Uvećani limfni čvorovi na vratu

Veliki broj pitanja upućenih pedijatru je vezan za uvećane limfne čvorove (“žlezde”) na vratu, baš kao i strah, pa smo rešili da vam približimo ovu aktuelnu temu.

limfni cvorovi flickr
 • Da li uvek treba uraditi krvnu sliku – za svaki slučaj

Naravno da ne!

Lekar odlučuje da li treba uraditi krvnu sliku! To je odlična pomoć u postavljaju dijagnoze bolesti koja uzrokuje uvečanje limfnih čvorova na vrati, ali je to potrebno samo onda kada lekar proceni da mu ta pomoć treba. Na osnovu broja leukocita i leukocitarne formule lekar može da vidi šta dalje da se radi.

Konsultujte se sa vašim pedijatrom – nemojte sami da “prepisujete” vađenje krvi!

 • Kako se leče uvećani limfni čvorovi na vratu

Ogromna većina dece ne zahteva terapiju jer se radi o bezazlenom i prolaznom uvećanju limfnih “žlezda”.

Ukoliko je terapija potrebna, onda se leči uzrok uvećanja limfnih čvorova, što je u isključivoj nadležnosti lekara. Nikada nemojte sami davati antibiotike – “za svaki slučaj” to je potpuno pogrešno!

Na kraju, verujemo da je jasno da su izuzetno retke opasne bolesti koje uzrokuju uvećanje vratnih limfnih “žlezda”, pa je panični strah od uvećanja limfnih čvorova na vratu zaista bez osnova.

Kod ogromne većine dece se radi ili o limfatičnoj konstituciji ili o bezazlenom i prolaznom “otoku” limfnih čvorova zbog neke od običnih infekcija!

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

 

Podeli:

Komentari

 1. Devojcica 7god.od pre pet dana ima uvecane linfne covorove na vratu i licu ispred uveta velicine lesnika.Radili krvnu sliku sve je u redu sem crp koji je 7.Radili ultra zvuk radiolog kaze zauske a infektolog kaze mononukleoza.Dete nema drugih simptoma,da napomenem dete je uredno vakcinisano.Molim za savet

  Odgovori na komentar
 2. Postovani imam sina 4god.i pre tri dana sam mu napipala cvoric na potiljku, neboli ga, mekan je i pomera se pri dodiru. Zabrinuta sam. Neznam dali to ima veze sa tim sto trenutno ima varicele? Hvala unapred na odgovoru.

  Odgovori na komentar
 3. Postovani imam uvecani limfni cvor ispod brade koji je nepomican i kada glavu zategnem samo tako se vidi,takodje imam povremeni bol u levom uhu i iza tog uha tskodje limfni cvor.o cemu je rec. Unapred hvala

  Odgovori na komentar
 4. Postovani bio sam pre nedelju dana prehladjen temp 37-38,5 i imam sa strane na vratu jedan mali limfni cvor koji se pomera , i pozadi jedan koji je duboko pod kozom .

  Odgovori na komentar
 5. Dobar Dan
  Htela bih da vas zamolim za pomoc ,savet.Sin mi ima 5god vec duze vreme se borimo sa upalom limfne zlezde.Svaki put dobije antibiotik i posle kratkog vremena ponovo se pojavi.Vadili su sve briseve na bakterije na streptokoku sve je u redu ali se svaki put iznova pojavi.Hvala vam unapred pozz

  Odgovori na komentar
 6. Kako izgleda limfna zlezda na vratu kod deteta kada je nesto ozbiljno kada nije
  bezazleno…moje dete ima uvecenu zlezdu vec mesec dana…popio je antibiotik vrlo malo je se smanjilo i sada vise se ne smanjuje…veseo je aktivan…nalazi krvi su u redu…pa me interesuje kako to izgleda kada nije u redu …hvala

  Odgovori na komentar
 7. Ilda glogic 18.09.2019 u 22:25

  Poštovani,
  Moje dete ima 10 godina,juce smo primetili ispred uva zatekli u koja je bolna na dodir i javili se lekaru isti je konstatovao upali limfne i pljuvačke zlezde.Dobili smo antibiotik Forteca da to ispije i javi se na kontrolu…S obzirom da je od svoje 1-6 godine konstantno imao problema sa usima cak je vise puta i operisan interesuje me da li ovo vuce i ima veze sa usima i da li moze da izazove komplikacije tipa ponovnog javljanja bakterija u usima i slabljenja sluha?
  Hvala

  Odgovori na komentar
Strana 40 od 40<<<3637383940

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA