Uvećani limfni čvorovi na vratu

Veliki broj pitanja upućenih pedijatru je vezan za uvećane limfne čvorove (“žlezde”) na vratu, baš kao i strah, pa smo rešili da vam približimo ovu aktuelnu temu.

limfni cvorovi flickr

Foto: Flickr

 • Limfne žlezde ili čvorovi, šta je pravilno

Radi se o limfnom tkivu koje je grupisano u čvoriće, pa je limfni čvor pravilan naziv. Nisu žlezde, jer ne luče hormone, kao ni druge “produkte” žlezda. Naravno, to nije od presudnog značaja, a termin “limfna žlezda” se odomaćio pa nam ne smeta.

 • Čemu služe limfni čvorovi

To su prave fabrike ćelija (vojnika) i hemijskih supstanci (oružja) koje zajedno učestvuju u odbrambenoj (imunološkoj) reakciji organizma. Zato je jasno da je njihova uloga u zaštiti detetovog tela od infekcija veoma važna. Kad ih ne bi bilo odbrana organizma od neželjenih “mikronapadača” bi bila daleko teža, zapravo nemoguća!

Svaka grupa limfnih čvorova ima “zaduženje” da skuplja limfu (tečnost koja se “cedi” iz tkiva) iz određenog dela tela. Limfne žlezde vrata “pokrivaju” gornji deo želuca, jednjak, grlo, nos i meka tkiva i kožu lica.

 • Zašto se nekad napipaju pa se povuku

Zato što limfni čvorići otiču kada dete ima neku infekciju (najčešće grla), a kad ona prođe dolazi do smanjivanja vratnih čvorića. Veliki broj virusnih infekcija grla kod dece prođe bez povišene temperature i bez većih tegoba, tako da jedina manifestacija bolesti mogu biti lako uvećani limfni čvorići.

 • Da li su uvek znak bolesti

NISU!

Kod dece je vrat mesto gde se limfni čvorići inače nalaze. One se često mogu napipati, a nekada se “pojave” pa se posle nekoliko dana povuku. Neke od njih se mogu videti, a neke su dublje pod kožom pa se ne vide (ali se mogu napipati).

Uobičajeno je da su te “normalne” limfne žlezde na vratu bezbolne, mekane, “beže” pod prstima pa se dete ne buni kada ih pregledamo. One su male – do 1 centimetar su u prečniku, a koža iznad njih ima normalnu boju (nema crvenila).

Kada su limfni čvorovi veći od jednog centimetra treba ih smatrati uvećanim, što naravno ne znači da je dete ozbiljno bolesno.

Podeli:

Komentari

 1. maja-joksimovic says:

  Da li česti otoci limfnih čvorova na vratu i bol u grkljanu i povremeno jako pulsiranje ispod grkljana ima veze sa štitnom žlezdom?

  • MojPedijatar says:

   To može, ali NE mora (što je verovatnija opcija) imati veze sa oboljenjem štitne žlezde.
   Jednostavnim pregledom kod lekara, uz takođe jednostavnu laboratorijsku proveru hormona štitne žlezde ova dilema se brzo rešava.

 2. mima says:

  moja beba 12.05 puni mesec dana,danas smo napipali na siki zlezdu koja je pokretna pod prstima,ne ne znam kad se pojavili,pre pet dana je pedijatar pregledao i nije nista primetio,da li imam razloga za strah,normalno jede i spava,sem sto joj krmelja desno oko vec par dana,nema drugih problema,molim za odgovor? hvala unapred!

  • MojPedijatar says:

   Potpuno bezazlena pojava kod beba!
   Izuzetno retko se desi da ovo naglo poraste, a koža se zacrveni. Tad je potreban pregled, ali je šansa da se ovo desi minimalna, tako da ne bi trebalo da se brinete.

 3. ana-marija says:

  Moj dječak ima 3 godine i 4 mjeseca. Od rođenja ima neke “kuglice” koje osjećam pod prstima na bočnim stranama vrata, negdje po sredini vrata kao i na potiljku. Da li je to nenormalno i što je to? Takođe je poslednjih mjeseci pod otokom krajnika, osjećam na vratu u tom dijelu otekline koje nijesu velike. Čini mi se da to predugo traje i da li krajnici mogu trajno toliki da mu ostanu? Takođe ova dva poslednja mjeseca osjećam smrad iz njegovih usta, pa vjerujem d aje to zbog krajnika. Kako krajnici mogu da se povuku trajno, osim operacijom? Inače, ja sam od kad znam za sebe do prije nekoliko godina konstantno patila od uvećanih krajnika. Veliki pozdrva i hvala na odgovoru.

  • MojPedijatar says:

   Ovo su dve odvojene stvari:
   Prvo, opisane “otekloine” na vratu su BEZAZLENI limfni čvorići koji se tu normalno nalaze i NISU za brigu.
   Zadah iz usta i otekli krajnici TREBA da se vide, a to znači da treba uraditi bris grla i pregled kod Vašeg pedijatra.

 4. zivka-vukovic says:

  Imam djevojčicu od pet godina,danas sam joj napipala dvije manje kvržice na vratu koje hodaju pod prstima.Ne bole je i nema nikakvog crvenila.Još uvijek ima malo problema sa grlom,nedavno je pila antibiotik,ali sam se zabrinula.Ujutru ima neprijatan zadah iz usta i jezik joj je bijel.Sve u svemu ona se ne žali ni na kakav bol i djeluje jako zdrava djevojčica.Unaprijed hvala!

  • MojPedijatar says:

   Ovo što ste lepo opisali izgleda kao potpuno bezazleno, disktetno uvećanje limnih čvorova vrata, a to nije za brigu.
   Ako zadah potraje još koji dan, uradite bris grla.

 5. marija says:

  Moj sin ima 4 godine i 5 meseci. Kada je imao oko 2 godine, napipala sam mu sa leve strane vrata limfni čvorić, ali htela bih da napomenem da je u tom periodu imao veoma česte virusne infekcije grla praćene temperaturom, sve dok nije napunio 3 godine. Kasnije sam uočila da mu se po vratiću pojavilo još nekoliko čvorića,od kojih je po mojoj proceni kada se napipa, najveći veličine zrna graška. Čvorići nisu bolni, nema crvenila, i pokretni su pod prstima. Vodila sam ga kod doktorke, i ona nam je rekla da je dete takve konstitucije. Interesuje me da li ovi čvorići mogu biti opasni, obzirom da je dete u poslednjih godinu i po dana samo jednom pilo antibiotik, i više nije imalo nikakvih infekcija grla, a pojavilo se nekoliko novih-malih? Dete normalno jede, ne gubi na težini, raspoloženo je, nema temperaturu, noću se u toku spavanja ponekad oznoji, ponekad se češka po telu (najčešće kad ga presvlačim). Takođe, nema više nigde čvorića, osim u predelu vrata. Unapred zahvalna majka.

 6. jasmina says:

  Imam dete u novembru ce 5 godina,sa nekih godiu dana smo primetili cvorice na vratu.Njegov pedijatar je rekao da pratimo ako se ne uvecava uredu je.Pre dva dana su bas izrazeni,uvecali su se duplo od zrna graska.Dete je raspolozeno,nema temperaturu i nijedan simptom ikakve bilesti da bih ga vodila kod pedijatra.Uapred hvala….

  • MojPedijatar says:

   Sve ovo zaista liči na bezazleno uvećanje limfnih čvorova na vratu.
   Ukoliko se nastavi vidno uvećanje narednih dana, ili ako se pojavi visoka teperatura ili bol u grlu, potrebno je uraditi bris grla, krvnu sliku i obaviti pregled kod Vašeg pedijatra.

 7. sanja says:

  Imam cerkicu 10 godina,prije par dana se pozalila na bol u vratu i oteklinu u desnom predjelu vrata gdje se nalazi desni krajnik,ali nema temperaturu,bili smo kod pedijatra rekao je da je sve u redu,nakon dva dana otisli smo drugom pedijatru koji je rekao da ima upale grla i dao je da radimo nalaze krvi i briseve grla nosa i zdrijela,kcerkica je prethodno kasljala i nos joj je cesto u zadnje vrijeme zapusen pa smo zabrinuti posto se otok na vratu svakodnevno povecava i smanjuje,ali samo sa desne strane,molimo vas komentar

  • MojPedijatar says:

   Neka ste uradili analize – ako se pokaže da NIJE bakterijska infekcija, onda je virus i to nije za brigu, a limfni čvorić će se postepeno smanjiti.
   Ukoliko se nađe bakterija odgovarajući antibiotik će rešiti problem. Po Vašem opisu ovo više ide u prilog virusne infekcije.

Strana 1 od 4212345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA