Trikovi za uspavljivanje beba

Ako nikako ne možete da sastavite nekoliko sati sna a da vas ne probudi plač bebe, nemojte da očajavate. Postoji nekoliko trikova koje možete da isprobate, a jedan od njih mora da upali.

1) Izbegavajte kontakt očima

Poslednje što želite da uradite pred spavanje je da uzbudite bebu. Dugo gledanje u oči jedna je od najstimulativnijih stvari za bebu. Izbegavajte da gledate bebu u oči kada je stavljate u krevetac ili dok je smirujete kad se u toku noći probudi.

2) Kupanje

Topla voda u kombinaciji sa nežnim milovanjem  može da opusti bilo koga. Izbacite igračke iz kade, pričajte tiho i lagano kupajte bebu tako da joj se prispava od miline.

3) Hranjenje

Ako je vaša beba od onih beba koje se bude jer su gladne, nahranite je pre kreveta, umesto da čekate da je glad probudi. To će vam dati malo više vremena da odspavate.

4) Ispraznite krevetac

Iz prostora za spavanje uklonite sve nepotrebno. Igračke ne treba da budu sa bebom dok spava, kao ni ćebad, jer mogu da dovedu do gušenja. Običan pokrivač i dušek su sve što je potrebno.

5) Mirisi

 

Bebe se mogu umiriti i uspavati od mirisa nekoliko kapi ulja lavande – ukapajte to na maramicu i stavite je u blizini kreveta. Ali to nije preporučljivo za decu mlađu od 6 meseci, bez obzira na umirujuće dejstvo.

6) Čudotvorne ruke

Kada spustite bebu u krevetac, spustite ruke na njen stomak, na ruke i glavu kako biste je umirli. Ponekad samo vaša blizina može čuda da učini i beba će se osećati sigurno tokom cele noći.

7) Pidžame

Poneked su deca osetljiva na sintetiku, pa i pidžama može biti uzrok zbog kojeg se bude. Trudite se da pidžama bude od prirodnih materijala, kao što je pamik, i izbegnite iritaciju.

8) Održavajte temperaturu

I sami znate koliko je vama bitna temperatura u sobi da biste lepo spavali. Isto tako je i sa vašom bebom. Preporučuje se da temperatura u sobi u kojoj beba spava bude od 18 do 21 stepena.

9) Ugasite svetla

Držite svetla ugašenim u bebinoj sobi da bi beba shvatila da je vreme za spavanje. Uvek je stavljajte da spava u zamračenoj prostoriji, čak i tokom dremki u toku dana. Stavite tamne zavese ili ćebad na prozore, a kada je vreme da se probudi, skinite zastore.

10) Masaža

Bebe i mala deca koja vole petnaestominutnu masažu pred spavanje brže zaspivaju nego ona deca koja vole da im se čitaju priče, tvrdi jedna američka studija. Uzmite ulje za bebe i izmasirajte ga lagano i uz blag pritisak.

11) Rutina

Poznato je da rituali pred spavanje pomažu bebi da shvati da je došlo vreme da spava. Otkrijte koji ritual najviše prija vašoj bebi i koji je najviše umiruje i pridržavajte ga se svakog dana. Ključ je u doslednosti.

12) Čitanje priča

Nije bitno šta čitate maloj bebi, jer ona ne razume to (možete čitati i knjigu koju vi trenutno čitate). Bitan je način na koji to radite. Čitajte joj tihim, umirijućim glasom koji će je opustiti i uspavati.

Izvor: Mamin kutak

Podeli:

Komentari


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA