Uvid u dečiji vid: Šta sve treba da znate o očima svog deteta

O najčešćim pitanjima i nedoumicama koje roditelji imaju u vezi sa dečjim vidom razgovarali smo sa specijalistom dečje oftamologije i strabologije, Dr. Mirjanom Ristić.

dečji vid

Da li je plivanje sa kontaknim sočivima štetno?

Samo iskusni, dugogodišnji korisnici kontaktnih sočiva mogu da plivaju sa sočivima u očima, a bez zaštitnih naočara za ronjenje. Oni znaju kako da ih sačuvaju od eventualnog ispadanja pri zapljuskivanju vode. Zbog štetnog dejstva slane vode pomešane sa peskom na nežnu strukturu mekih sočiva, savetuje se upotreba naočara za ronjenje.

Da li je tačno da mala deca ne treba da nose naočare za sunce?

Naočare za sunce sa pravom i kvalitetnom zaštitom treba da nose i mala deca. Iste mogu biti i sa dioptrijom, ukoliko je potrebno. Naočari koje štite oko od štetnog dejstva zraka iz sunčevog spektra refleksije ili od monitora treba nabavljati samo u kvalifikovanim radnjama. Ne treba ih kupovati na pijacama, vašarima ili kod uličnih prodavaca, jer takve mogu samo da štete oku.

Da li će u budućnosti laserske operacije očiju potpuno ukinuti potrebu za naočarima?

Laserskim intervencijama, tj. refraktivnom hirugijom, danas se najčešće rešavaju dioptrijski problemi „na daljinu“. U nekim situacijama mogu se, pri zahvatima na očnom sočivu, ugraditi i bifokalna ili multifokalna sočiva, koja bi rešila i problem vida „ na blizinu“.

Refraktivna hirugija, popularno nazvana „skidanje dioptrije“ se vrši tek posle 18. godine života, i to ako se za poslednje 2 godine dioptrija nije promenila. Dakle, onda kada se proces napredovanja dioptrije završi, da bi se izbeglo naknadno ispoljavanje iste.

 Zablude o vidu

Zablude roditelja mogu biti raznovrsne, ali to ne treba da bude opravdanje za načinjene propuste, greške i loše posledice po vid njihovog deteta. Reč stručnjaka mora da bude najvažnija, kako bi pomoć detetu bila adekvatna. Često se od roditelja čuje:

– niko u porodici ne nosi naočare, pa ne mora ni dete

– moja baka u 80. godini života čita novine.

– i ja sam u detinjstvu nosila naočare, evo sada mi ne trebaju, ne znam ni zašto sam ih nosila.

– ako u detinjstvu nosi naočare „ulenjiće“ oči i nikada neće moći bez naočara

– upropastio je vid čitanjem

– ako baš mora, neka ih nosi samo u kući, da mu se deca ne bi rugala

– ni ja ne vidim dobro jednim okom, pa šta mi fali?

Razgovarala: Jovana Papan

Detinjarije

Podeli:

Komentari

 1. zabrinuta says:

  Postovani, veoma sam zabrinuta. Na fotografijama uslikanim sa blicem lijevo oko moje curice od 2 godine ima neki neobican odsjaj. Zjenica je bijela ili zuta.
  Nista neobicno osim toga nisam primjetila.
  Jako sam zabrinuta jer smo je usljed obaveza i kao malu zabavljali sa telefonom, stalno je gledala u njega. Takodje, komoda nam je niska a tv je na njoj i interesantno joj je da stoji ispred njega, iako smo joj branili. Da li je to moglo prouzrokovati neki ozbiljan problem?
  Molim vas za odgovor. Veliko hvala unaprijed.

 2. Aleksandra says:

  Poštovani,

  Detetu se problem sa očima, u smislu crvenila, javio sredinom ove godine. Nekoliko dana nakon što smo plivali u bazenu. Rečeno nam je na pregledu da je reč o konjuktivitisu i uz tobradex kapi dobili smo i antibiotske kapi. Neko vreme nakon terapije uradili smo briseve na bakterije i gljivice kao i hlamidiju posebno i svi su bili uredni. Međutim, dete ponovo ima problem sa crvenilom oka ovog puta lekar kaže da je reč o alergijskom konjuktivitisu i dobijamo uz tobradex kapi i opatanol. Tu terapiju smo koristili neko vreme kako nam je dr rekla i crvenilo se povuklo. Kako prestanemo sa upotrebom opatanol kapi crvenilo se već posle nedelju dana vraća, nekad je o jedno oko a nekad obadva. Poslednji put smo opatanol kapi koristili dva meseca, prestali pre nedelju dana i evo jedno oko je crveno. Nije celo oko crveno već deo beonjače desno od zenice, a crvenilo izgleda kao crvene zilice po oku koje nisu u ravni sa beonjačom.

  Možete li me molim vas posavetovati šta mogu još da uradim. Alergo test na primer? Da li je moguće da nije u pitanju alergija već nešto drugo?

  Unapred se zahvaljujem.

  Srdačan pozdrav,

  Aleksandra

 3. Jelena says:

  Poštovani,

  Svog sina od 3 godine odveli smo na pregled zbog vrlo diskretnog ali vidljivog skretanja oka u stranu i otkrili da ima astigmatizam i diptriju minus 3. Naočare i korektivni flaster je relatinvno dobro prihvatio. Skretanje oka je već na prvoj kontroli bilo značajno manje. Mene interesuje ima li šanse da se, kao rezultat redovnog nošenja naočara, u nekom trenutku dioptrija smanji?

 4. Milijana says:

  Postovani,devojcica od 4 godine vec od prve godine zivota ima po meni probleme sa ocima.Primetila sam da joj s vremena na vreme bezi jedno oko ili da gleda sa oba oka ka nosu.Na moje insistiranje radjen je pregled oftamologa i on uporno tvrdi da je dete ok.Promenim dr i drugi isto to potvrdi ali njoj je problem ostao isti.S tim da je taj dr potvrdio da sam upravu ali mi je receno da ona ima neki “TRECI KAPAK” i da ce se to ispraviti kako raste.S tim da je pocela da se zali u zadnje vreme da ne vidi dobro,naginje se ka TV-u i pritom suzava zenice.Suprug i ja nosimo naocare.Molim vase misljenje???A,takodje sincic od 2 godine zadnjih 4 dana malo malo pa zmirka ili ucestalo trepce.Sta raditi povodom toga?Hvala Vam unapred!

 5. Zlata Radovic says:

  D.dan moja unuka ima dioptriju jednog oka -1,50 i 0,50 da li se u tom slučaju nose naočari uvek i kad odraste ili se vid popravlja kod male dece. Pozdrav


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA