Virus koji napada dlanove, usta, tabane – (HAND MOUTH FOOT DISEASE)

Prenosi se direktnim kontaktom sa obolelim detetom koje kašlje ili “slinavi”, ali i prljavim rukama, imajući u vidu da se ovi virusi eliminišu stolicom. Takođe je važno da se ruke redovno peru, a to važi i za roditelje, naročito posle presvlačenja pelena ili brisanja guze. Sve igračke sa kojima je dete bilo u kontaktu treba detaljno oprati.

Dečak od 3,5 godine je posle letnje pauze krenuo u vrtić. Posle tri nedelje se razboleo, dobio je povišenu temperaturu, postao je nervozan i posle dva dana mu je izbila neka čudna ospa po dlanovima i tabanima a u ustima su se pojavile afte.

Još troje dece iz vrtića je imalo slične probleme, a posle pregleda je postavljena dijagnoza virusne bolesti – HAND MOUTH FOOT DISEASE.

Volela bih više da znam o ovoj bolesti.

 • Koji virusi izazivaju ovu bolest?

Dve su grupe virusa prouzrokovača: Koksaki (Coxackie) grupe A (taj virus NEMA veze sa srcem!) i Enterovirus (tip 71).

Napadaju malu decu, obično u prvih pet godina, ali su zabeleženi veoma retki slučajevi ove bolesti i kod odraslih.

 • Kako se prenosi i koliko traje inkubacija?

Prenosi se direktnim kontaktom sa obolelim detetom koje kašlje ili “slinavi”, ali i prljavim rukama, imajući u vidu da se ovi virusi eliminišu stolicom. Takođe je važno da se ruke redovno peru, a to važi i za roditelje, naročito posle presvlačenja pelena ili brisanja guze. Sve igračke sa kojima je dete bilo u kontaktu treba detaljno oprati.

Inkubacija je kratka – potrebno je samo nekoliko dana od ulaska virusa u organizam do pojave prvih simptoma.

Zato su “mini epidemije” uobičajene  u vrtićima.

Podeli:

Komentari

 1. Jovana says:

  Dobar dan! Ja sam u 32. nedelji trudnoće. Moj otac je pre dve nedelje imao osip po rukama koji se sad meni javio na šakama i na stopalima. Imam ukupno 11 tačkica, traju dva dana već, svrbe i na dodir zaboli. Imala sam juče i povišenu temperaturu i blagu drhtavicu. Da li može to da utiče na bebu i kako da lečim? Hvala unapred!

  • MojPedijatar says:

   Lečenja NEMA – organizam mora sam da se izbori.

   NEMOGUĆE je egkaktno predvideti uticaj na bebu, ali u ovoj fazi trudnoće ne bi trebalo da bude ozbiljnih opanosti po plod.

 2. Zlatan says:

  Dobro jutro moj mladji sin od 18mijeseci dobio je povisenu Temperatur koja je vemoma tesko spadala i ako sad ne brzo se vrati rekli su ljekari da je upala uha i grla te posle toga se pojavljuju crvena fleke kao opekotine oko usta i po tijelu posle se to pretvori u crvene tackice po licu i rukama bukvalno po tijelu i po usnama usne su uzasno igledale ispucale pa su rekli da su to neke ospice to crvenilo i sve te tackice crvene po ustima i usnama neustaje nema oziljaka nista nema temeraturu nekad se pojavi temperatura Ali brzo neustaje Ali sad u sve mu tome je se pojavio otok po rukicama i nogicama i dijete nemoze da se Oslobodi na nogice da hoda koji je uzrok i jeli to sta opasno otiso je na pregled u bolnicu da provjere i video koji je virus u pitanju ako mene neki odgovor za ovo hvala unapred

 3. Uplasena says:

  Postovani imam pitanje. Sin ima 7 god.proslog marta je bio i bolnici sa gnojnom anginom pod sumnjom da ima mononukleozu. Otpusteni kuci bez ikakvih testova. Celog leta je imao gnojne angine da bi se na kraju ispostavilo da je bio pozitivan na koksaki i cmv viruse. Sada su mu konstantno uvecani limfni cvorovi na vratu. Na vit.terapiji je imunotrifina,vit.c, vit. B i D i centrum junior vec 2 meseca a limfne zlezde i dalje uvecane. Moje pitanje je da li trebamo da radimo neke analize, koliko je to opasno za dete? Nasa dr nije dala cak ni kks, a nas hvata panika da nije mozda nesto ozbiljnije u pitanju. Hvala na odgovoru unapred.

  • MojPedijatar says:

   Limfni čvorovi NISU problem i NE treba ih dodatno ispitivati!

   KRAJNKE treba da vidi iskusan ORL specijalista koji se bavi decom, pa to da se proceni.

 4. Mihael says:

  Moj sin ima 13 godina i dobio je na stopalima sakama treba nekakva terapija ili?

 5. Muris says:

  pozz imam blizance dobili su te tzv afte po ustima kasnije se prosirilo po dlanovima sakama nogama i stopalima kod jednog je proslo kod drugog jos traje zanima me ima li lijek neki krema ili sta vec izgleda isto kao plikovi mali

 6. olivera says:

  Danas j mojoj devojčici pedijatar konstatovao virus stopalo,usta,dlanovi,ali ona nma crvene tačkice u ustima i ne boli je grlo?poja ile su se na stopalima,pa rukama,stomaku?da li je to taj virus,iako nema u u stima?Kolilo dugo ne sme u vrtić pošto kažete da i posle desetak dana je virus prisutan?
  Hvala

 7. Jelena says:

  Moj dvogodišnji sin je u februaru “zakačio” ovaj virus. Nama se prvo osulo grlo i dobio je temperaturu, da bi se nakon 24h od temperatura osuo po šakicama i stopalima. A u narednih 48 sati od temperature osip se raširio do prevoja na laktovima i kolenima. Imao je i par bubuljičica oko usta. Ali zato mu je grlo bilo puno afti. Ja sam prvo pomislila da su boginje, jer zaista tako izgledaju, pa sam ga hitno odvela u Tiršovu koja je te večeri bila dežurna klinika. Tamo je pedijatar dala dijagnozu Ovčijih boginja, mada nam je napomenula za ovaj virus kao i to da ne može da da jasnu kliničku sliku tako rano. Tek treći dan od osipa, pošto se više nije pojavila ni jedna bubuljica, smo dobili dijagnozu od našeg pedijatra – HMF virus. Osip je trajao oko desetak dana, sve je ispucalo i oljuštilo se. Nisam ničim mazala, jer se nije češao. Jedino je slabije jeo, zbog bolova u grlu, ali je pio dosta vode. Posle trećeg dana temperatura se više nije vraćala. Kod kuće sam ga ostavila dve nedelje i tek onda sam ga vratila u jaslice.
  Da li je istina da, pošto je ovaj virus iz iz iste porodice virusa kao i boginje, nakon što se preleži ne može ponovo da se dobije i da organizam stiče neku vrstu imuniteta? Ovaj podatak smo dobili od medicinskog osoblja, ne našeg pedijatra, ali ja sličnu informaciju nisam uspela da nađem na internetu.

  • MojPedijatar says:

   Ne može se ponovo dobiti TAJ virus, ali ima i drugih koji daju slične simptome i znake i ti drugi mogu ponovo napraviti infekciju…to se NE dešava često, ali je moguće.

Strana 17 od 22<<<1516171819>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA