Upala sinusa kod dece – sinuzitis

Da li je moguće da i deca mogu dobiti sinuzitis – da, jeste! Upala sinusa nije “ekskluziva” odraslih, već se javlja i kod dece.

 

 

Kad se ipak mora početi sa antibiotskom terapijom?

Antibiotik se daje onda kada postoje jasni znaci sekundarne bakterijske infekcije – da su se bakterije namnožile u upaljenim sinusima.

Kada se to desi, pedijatar će videti gnojni sekret koji se sliva iz sinusa niz grlo, ali je i izgled deteta drugačiji – dete je bledo, neretko se pojavi povišena temperatura, a umesto smirivanja glavobolja je sve jača. Kada se uradi krvna slika onda se obično vidi povećan broj belih krvnih ćelija (leukocita).

Naravno, kada za prepisivanje antibiotika postoje jasni razlozi, on se daje, ali to nikako ne treba da rade roditelji sami, “na svoju ruku”. Pedijatar ili ORL specijalista su nadležni da prepišu antibiotik, ako posle pregleda procene da je bakterijska infekcija prisutna kod deteta.

Da li su korisni antihistaminici?

 

Oni su OBAVEZNI deo terapije kod dece sa sinuzitisom koja imaju alergiju na polen. Jedan broj lekara voli da da antihistaminik i kod nealergijskog sinuzitisa, jer se tako pomaže smanjenje zapaljenja u sluznici. Loratadin (Pressing, Claritine…), desloratadin (Aerius) i cetirizin (Zyrtec) se najčešće koriste kao oralna terapija.

Tu su i LOKALNI antihstaminici u vidu spreja za nos! Azelastin (Allergodil) sprej koji je upravo napravljen da se izbegne nepotrebno uzimanje antihistaminika „na usta“ može biti razumna alternativa oralnoj terapiji.

Ovaj sprej je efikasan antihistaminik koji DIREKTNO deluje na sluznicu nosa i tako drastično smanjuje simptome i znake polenske kijavice, a tako pomaže da se i sekret iz sinusa lakše eliminiše, pa se i neprijatni simptomi upale sinusa polako popravljaju. Lokalno dejstvo azelastina se može očekivati i na samoj sluznici sinusa koja je “u kontaktu” sa nosnom sluzokožom. Naravno, pedijatar (ili ORL specijalista) će odabrati pravu terapiju za dete!

Može li se sprečiti recidiv (ponovna pojava) upale sinusna kod dece?

 

Najvažnija preventivna mera je održavanje nosa prohodnim, tokom uobičajenih infekcija. Nos je prvi na udaru virusa, ali i alergija, a kad je “blokiran” stvaraju se uslovi za nastanak sinuzitisa.

To je jedan od razloga zašto lekari insistiraju da se nos redovno čisti.

Kod alergijskog sinuzitisa je dobra kontrola polenske kijavice (alergijskog rinitisa) ključni faktor sprečavanja nove epizode neprijatne upale sinusa.

Ass.dr Goran Vukomanovic, pedijatar

Podeli:

Komentari


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA