Virus koji napada dlanove, usta, tabane – (HAND MOUTH FOOT DISEASE)

Prenosi se direktnim kontaktom sa obolelim detetom koje kašlje ili “slinavi”, ali i prljavim rukama, imajući u vidu da se ovi virusi eliminišu stolicom. Takođe je važno da se ruke redovno peru, a to važi i za roditelje, naročito posle presvlačenja pelena ili brisanja guze. Sve igračke sa kojima je dete bilo u kontaktu treba detaljno oprati.

Dečak od 3,5 godine je posle letnje pauze krenuo u vrtić. Posle tri nedelje se razboleo, dobio je povišenu temperaturu, postao je nervozan i posle dva dana mu je izbila neka čudna ospa po dlanovima i tabanima a u ustima su se pojavile afte.

Još troje dece iz vrtića je imalo slične probleme, a posle pregleda je postavljena dijagnoza virusne bolesti – HAND MOUTH FOOT DISEASE.

Volela bih više da znam o ovoj bolesti.

 • Koji virusi izazivaju ovu bolest?

Dve su grupe virusa prouzrokovača: Koksaki (Coxackie) grupe A (taj virus NEMA veze sa srcem!) i Enterovirus (tip 71).

Napadaju malu decu, obično u prvih pet godina, ali su zabeleženi veoma retki slučajevi ove bolesti i kod odraslih.

 • Kako se prenosi i koliko traje inkubacija?

Prenosi se direktnim kontaktom sa obolelim detetom koje kašlje ili “slinavi”, ali i prljavim rukama, imajući u vidu da se ovi virusi eliminišu stolicom. Takođe je važno da se ruke redovno peru, a to važi i za roditelje, naročito posle presvlačenja pelena ili brisanja guze. Sve igračke sa kojima je dete bilo u kontaktu treba detaljno oprati.

Inkubacija je kratka – potrebno je samo nekoliko dana od ulaska virusa u organizam do pojave prvih simptoma.

Zato su “mini epidemije” uobičajene  u vrtićima.

Podeli:

Komentari

 1. Nemanja says:

  Dete ima 3 godine i kad skironstalno su mu topli i malo crveni dlanovi da li je to od virusa nekog?

 2. Mirsel says:

  Imam bebu od 13 mjeseci.U roku 24 sata je imao povisenu temperaturu i brzo smo skinuli.zatim stopala dlanovi su postali crveni.poslije oko usta.ali bas se vrti svrbi ga po nogama.jel opasno sto smo toliko cekali pa da se javimo ljekaru.?mislili smo da je osip od hrane.hvala

 3. Milica44 says:

  Danas je treci dan kako mi ospa izbija,izbilo je po stopalima,sakama sa svih strana,zahvatilo mi je stomak,rucne zglobove i laktove. Jedino me brine sto je izbilo u korenu nokta na palcu ruke,interesuje me da li moze da osteti koren nokta i da li nokat moze da otpadne? I ako se to desi da li ce izrasti novi nokat?

 4. Saša Cvetković says:

  Koliko dugo traju simptomi, tj kad se povlači osip, i koliko dugo je obolela osoba prenosilac?

 5. suzana says:

  trudnica sam i pojavio mi se koksaki virus tako bar kaze dermatolog ,,,imam ga po rukama i nogama samo ,,,,dal je to opasno za bebu ???8 nedelja sam trudnoce bila bih vam zahvalna na odgovoru

 6. Alma says:

  Sin od 3 godine je dobio ovaj virus, pretpostavljam u vrticu jer je skoro krenuo. Prvo je imao problema sa nosicem i kasljucao, da bi nakon 3.dana dobio temperaturu koja je dostizala 41,1 stepen digitalnim toplomjerom. Eh evo drugi dan mu izbijaju crvene tackice po licu, usima, prstima na rukama i na nogama. Unutra tacke je kao gnoj. Djecak za sad jede i pije, ali me zanima kako eliminisat te tacke i kako da sekica od 3 mjeseca ovo izbjegne. Nazalost non stop smo zajedno, nemam ih gdje razdvojiti 🙁

  • MojPedijatar says:

   Nažalost, razdvajanje je JEDINI način zaštite od ove bolesti…za nju leka nema, dete mora samo da se izbori

 7. Marija says:

  Poštovani,
  Beba 11meseci koja ima ekcem dobila je ovaj virus od brata koji je doneo iz vrtića. Svuda gde mu inače izlazi ekcem (a bio je pod kontrolom i poslednje vreme) sada ima jako upaljene plikove i rane.
  Zanima me da li se kod dece koja imaju ekcem lečenje razlikuje i da li su kod njih moguće komplikacije? I da li je potrebno bebu hitno odvesti kod dermatologa?
  Pozdrav

  • MojPedijatar says:

   NIJE za hitan pregled, leka za virus NEMA, a nega kože da se sprovodi kao i za kozu koja je pod ekcemom

Strana 20 od 22<<<1819202122>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA