Uvećani limfni čvorovi na vratu

Veliki broj pitanja upućenih pedijatru je vezan za uvećane limfne čvorove (“žlezde”) na vratu, baš kao i strah, pa smo rešili da vam približimo ovu aktuelnu temu.

limfni cvorovi flickr
  • Da li uvek treba uraditi krvnu sliku – za svaki slučaj

Naravno da ne!

Lekar odlučuje da li treba uraditi krvnu sliku! To je odlična pomoć u postavljaju dijagnoze bolesti koja uzrokuje uvečanje limfnih čvorova na vrati, ali je to potrebno samo onda kada lekar proceni da mu ta pomoć treba. Na osnovu broja leukocita i leukocitarne formule lekar može da vidi šta dalje da se radi.

Konsultujte se sa vašim pedijatrom – nemojte sami da “prepisujete” vađenje krvi!

  • Kako se leče uvećani limfni čvorovi na vratu

Ogromna većina dece ne zahteva terapiju jer se radi o bezazlenom i prolaznom uvećanju limfnih “žlezda”.

Ukoliko je terapija potrebna, onda se leči uzrok uvećanja limfnih čvorova, što je u isključivoj nadležnosti lekara. Nikada nemojte sami davati antibiotike – “za svaki slučaj” to je potpuno pogrešno!

Na kraju, verujemo da je jasno da su izuzetno retke opasne bolesti koje uzrokuju uvećanje vratnih limfnih “žlezda”, pa je panični strah od uvećanja limfnih čvorova na vratu zaista bez osnova.

Kod ogromne većine dece se radi ili o limfatičnoj konstituciji ili o bezazlenom i prolaznom “otoku” limfnih čvorova zbog neke od običnih infekcija!

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

 

Podeli:

Komentari

  1. Sladjana says:

    Nasa devojcica I’ma 3god I I’ma uvecane zlezdica na vratu Iza uha,nekoliko koje su mekane na dodir I bese pod prstom.Radili smo virusologiju I dve ne negativno,citi,parvo,enstebar virus Ali I dalje su prisutna sa obe strane vrataAli izgrazenije na desnoj strani.Radili smo labor.sve je u granicama osim LDH gde je vrednost 342.Molim vas za Vas Saveta I misljenje.Hval unapred

  2. taša says:

    Poštovani, nešto ne radi kontakt forma, ne može da se pošalje.

Strana 42 od 42<<<3839404142

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA