Virus koji napada dlanove, usta, tabane – (HAND MOUTH FOOT DISEASE)

Prenosi se direktnim kontaktom sa obolelim detetom koje kašlje ili “slinavi”, ali i prljavim rukama, imajući u vidu da se ovi virusi eliminišu stolicom. Takođe je važno da se ruke redovno peru, a to važi i za roditelje, naročito posle presvlačenja pelena ili brisanja guze. Sve igračke sa kojima je dete bilo u kontaktu treba detaljno oprati.

Dečak od 3,5 godine je posle letnje pauze krenuo u vrtić. Posle tri nedelje se razboleo, dobio je povišenu temperaturu, postao je nervozan i posle dva dana mu je izbila neka čudna ospa po dlanovima i tabanima a u ustima su se pojavile afte.

Još troje dece iz vrtića je imalo slične probleme, a posle pregleda je postavljena dijagnoza virusne bolesti – HAND MOUTH FOOT DISEASE.

Volela bih više da znam o ovoj bolesti.

 • Koji virusi izazivaju ovu bolest?

Dve su grupe virusa prouzrokovača: Koksaki (Coxackie) grupe A (taj virus NEMA veze sa srcem!) i Enterovirus (tip 71).

Napadaju malu decu, obično u prvih pet godina, ali su zabeleženi veoma retki slučajevi ove bolesti i kod odraslih.

 • Kako se prenosi i koliko traje inkubacija?

Prenosi se direktnim kontaktom sa obolelim detetom koje kašlje ili “slinavi”, ali i prljavim rukama, imajući u vidu da se ovi virusi eliminišu stolicom. Takođe je važno da se ruke redovno peru, a to važi i za roditelje, naročito posle presvlačenja pelena ili brisanja guze. Sve igračke sa kojima je dete bilo u kontaktu treba detaljno oprati.

Inkubacija je kratka – potrebno je samo nekoliko dana od ulaska virusa u organizam do pojave prvih simptoma.

Zato su “mini epidemije” uobičajene  u vrtićima.

Podeli:

Komentari

 1. Jelena says:

  Postovani, dete 2 ipo godine krenulo u vrtic. Nakon samo 3 dana provedenih u vrticu krece curenje nosa i blaga temperatura 37,3 doktor kaze viroza. Nakon nedelju dana simptomi isti, uradjena krvna slika sve uredno, jedino granulociti preovladavaju u le formuli ostalo sve uredno. Nakon 4 dana i dalje stanje isto uradimo na svoju ruku bris nosa streptokoka 100% izolovana ukljucuju nam ospamox, zatim temperatura skace preko 38 i ukljucuju hemomocin nova dojagnoza tonzilis sa belim naslagama na jednom krajniku. Krvna slika i dalje bez promena. Povecale se zlezde na vratu
  Tempeeatura je spala nakon 3 dana onda se javio osip, opet kod dr dr kaze koksaki. Osip izbijao prvo u vidu tackica, a onda je buknulo celo telo, osim cela. Nakon dva dana krene da bledi osip, i zlezde da se povlace, ali nakon toga se temperatura i dalje pojavljuje 37,1 – 37,5. Nocu je nema i primetili smo da se pojavljuje nakon vece aktivmosti deteta(trcanja, skakanja) i ne traje dugo 10ak minuta i sama padne. Sta mislite da moze da bude uzrok svemu ovom? Da li koksaki moze da daje ovako dugotrajne blage temperature. 3 krvne slike uradjene za 20 dana i sve tri iste i uredne.

  • MojPedijatar says:

   Jasno je da.se radi o produzenoj virusnoj infekciji i da je BESMISLENO davanje antibiotika!

 2. Jelena says:

  Postovani, pisala sam vam u prethodn postu vezano za dugotrajnu temperaturu. Sada smo radili testiranje na viruse i za cmv igm je 0,281 igg 137,6 (referentna vrednost igm >1 pozitivan, igg >1 pozitivan). Da li mozete da mi protumacaite rezultat? Unapred hvala.

  • MojPedijatar says:

   Ovaj virus NIJE UZROK aktuelne produžene temperature! VAš dete je (baš kao i mnoga drug deca) NEKADA bilo u kontaktu sa ovim virusom – a to NIJE za brigu i NEMA veze sa aktuelnim problemom.

 3. Jelena says:

  Hvala puno na odgovoru. Da li mislite da bi trebalo dalje traziti uzrok produzene temperature? Poslednjih 3 dana ona je niza, do 37. Zlezde na vratu su se skoro pa povukle, kompletna klinicka slika znatno bolja. Dete je raspolozenije, rucka…

 4. Mikac says:

  Pozdrav, radim u jednom vrticu kao vaspitacica
  U predhodne dve nedelje kao da sam imala nesto na jeziku (nije se nista videlo) i volelo me je kada gutam ili podignem jezik. Proslo je napokon. U nedelju sam imala temperaturu juce me je malo boluckalo grlo a danas sj mi izasle kao crvene tackice i bubuljice po rukama a mislim da imam i po nogama zato sto malo bole kad bodam. Ne svrbi niti boli.

 5. Brankica says:

  Poštovani, ćerkica ima 4 godine, pošla je u vrtić početkom oktobra, od tada svako malo ima temperaturu, radili smo analize sve je ok, uvek je pun nos i kazu malo crveno grlo i nista. Nekad virus i tako do sledećeg puta, ovog puta se pojavilo crvenilo na tabanima pa proslo za dan, sada ima negde negde na rukama i oko usta po neka flekica. Ne kaslje i ne slinavi samo temperaturu ima,
  Hvala na odgovoru unapred

 6. Marija vasic says:

  Vodila sam dete na pregled zbog kvrzice na vratu ustanovili su da ima i sa jedne i sa druge strane velicine klikera sumnjaju na bolest prljavih ruku ali dete je zdravo nema nikakve simptome normalno jede spava nema nikakve znake da je bolesno a te kvrzice ga ne bole.Sta bi to moglo da bude?

 7. Sasa says:

  Postovani Imao sam temperaturu,38,7.Izbile me neke ospe u grlu i na nogama neke ranice kao zuljevi.Sta da radim po tom pitanju.Pijem Amoksiklav.A bio sam i kod Dr.Zabrinjava me ovo na nogama ne hodam normalno a moram da radim.A ovo sto imam u grlu,smeta mi dok jedem i pijem.Imam 37 godina

Strana 21 od 22<<<1819202122>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA