Vaspitni trikovi koji “rade” kod mališana

Da li ponašanje vašeg trogodišnjaka izmiče kontroli? Evo nekoliko ideja koje “rade” u vaspitanju vaših mališana…

vaspitni trikovi

Foto: Flickr

Potreban prevodilac

Iako se veštine komuniciranja kod deteta od 18 meseci do 3 godine uspostavljaju, ne znači da je lako razumeti dvogodišnjaka. Mališani postaju napeti kada vi ne razumete šta oni žele. Tako da se morate izveštiti u prevođenju onoga što oni žele da kažu. (Da li “nana” znači “zelim bananu” ili “pozovi nanu”?)

Primer:

Moj sin me je jednom pitao vrlo ozbiljno. ” Gde ljubav ode? ” Vau! Pokusao sam da izmislim odgovor, i posto sam se zbunio, on je postao jos uznemireniji. Onda se moja cerka ubacila i rekla “On pita gde je Lava devojka?” To je njegova robot igracka. !!!

Kako?

Da biste bolje razumeli jedni druge, neka vaše fraze sa mališanima budu kratke, i često ih ponavljajte. Pratite gestikulaciju vašeg deteta, i ton njegovog glasa, posebno kada je frustriran. Čak i kada ne znate zbog čega viče, pokažite mu da razumete njegovu ljutnju. Dajte naziv njegovim emocijama, recite mu ” Deluješ mi uznemireno” – sugeriše Carol Weitsman, profesor pedijatrije na Jejlovoj školi Medicine. Kada mu imenujete osećanja, on može sledeći put da označi to osećanje, i znaće o čemu se radi.

Takođe, morate da iznesete vaš talenat interpretacije svaki put kada vaša interpretacija ohrabri vašeg mališana da govori kao odrastao čovek.

Razumeti navijačice

Opsesija je koncept izmišljen od strane dvogodišnjaka i trogodišnjaka, Oni nađu nešto što ih fascinira, i onda bilo da jedu, piju, spavaju, samo o tome razmišljaju. Zašto? To je velik i opasan svet koji oni ne mogu da kontrolišu. Zato pokušavaju da upravljaju malim delom njega. To može biti sitnica, ali i čitav žanr nekih stvari. Kao navijačice, one ne daju da se promeni tema, one stalno bodre svoj tim i pokušavaju iznova i iznova.

Primer:

Faerol Wiedman, majka troje dece u MN, ispunila je zahtev svog sina da ga za treći rođendan odvede u perionicu automobila. “David samo o njima priča po ceo dan, Prelazimo preko imena svih perionica kao sto su Shell, BP, Mobile, i šta svaki od njih ima, kao što su sušilice, sapuni, voda…Moj šestogodisnji sin Džon kaze : “Da li možemo sada da prestanemo da pričamo o perionici kola?”, poželo sam da kažem isto, ali morao sam da se pretvaram da sam zainteresovan.

Kako? 

Baš kao što postavljaju milion pitanja, mališani tako i žele da vam kažu milion stvari o njihovoj opsesiji. Tako da pustite ih da vas nauče stvar ili dve. Ovo nije nista neobično, i roditelji bi trebalo da isprate svoje klince u ovome. Možete i njihovu strast prema nečemu pretvoriti u iskustvo iz koga uče

Mikromenažer :

Mališani imaju omiljene rituale tokom jutra, ručka ili vremena kada treba da spavaju, i ne usuđujte se da to menjate. Oni ne znaju koje je doba dana, ali te rutine ih usmeravaju, i samo po tome znaju šta se dešava, kaže Tovah Klein, direktor koledž centra za mališane, u Njujorku. Te rutine im pomažu da se osećaju sigurno kada prolaze kroz razvojne promene.

Primer:

“Ja imam po dve lizalice u svakoj od svojih torbi : torbici, torbi za posao, torbi sa pelenama – za svaki slučaj”, kaže Melissa Shotter, majka dvogodišnjeg Džeka. “Recimo da moramo da uradimo nesto neplanirano, kao što je svraćanje do prodavnice. Poslastica će me poštedeti mnogih stresova. I uvek imam dve, za slučaj da se sa prvom nesto dogodi, ili mom mališanu ispadne”.

Kako?  

Bilo da se radi o izbledelo zelenoj šolji koju donosite iz prodavnice, ili o pronalaženju lutke na punjenje pred spavanje, mikromenadžer znači da postajete onaj šef koga ste oduvek mrzeli : onaj koji kontroliše svaku sitnicu, ma kako ona nevažna bila. Ali to će biti vredno toga, zbog zadovoljstva vašeg mališana, a i zbog vašeg razuma. Izbacićete  neprijatna iznenađenja, tako što ćete biti spremni na sve što može da se desi. To će i vašem detetu dati osećaj da nešto kontroliše, a samim tim ćete lakše praviti dogovore. Ako to znači i da morate da mu pročitate istu knjigu svako veče pred spavanje ( i to istim tonalitetom), nema veze, barem je došlo vreme  za spavanje.

Stilista
Da li ona insistira na tome da nosi omiljeni šorc preko farmerki? I krunu? Svakoga dana? Ove bitke nisu vredne vođenja. Znam da modne odluke mogu pomoći pri izražavanju nezavisnosti deteta. Vi mislite da se ona samo oblači, a  ona misli da upravlja svetom i dokazuje koliko je sjajna.

Morate ih čuti…

Christy Whitney, majka dvogodišnjakinje u Long Beach-u, CA, radi sa, a ne protiv svoje ćerke, tako što joj pomaže u odabiru stila. ” Pronašla sam haljinu koju ona obožava, i kupila sam ih šest, u svakoj boji u kojoj su je imali. Tako da ona sada bira boju svakoga dana”.

Kako? 

Mislite o njoj kao o Divi. Vi ne možete da je oblačite, jedino što možete je da joj skrenete pažnju na njena dva autfita, I neka bude dva, da nema puno izbora. Neka deca se uvrede ako samo i pokušate da im pomognete u odabiru. U tom slučaju pustite ih, ili se bar pretvarajte da to radite. Zakopčavanje njene jakne će ići mnogo lakše ako se pozabavite njenim divnim očima.

Diplomata

Dvogodišnjaci i trogodišjaci su slatki kao anđeli. Onda se pretvore u beskrupnuloznu decu koja su brža od vašeg otvaranja kesice grickalica. Oni naređuju, udaraju i vrište ako ne dobiju ono što žele odmah. Može biti jako teško da vi sprovedete ono što morate, da ih stavite u krevet, nahranite, stavite u sedište u kolima, tako da ćete verovatno često postati glasni i pretiti nasiljem.

Morate ih čuti…

Da bi naterala svoju trogodišnju ćerku, Emily, da ode do kupatila, Rebecca Horvath, koristila je veliku moć ubeđivanja. “Obično bih joj rekla da ćemo ići na nošu, malo pre nego što obiđemo šoping mol, onda bih joj to pomenula nekoliko puta dok idemo od radnje do radnje, i da jedemo. Onda bi ona krenula bez svađe dok smo još tamo. I to je tako izgledalo više  kao činjenica, nego kao nešto što je Mama želela da uradimo”.

 

Kako? 

Ostanite pribrani. Ako popustite sve je propalo, takođe. Spustite se na njihov nivo, i razgovarajte polako, i polako prelazite preko prepreka : “To što radiš je jako zabavno, ali vreme je ručka”. Potrebno vam je strpljenje ali i strategija. Npr. ponudite tri grickalice posle ručka po vašem izboru, Naterajte je da misli da je to njen izbor. To je dobar diplomata.

Priredila: Ivona Jovanović

Izvor: Parenting

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA