“Uvodimo e-dnevnike, uniforme, a decu smo zaboravili”

Deca godinama nisu u fokusu pred početak školske godine, već se bavimo uniformama, e-dnevnicima, ocenama, kaže predsednica udruženja Roditelj Gordana Plemić.

Gostujući u Kažiprstu, ona kaže da se roditelji bave time kako da izdrže veliki udar na budžet, a da decu niko ne priprema za novi deo njihovih života.

“Za nas je važna tema cena udžbenika i svega potrebnog za polazak u školu. To je atak na celu porodicu i kada ima samo jedno dete, a zamislite kako je onima sa više”, kaže Plemićeva.

Kako navodi, udžbenici koštaju između 12 i 15 hiljada dinara, a kada se na to dodaju sveske, olovke, ranac i druge stvari to dostiže i prosečnu platu. Ističe i da je jasno da sve može da bude jeftinije, kada posle cele godine bude knjiga koje nisu ni otvorene.

“Roditelji prebace fokus na to kako da nađu pare, a najmanje imaju mogućnosti da pričaju sa decom o tome kako će izgledati ići u školu, propuštamo mogućnost da ih uvedemo u taj deo života”, kaže ona.

Gošća Kažiprsta kaže i da roditelji predugo čekaju da neko promeni stanje stvari u prosveti, jer svaki ministar dođe i kaže “imamo mnogo toga nasleđenog, ne mogu odmah da ispravim greške”.

“Mi ih predugo čekamo, nepoverenje raste i meni kao roditelju troje dece školskog uzrasta ne znače mnogo izjave o tome da će se ‘nekada’ promeniti zakoni i promeniti propisi”, kaže ona.

Predsednica udruženja Roditelj navodi da se potroši jedno celo leto na priču o uniformama, koja, kako kaže, nije toliko važna.

“Važnije mi je da nekako namestimo da deca bezbrižno krenu u školu, bavimo se finansijama, uniformama, e-dnevnicima, a sa druge strane imamo pitanje vršnjačkog nasilja i još više gubimo odnos nastavnika i roditelja. To je važno, jer deca provedu možda i više vremena u školi tokom radnih dana, a roditelji i nastavnici su izgubili odnos. Neophodno je da imamo uzajamno poverenje, da se ne bavimo samo ocenama i kada izbije problem oko toga, nego da zajedno pratimo dete”, kaže ona.

Kako ističe, društvo stavlja fokus na periferne stvari, a u tom procesu smo svi zajedno “izgubili dete”.

B92

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA