Uvećani limfni čvorovi na vratu

Veliki broj pitanja upućenih pedijatru je vezan za uvećane limfne čvorove (“žlezde”) na vratu, baš kao i strah, pa smo rešili da vam približimo ovu aktuelnu temu.

limfni cvorovi flickr
 • Da li uvek treba uraditi krvnu sliku – za svaki slučaj

Naravno da ne!

Lekar odlučuje da li treba uraditi krvnu sliku! To je odlična pomoć u postavljaju dijagnoze bolesti koja uzrokuje uvečanje limfnih čvorova na vrati, ali je to potrebno samo onda kada lekar proceni da mu ta pomoć treba. Na osnovu broja leukocita i leukocitarne formule lekar može da vidi šta dalje da se radi.

Konsultujte se sa vašim pedijatrom – nemojte sami da “prepisujete” vađenje krvi!

 • Kako se leče uvećani limfni čvorovi na vratu

Ogromna većina dece ne zahteva terapiju jer se radi o bezazlenom i prolaznom uvećanju limfnih “žlezda”.

Ukoliko je terapija potrebna, onda se leči uzrok uvećanja limfnih čvorova, što je u isključivoj nadležnosti lekara. Nikada nemojte sami davati antibiotike – “za svaki slučaj” to je potpuno pogrešno!

Na kraju, verujemo da je jasno da su izuzetno retke opasne bolesti koje uzrokuju uvećanje vratnih limfnih “žlezda”, pa je panični strah od uvećanja limfnih čvorova na vratu zaista bez osnova.

Kod ogromne većine dece se radi ili o limfatičnoj konstituciji ili o bezazlenom i prolaznom “otoku” limfnih čvorova zbog neke od običnih infekcija!

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

 

Podeli:

Komentari

 1. Dobar dan. Imam uvecane zlezde sa donje strane vilice, na licu ispred uveta. Radjena laboratorija sve je uredno. Nije mononukleoza, toksoplazma i citomegalo. Osjecam drhtanje tela, vrtoglavicu, malaksalost i kad nesto popijem ili pojedem malo mi je muka. Doktori kazu da je virus i da ce oroci a meni je sve losije. Molim za savet. Hvaka.

  Odgovori na komentar
 2. Dobro vece, htela bih da vas pitam sta da radim, moj sin od godinu ipo dana ima uvecane limfne zlezde na vratu vec 4 meseca. Od oktobra meseca je bio prehladjen, isli smo 8 puta kod Dr., nije mu nista idite kuci, prehlada,da bi 7 put dali antibiotik amoxicilin nedelju dana, dok je pio pomoglo mu, al čim smo prestali da dajemo sirup posle nedelju dana, i dalje kasalj i tipični simptomi prehlade. Osmi put kad smo otisli vadili su mu krv. Ali sve je uredu, nije nista ozbiljno. Pregledali su mu zlezde veličine su 1cm. U decembru mu je bolje, al I dalje su zlezde uvecane. Sad je ponovo prehladjen. Kasalj, nos, dva dana temperatura, i zlezde su i dalje uvecane na vratu. Zašto? Sta da radim,
  i da li bi trebali da idemo opet na pregled? Jako me to brine. Hvala vam puno unapred. Pozdrav Aleksandra

  Odgovori na komentar
 3. Ivana Jovovic 28.01.2020 u 16:08

  Dobar dan! Molim vas da mi date savet! Mom detetu uzrasta tri godine su se pojavile na vratu male zlezdice mekane na dodir i lako pomerljive ali ih sa jedne strane vrata ima 4 i to jedna do druge,bio je prehladjen prethidnih dana i imao temperaturu!Da li je potrebno voditi ga kod lekara?

  Odgovori na komentar
 4. Postovani molim za pomoc, na desnoj strani vrata imao sam 2 limfne zlezde uvecanje al tu mi je bio umnjak i curio gnoj izvadio sam umnjak i zlezde su se smanjile posle mesec dana, ali sam na levoj strani iza vrata imam par limfnih cvorova uvecanih oko 4 ,5 komada velicine 6×8 da li je razlog za brigu ili ne. Ne bole niti rastu ali su uvecani.

  Odgovori na komentar
Strana 41 od 41<<<3738394041

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA