Uvid u dečiji vid: Šta sve treba da znate o očima svog deteta

O najčešćim pitanjima i nedoumicama koje roditelji imaju u vezi sa dečjim vidom razgovarali smo sa specijalistom dečje oftamologije i strabologije, Dr. Mirjanom Ristić.

dečji vid

Stručni konsultant: Dr. Mirjana Ristić, spec. oftamolog, sub.spec. strabolog

Pred početak školske godine, mnogi roditelji prvaka tek sada počinju da razmišljaju o poseti dečjem oftamologu, a oni čija su deca u mlađem uzrastu se pitaju da li ima potrebe da već posete lekara i prekontrolišu vid svoje dece. Sa svih strana stižu im informacije, saveti, zablude – od onih da će od nošenja naočara detetu da se „ulenje“ oči, do verovanja da je postalo razroko zato što je „ukrštalo“ oči. Zbog toga smo o najčešćim pitanjima i nedoumicama koje roditelji imaju razgovarali sa specijalistom dečje oftamologije i strabologije, Dr. Mirjanom Ristić.

Ima li potrebe za očnim pregledom ako se dete ne žali na vid? Kada je vreme za prvi oftamološki pregled?

Dečji uzrast je vreme kada se mnogi urođeni i razvojni problemi sa vidom mogu uspešno rešiti. Vidne funkcije započinju sa prvim svetlosnim stimulacijama oka, i svoj definitivni razvoj završavaju do 5-6 godine života. Iz tog razloga, neophodno je prve preglede uraditi još u porodilištu, pogotovo ako za tim postoji opravdana potreba – ako je beba prevremeno rođena, ili postoje vidljive urođene deformacije očnih struktura, asimetrije, bele zenice i sl. Obavezno je oftamološko praćenje i beba koje borave u inkubatorima. Takođe, u uzrastu između 2. i 3. godine života, svako dete bi trebalo odvesti na očni pregled. Sledeći uzrast u kojem se pregled preporučuje jeste predškolski, a potom za vreme završnih razreda osnovnih i srednjih škola.

Dakle, dete treba da se pregleda i kada se ne žali da loše vidi, jer ne mora da bude svesno mnogih problema. Isto tako, vrlo važan podatak je i tzv. pozitivna porodična oftamološka anamneza, odnosno podatak o tome da li u porodici ima, ili je bilo slabovidih, slepih ili osoba sa bilo kakvim očnim smetnjama.

Ako roditelj primeti da dete žmirka, trlja okice, „beči se“, učestalo trepće, ne prati pokrete predmeta ispred očiju, približava se tv-u ili mu oči „šetaju“, podrhtavaju i sl, obavezno bi trebalo konsultovati oftamologa.

Da li se redovnim nošnjem naočara može korigovati vid, ili je on nasledan i nikako se ne može sprečiti ili usporiti njegovo „kvarenje“?

Kada se postavi dijagnoza oftamološkog problema, treba što pre započeti odgovarajući tretman, da bi se maksimalno iskoristilo dragoceno vreme razvoja vidnih funkcija. Obično se to radi u u specijalizovanim kabinetima, u timovima oftamolog-strabolog i defektolog-ortoptičar. Korekcija (nošenje naočara ili kontaktnih sočiva) je gotovo uvek obavezan deo tretmana. Na taj način se popravlja vidna funkcija, koriguju neke vrste razrokosti, sprečava se nekontrolisano napredovanje drugih, i razvijaju se elementi tzv. binokularnog vida. Iako su takvi problemi u većoj meri nasledni, oni se vrlo uspešno mogu rešavati.

Može li dugotrajno nošenje naočara da oči učini „zavisnim“ od njih, da ih ulenji?

Pravilno ordiniranje (doziranje) dioptrijske veličine ima za cilj postizanje što boljih, tj. maksimalnih ciljeva lečenja. „Zavisnost“ od naočara proizilazi od njihove neophodnosti. U suprotnom ih ne treba ordinirati.

Može li se vid popraviti vežbama očiju?

Neki očni problemi se mogu popravljati specijalnim vežbama koje ordinira strabolog, bez nošenja naočara u datom momentu, ukoliko oko nije opterećeno refraktivnom anomalijom.

Podeli:

Komentari

 1. zabrinuta says:

  Postovani, veoma sam zabrinuta. Na fotografijama uslikanim sa blicem lijevo oko moje curice od 2 godine ima neki neobican odsjaj. Zjenica je bijela ili zuta.
  Nista neobicno osim toga nisam primjetila.
  Jako sam zabrinuta jer smo je usljed obaveza i kao malu zabavljali sa telefonom, stalno je gledala u njega. Takodje, komoda nam je niska a tv je na njoj i interesantno joj je da stoji ispred njega, iako smo joj branili. Da li je to moglo prouzrokovati neki ozbiljan problem?
  Molim vas za odgovor. Veliko hvala unaprijed.

 2. Aleksandra says:

  Poštovani,

  Detetu se problem sa očima, u smislu crvenila, javio sredinom ove godine. Nekoliko dana nakon što smo plivali u bazenu. Rečeno nam je na pregledu da je reč o konjuktivitisu i uz tobradex kapi dobili smo i antibiotske kapi. Neko vreme nakon terapije uradili smo briseve na bakterije i gljivice kao i hlamidiju posebno i svi su bili uredni. Međutim, dete ponovo ima problem sa crvenilom oka ovog puta lekar kaže da je reč o alergijskom konjuktivitisu i dobijamo uz tobradex kapi i opatanol. Tu terapiju smo koristili neko vreme kako nam je dr rekla i crvenilo se povuklo. Kako prestanemo sa upotrebom opatanol kapi crvenilo se već posle nedelju dana vraća, nekad je o jedno oko a nekad obadva. Poslednji put smo opatanol kapi koristili dva meseca, prestali pre nedelju dana i evo jedno oko je crveno. Nije celo oko crveno već deo beonjače desno od zenice, a crvenilo izgleda kao crvene zilice po oku koje nisu u ravni sa beonjačom.

  Možete li me molim vas posavetovati šta mogu još da uradim. Alergo test na primer? Da li je moguće da nije u pitanju alergija već nešto drugo?

  Unapred se zahvaljujem.

  Srdačan pozdrav,

  Aleksandra

 3. Jelena says:

  Poštovani,

  Svog sina od 3 godine odveli smo na pregled zbog vrlo diskretnog ali vidljivog skretanja oka u stranu i otkrili da ima astigmatizam i diptriju minus 3. Naočare i korektivni flaster je relatinvno dobro prihvatio. Skretanje oka je već na prvoj kontroli bilo značajno manje. Mene interesuje ima li šanse da se, kao rezultat redovnog nošenja naočara, u nekom trenutku dioptrija smanji?

 4. Milijana says:

  Postovani,devojcica od 4 godine vec od prve godine zivota ima po meni probleme sa ocima.Primetila sam da joj s vremena na vreme bezi jedno oko ili da gleda sa oba oka ka nosu.Na moje insistiranje radjen je pregled oftamologa i on uporno tvrdi da je dete ok.Promenim dr i drugi isto to potvrdi ali njoj je problem ostao isti.S tim da je taj dr potvrdio da sam upravu ali mi je receno da ona ima neki “TRECI KAPAK” i da ce se to ispraviti kako raste.S tim da je pocela da se zali u zadnje vreme da ne vidi dobro,naginje se ka TV-u i pritom suzava zenice.Suprug i ja nosimo naocare.Molim vase misljenje???A,takodje sincic od 2 godine zadnjih 4 dana malo malo pa zmirka ili ucestalo trepce.Sta raditi povodom toga?Hvala Vam unapred!

 5. Zlata Radovic says:

  D.dan moja unuka ima dioptriju jednog oka -1,50 i 0,50 da li se u tom slučaju nose naočari uvek i kad odraste ili se vid popravlja kod male dece. Pozdrav


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA