Upala sinusa kod dece – sinuzitis

Da li je moguće da i deca mogu dobiti sinuzitis – da, jeste! Upala sinusa nije “ekskluziva” odraslih, već se javlja i kod dece.

Foto: Canva

Hladni dani jesu promoter različitih infekcija, pa i sinuzitisa. Školska deca su obično meta sinuzitisa, a to može biti neprijatna bolest, naročito kada se ne dijagnostikuje na vreme i ne leči kako treba.

Kako dete dobije upalu sinusa?

Jednostavno – mikrorganizam stigne u sluzokožu koja oblaže sinuse “iznutra”, tamo se razmnožava, oštećuje je i nastaje zapaljenje. Kod dece, to su uglavnom virusi, ali se nažalost i bakterije neretko lako “uvale” u sinuse.

U ove prolećne dane i alergija može doprineti nastanku sinuzitisa! Otok sluznice nosa se neretko “prebaci” i na sinuse, pa eto problema. Polen ponekad izaziva “direktnu” alergijsku reakciju sluznice sinusa, naročito kod starije dece koja imaju ponavljanju polensku kijavicu.

Šta još pomaže nastanku sinuzitisa?

Zapušen nos je “prijatelj” upale sinusa kod dece.

Razlog je jednostavan – nema oticanja sekreta iz nosa, pa se sluzavi sekret nakuplja i u sinusnim šupljinama.

Staro medicinsko pravilo glasi “gde je zastoj, tu je infekcija” pa se zapaljenje sinusa lako razvije kad je nos duže zapušen.

Tu je i predispozicija (sklonost) za nastanak ove bolesti – obično neko od roditelja (ili bližih srodnika) ima probleme sa sinusima, pa je veća verovatnoća da će i dete imati problem.

Kako izgleda dete koje ima upalu sinusa?

 

Jaka glavobolja u čeonom predelu, zašušen nos iz koga se “cedi” sekret, ali i noćni kašalj mogu ukazati na sinuzitis. Kada se ove smetnje produže, a naročito ako se pojavi povišena temperatura, dete stiže na pregled kod lekara

Podeli:

Komentari

  1. Sandra Jovanovic says:

    Dobar dan moja beba je stara 20 meseci i već dva meseca nemoze da dise na nos kao da je zacepljen ali u supstini nije I dise na usta ako moze neka pomoć ili savet ko je još imao tako sličan problem bila bih zahvalna na odgovoru Hvala!

  2. Suzana says:

    Dobro vece dete od 2 godine mi ima sinuzit vec 2 meseca se mucimo nikako da prodje, razni antibiotici , nos neprestano curi, kasalj nocu. Da li moze savet ili pomoc? Hvala unapred

Strana 2 od 2<12

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA