osjecam odlicno i ne svrbi i ne boli me vise ovo. Dal je ovo zadnja faza virusa? i dal sam jos uvjek opasna po ostale ljude? tako bezvezna bolest a moze da me kosta karijere. molim vas recite mi sta da radim.

  Odgovori na komentar
 2. konjic alisa 15.11.2014 u 19:44

  Moj sin je dobio osip po rukama,tabanima i ustima,odvojili su ga od mene zato sto sam trudna,tacnije pred termin sam.interesuje me dali sam mogla pokupiti virus i da utice na bebu u stomaku.Stariji sin je kod moje mame vec sedam dana i vec mu se pocelo povlaciti i uopste koliko taj virus ostaje na igrackama ako smo koju preskocili ocistiti,cula sam da se obicno zadrzava do 10 nana u stolici djeteta.hvalaaaa

  Odgovori na komentar
 3. Moj si od 6 godina i ja mucimo se sa ovim virusom vec dve nedelje.. Prvo je jedan dan imao temperaturi 38,2.sl. dan je krenuo osip sake i stopala, unutrasnja strana kolena i laktova po licu .Dve noci nije spavao od svraba i nervoze , kupila sam citavu apoteku najvise je pomogla pena “pox clin”.Prvo se povlaci sa lica (to izgleda kao boginje) zatim sa dlanova i stopala koja se ljuste i izgleda strasno.poslednje nestaje sa unutrasnje strane laktova i kolena ( to izgleda kao ekcem) .Ako nedaj Boze zakacite ovaj virus naoruzaj te se strplenjem.

  Odgovori na komentar
 4. Negdje sam čitala da se tokom ovog virusa “blokira” koštana srž, te ne proizvodi u tih dan-dva eritrocite, što djeci bez nekih urođenih krvnih poremećaja ne predstavlja probleme dok djeci sa urođenim hemolitičkim anemijama predstavlja. Da li je to istina? Hvala

  Odgovori na komentar
 5. Oboje dece ( od tri god i 10 meseci ) nedavno imali upravo HMFD. Totalno se razlicito manifestovao. Kod decaka mnogo gore sa visokom temperaturom i groznim osipom koji se prosirio na celo telo. Kod devojcice je bilo knjiski i proslo za tri dana. Kod decaka je bilo mnogo intenzivnije sa sve afticama u ustima. Roditelji….samo strpljenje. Ako se pojavi u ustima pomaze sprej Apis Gola ili Tantum Verde, a osip se moze prskati samo Octeniseptom. Cini se da je mojima bar malo pomoglo….

  Odgovori na komentar
Strana 4 od 22<<<23456>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA