Virus koji napada dlanove, usta, tabane – (HAND MOUTH FOOT DISEASE)

Prenosi se direktnim kontaktom sa obolelim detetom koje kašlje ili “slinavi”, ali i prljavim rukama, imajući u vidu da se ovi virusi eliminišu stolicom. Takođe je važno da se ruke redovno peru, a to važi i za roditelje, naročito posle presvlačenja pelena ili brisanja guze. Sve igračke sa kojima je dete bilo u kontaktu treba detaljno oprati.

  • Da li postoji sezona kad je ova bolest česta kod dece ?

Kao svi crevni virusi i ovi vole toplije dane, pa ih ima tokom leta ali i u lepim jesenjim danima. Ipak, mogu se javiti bilo kada u toku godine.

  • Kako izgleda bolesno dete?

Počne sa temperaturicom, a onda se javi bol u grlu od koga dete postane nervozno. Zatim se javlja specifičan osip – prvo se vide crvene tačkice, pa “plikčići” koji nisu veći od nekoliko milimetara, koji postanu “rupice” (ulceracije) koje se za par dana ljuspaju. Ovo ponekad ružno izgleda, ali je bezopasno i nema potrebe da se maže bilo čime. Posle sedam do deset dana ovo obično nestane (retko traje duže).

Osip se uvek vidi na rukama i stopalima, ali se može javiti oko kolena i laktova, kao i na guzi i genitalnom predelu kože.

Slične promene se vide u grlu i ustima, a afte su čest pratilac ove bolesti

  • Kako se postavlja dijagnoza?

Jednostavno – pedijatar posle pregleda postavlja dijagnozu, a nisu potrebne bilo kakve dodatne analize.

Podeli:

Komentari

  1. Sanja says:

    Poštovani radili smo urino kulturu,pa nam je naloženo da odradimo opet ispitivanje konkretno na koksaki.Dete ima sedam godina,pre nedelju dana je imala osip u prednjem delu grudi i temperaturu koja je trajala dva dana.Dali se zaista radi o tom virusu?

  2. miroslav says:

    Pozdrav molim vas da mi sto pre odgovorite ili date savet sta da radim dete ima 4godine dosao je u sredu kuci iz vrtica i tek uvece se pojavio otok na levoj nozi pomislili smo da je ujed pauka ,komarca ili nekog drugog insekta .sve je bilo ok do petka uvece kada je dobio temperaturu i neko crvenilo poput osipa po nogama,dlanovima i afte u grlu. molim vas recite mi sta da radim nas pedijatar mi je rekao da uzmem sinopen kremu i da ga namazem celog.

Strana 22 od 22<<<1819202122

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA