Uvid u dečiji vid: Šta sve treba da znate o očima svog deteta

O najčešćim pitanjima i nedoumicama koje roditelji imaju u vezi sa dečjim vidom razgovarali smo sa specijalistom dečje oftamologije i strabologije, Dr. Mirjanom Ristić.

dečji vid

Da li strabizam prolazi sam od sebe u toku odrastanja?

Neki oblici strabizma se sa godinama mogu znatno poboljšati, uz adekvatan tretman, ali se isto tako neke druge vrste mogu sprečiti u svojoj progresiji. Bilo kakvu sumnju na strabizam ne treba ostaviti nekontrolisanom, baš zbog činjenice da se često može vrlo uspešno rešiti – neretko je neophodno hirurški intervenisati da bi lečenje bilo što potpunije.

Da li čitanje sitnog teksta, gledanje tv-a i igranje igrica može pogoršati dečiji vid?

Čitanje sitnog teksta, igranje što minijaturnijim detaljima, kao i dozirano gledanje detalja na ekranu strabolog često koristi kao pomoćne metode pri lečenju slabovidosti, jer iste imaju za cilj da pospeše, odnosno stimulišu razvoj vida na slabovidom oku. Međutim, ne treba preterivati ni u čemu, pogotovo ne u video-igricama, crtanim filmovima i sl.

Ako dete voli da se igra ukrštajući pogled, postoji li opasnost da mu tako „ostane“, kako se često kaže?

Deca se često zabavljaju „ukršanjem pogleda“ – skretanjem okica ka nosu. Od te igre ne preti opasnost da oči ostanu u tom položaju. U nekim slučajevima se i ovakav metod koristi za vežbanje tzv. slabe konvergencije.

Da li samo deca sa krupnim očima mogu biti kratkovida?

Postoje dva osnovna tipa kratkovidosti – prelomna i osovinska. Kod ove druge, kratkovidost se javlja zbog veće očne jabučice. Međutim, prelomna ima druge uzroke nastanka. Često se obe vrste prepliću i mogu uključivati i astigmatsku, tj. cilindričnu komponentu. Znači, veličina oka ne mora da uslovljava dioptrijski status.

Mogu li deca da nose kontaktna sočiva, i od kog uzrasta?

Da, i deca u ranom uzrastu mogu da koriste kontaktna sočiva, ako se problem drugačije ne može rešiti. To se preporučuje kod izuzetno visokih urođenih dioptrija ili u slučajevima kada postoji velika razlika u prelamanju jednog u odnosu na drugo oko. Takođe, postoje i tzv. terapijska sočiva koja služe u lečenju nekih problema u prednjem segmentu oka.

Podeli:

Komentari

 1. zabrinuta says:

  Postovani, veoma sam zabrinuta. Na fotografijama uslikanim sa blicem lijevo oko moje curice od 2 godine ima neki neobican odsjaj. Zjenica je bijela ili zuta.
  Nista neobicno osim toga nisam primjetila.
  Jako sam zabrinuta jer smo je usljed obaveza i kao malu zabavljali sa telefonom, stalno je gledala u njega. Takodje, komoda nam je niska a tv je na njoj i interesantno joj je da stoji ispred njega, iako smo joj branili. Da li je to moglo prouzrokovati neki ozbiljan problem?
  Molim vas za odgovor. Veliko hvala unaprijed.

 2. Aleksandra says:

  Poštovani,

  Detetu se problem sa očima, u smislu crvenila, javio sredinom ove godine. Nekoliko dana nakon što smo plivali u bazenu. Rečeno nam je na pregledu da je reč o konjuktivitisu i uz tobradex kapi dobili smo i antibiotske kapi. Neko vreme nakon terapije uradili smo briseve na bakterije i gljivice kao i hlamidiju posebno i svi su bili uredni. Međutim, dete ponovo ima problem sa crvenilom oka ovog puta lekar kaže da je reč o alergijskom konjuktivitisu i dobijamo uz tobradex kapi i opatanol. Tu terapiju smo koristili neko vreme kako nam je dr rekla i crvenilo se povuklo. Kako prestanemo sa upotrebom opatanol kapi crvenilo se već posle nedelju dana vraća, nekad je o jedno oko a nekad obadva. Poslednji put smo opatanol kapi koristili dva meseca, prestali pre nedelju dana i evo jedno oko je crveno. Nije celo oko crveno već deo beonjače desno od zenice, a crvenilo izgleda kao crvene zilice po oku koje nisu u ravni sa beonjačom.

  Možete li me molim vas posavetovati šta mogu još da uradim. Alergo test na primer? Da li je moguće da nije u pitanju alergija već nešto drugo?

  Unapred se zahvaljujem.

  Srdačan pozdrav,

  Aleksandra

 3. Jelena says:

  Poštovani,

  Svog sina od 3 godine odveli smo na pregled zbog vrlo diskretnog ali vidljivog skretanja oka u stranu i otkrili da ima astigmatizam i diptriju minus 3. Naočare i korektivni flaster je relatinvno dobro prihvatio. Skretanje oka je već na prvoj kontroli bilo značajno manje. Mene interesuje ima li šanse da se, kao rezultat redovnog nošenja naočara, u nekom trenutku dioptrija smanji?

 4. Milijana says:

  Postovani,devojcica od 4 godine vec od prve godine zivota ima po meni probleme sa ocima.Primetila sam da joj s vremena na vreme bezi jedno oko ili da gleda sa oba oka ka nosu.Na moje insistiranje radjen je pregled oftamologa i on uporno tvrdi da je dete ok.Promenim dr i drugi isto to potvrdi ali njoj je problem ostao isti.S tim da je taj dr potvrdio da sam upravu ali mi je receno da ona ima neki “TRECI KAPAK” i da ce se to ispraviti kako raste.S tim da je pocela da se zali u zadnje vreme da ne vidi dobro,naginje se ka TV-u i pritom suzava zenice.Suprug i ja nosimo naocare.Molim vase misljenje???A,takodje sincic od 2 godine zadnjih 4 dana malo malo pa zmirka ili ucestalo trepce.Sta raditi povodom toga?Hvala Vam unapred!

 5. Zlata Radovic says:

  D.dan moja unuka ima dioptriju jednog oka -1,50 i 0,50 da li se u tom slučaju nose naočari uvek i kad odraste ili se vid popravlja kod male dece. Pozdrav


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA