Virus koji napada dlanove, usta, tabane – (HAND MOUTH FOOT DISEASE)

Prenosi se direktnim kontaktom sa obolelim detetom koje kašlje ili “slinavi”, ali i prljavim rukama, imajući u vidu da se ovi virusi eliminišu stolicom. Takođe je važno da se ruke redovno peru, a to važi i za roditelje, naročito posle presvlačenja pelena ili brisanja guze. Sve igračke sa kojima je dete bilo u kontaktu treba detaljno oprati.

Dečak od 3,5 godine je posle letnje pauze krenuo u vrtić. Posle tri nedelje se razboleo, dobio je povišenu temperaturu, postao je nervozan i posle dva dana mu je izbila neka čudna ospa po dlanovima i tabanima a u ustima su se pojavile afte.

Još troje dece iz vrtića je imalo slične probleme, a posle pregleda je postavljena dijagnoza virusne bolesti – HAND MOUTH FOOT DISEASE.

Volela bih više da znam o ovoj bolesti.

 • Koji virusi izazivaju ovu bolest?

Dve su grupe virusa prouzrokovača: Koksaki (Coxackie) grupe A (taj virus NEMA veze sa srcem!) i Enterovirus (tip 71).

Napadaju malu decu, obično u prvih pet godina, ali su zabeleženi veoma retki slučajevi ove bolesti i kod odraslih.

 • Kako se prenosi i koliko traje inkubacija?

Prenosi se direktnim kontaktom sa obolelim detetom koje kašlje ili “slinavi”, ali i prljavim rukama, imajući u vidu da se ovi virusi eliminišu stolicom. Takođe je važno da se ruke redovno peru, a to važi i za roditelje, naročito posle presvlačenja pelena ili brisanja guze. Sve igračke sa kojima je dete bilo u kontaktu treba detaljno oprati.

Inkubacija je kratka – potrebno je samo nekoliko dana od ulaska virusa u organizam do pojave prvih simptoma.

Zato su “mini epidemije” uobičajene  u vrtićima.

Podeli:

Komentari

 1. Masa says:

  Postovani ,

  Da li je moguce da se prvo javi osip? Moje dete od nepune dve godine odjednom ima neke bubuljicice po stopalima i deluje da na guzi ima tackica i na ramenu. Trenutno ne slinavi i ne kaslje.

 2. Ja says:

  Moje je dete danas dobila osip a u petak je dobila temperaturu isto kao i kod decaka koji je gore navedeno. Zanima me da li deca smeju da se kupaju i izadju na terasu gde nema sunca ? Hvala unapred

 3. Afrodita says:

  I noja beba ima godinu i 4 meseca isto ima osip na stopala i sake i plikove na jeziku pa me zanima dali moramo ici ko doktora

  • MojPedijatar says:

   Za sada NE, pošto terapije za ovaj virus nema…da se obara temperatura i prati dete

 4. Aleksandra says:

  Postovani.
  Primetila sam jutros kod troipogodisnjeg sina crvene bubuljice, u sredini tvrda kao ujed insekta. najvise ima po dlanovima, oko guze i unutrasnja strana butine. On lepo jede, zivahan je, nema TT. bolove u grlu, nista. Niti ga to svrbi. Da li trebamo ici kod lekara? Da li je moguce da je to neki virus ili mozda hoce i od vrucine jer se mnogo znoji, cesto ga tusiram i dva puta dnevno. Unapred zahvalna mama

 5. Josip says:

  Mom Njegosu (18meseci) utvrdjeno da je zakacio ovaj virus,bio u dodiru sa devojcicom iz komsilika koja je skoro imala…
  Recite mi,nakon prvog dana temperatura spala,nakon 4 dana ospice skoro nestale…ali 5 i 6 dan kasalj se pojacava.Najizrazeniji je ujutru nakon spavanja,toliko da skoro dete izgubi dah.Kasalj je potpuno suv.Da li je to normalan tok ove bolesti,kasalj koji postaje sve jaci?
  Inace se dete preko dana par puta nakaslje.Dok spava,spava mirno bez kaslja.

 6. Marija says:

  Da li je ovaj virus opasan za bebu od 3 meseca. Sin od 2 ipo godine je dobio, pa me zanima kako da zastitim bebu. Hvala

  • MojPedijatar says:

   Da ga fizički odvojite od bebe! Svaki virus, pa i ovaj može biti opasan za ovako malu bebu.

 7. Marina Uzelac Maric says:

  Imamo 4 godine i sinoc je kremulo sa temp 37 , aftama u ustima , a danas je vec osip malo po prevojima kod saka i na guzi.. Decak je dobro , mazemo krecno mleko a u snu duplju propilis, on jede bez problema.. Vise se brinem da ne zarazi bebu koja ima mesec dana. Kako to da sprecim? Hvala

Strana 18 od 22<<<1617181920>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA