Virus koji napada dlanove, usta, tabane – (HAND MOUTH FOOT DISEASE)

Prenosi se direktnim kontaktom sa obolelim detetom koje kašlje ili “slinavi”, ali i prljavim rukama, imajući u vidu da se ovi virusi eliminišu stolicom. Takođe je važno da se ruke redovno peru, a to važi i za roditelje, naročito posle presvlačenja pelena ili brisanja guze. Sve igračke sa kojima je dete bilo u kontaktu treba detaljno oprati.

Dečak od 3,5 godine je posle letnje pauze krenuo u vrtić. Posle tri nedelje se razboleo, dobio je povišenu temperaturu, postao je nervozan i posle dva dana mu je izbila neka čudna ospa po dlanovima i tabanima a u ustima su se pojavile afte.

Još troje dece iz vrtića je imalo slične probleme, a posle pregleda je postavljena dijagnoza virusne bolesti – HAND MOUTH FOOT DISEASE.

Volela bih više da znam o ovoj bolesti.

 • Koji virusi izazivaju ovu bolest?

Dve su grupe virusa prouzrokovača: Koksaki (Coxackie) grupe A (taj virus NEMA veze sa srcem!) i Enterovirus (tip 71).

Napadaju malu decu, obično u prvih pet godina, ali su zabeleženi veoma retki slučajevi ove bolesti i kod odraslih.

 • Kako se prenosi i koliko traje inkubacija?

Prenosi se direktnim kontaktom sa obolelim detetom koje kašlje ili “slinavi”, ali i prljavim rukama, imajući u vidu da se ovi virusi eliminišu stolicom. Takođe je važno da se ruke redovno peru, a to važi i za roditelje, naročito posle presvlačenja pelena ili brisanja guze. Sve igračke sa kojima je dete bilo u kontaktu treba detaljno oprati.

Inkubacija je kratka – potrebno je samo nekoliko dana od ulaska virusa u organizam do pojave prvih simptoma.

Zato su “mini epidemije” uobičajene  u vrtićima.

Podeli:

Komentari

 1. Ja imam sve ove simptome prvo me je grlo pocelo da boli pa temperatura koja 37,8c koja je trajala tri dana a zatim su mi se pojavile crvene tackice sa unutrasnje strane saka i stopala sta da radim koliko je to prenosivo posto imam cerkicu od 19meseci pa se plasim da i nju ne zarazim molim vas da mi pomognete

  Odgovori na komentar
  • Sad se tu malo šta može uraditi, pošto ste Vi bili infektivni dan pre izbijanja ospe. Ipak, nije ovo neki “bauk” od virusa, pa nema.mesta za paniku.

   Odgovori na komentar
 2. Ja imam bebicu od sedam meseci i danas u toku dana izbile su joj tackice,prvo porukama, posle po guzi i na kraju po tabanima i potkolenicama.Za sada nema temperaturu,ali vec dva dana malo se mucimo sa jelom. Doktorka nam je preporucila da mazemo osip bornom kiselinom( 3% ) pa me zanima da li joj to moze olaksati ili jednostavno da ostavim da se samo sasusi?

  Odgovori na komentar
 3. I moj sin (koji ima 3god.),ima isti ovaj virus i doktorka mu je prepisala sirup protiv alergije “Presing”, a pre tri meseca je imao isti problem,samo u malo blazoj varijanti,i tad su mu prepisali “Aerius”. Mene zanima kako je moguce da daju lekove za alergije kad je u pitanju virus,za koji kazete da ne postoji lek?

  Odgovori na komentar
 4. Postovani,mi smo iz R. Srpske dosli u goste u Kikindu.Imam cerkicu od 3,5 godine kojoj su se prvo pojavile sitne crvene bubuljice oko zglobova na nogicama da bi kasnije vise na levoj saci se pojavili plikovi koji su je jako svrbeli a potom i po stopalima i tabanima.Onda se na desnoj strani tela najvise sa strane i po ruci pojavljuju sitne bubuljice koje takodje svrbe.Dat nam je sirup Sinacilin i puder tecni deciji ali ne vidim nikakvo poboljsanje.Molim Vas za savet.Unapred hvala

  Odgovori na komentar
 5. Postovani, imam 30 godina i imala sam ovaj virus pre nedelju dana. Sada je na mestu gde je bio osip na rukama pocela koza da se ljusti i takodje se ljusti na jagodicama prstiju i oko noktiju, cak i tamo gde nije bilo osipa. Na jagodicama i oko noktiju prave se mali plihovi koji nisu ispunjeni tecnoscu. Molim Vas za misljenje da li je ovo posledica virusa usta, ruku, nogu i da li moze biti posledica upotrebe Elocom 0.1% masti i Mixture Alba, koje sam tokom trajanja osipa mazala po preporuci lekara.
  Unapred se zahvaljujem

  Odgovori na komentar
 6. Moja deca su upravo u fazi ljuspanja kože posle ovog virusa. S’obzirom da nam je tok bolesti poznat, sad me samo zanima da li je moguće ponovo dobiti taj virus?

  Hvala unapred.

  Odgovori na komentar
 7. Poštovani,
  hvala Vam za ovaj sajt. Hvala što ste detaljni i što imate vremena za roditelje koji žele još nešto da znaju.
  Moja ćerkica, koja ima 1,5 god. je dobila, ovaj osip skoro po celom telu. Ne znam kakvo joj je stanje ustima, dr. mi nije rekao. Zapravo dijagnoza koju smo dobili je: “najobičniji virus” bez daljih objašnjenja, pa sam ga pitala da li nešto da mažemo – rekao je da možemo da koristimo Virasoothe gel. Šta vi kažete?
  Pozdrav.

  Odgovori na komentar
Strana 2 od 22<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA