Toplotni udar ili sunčanica kod dece

Sunčanica je burna reakcija celog organizma na prekomerno izlaganje suncu. Do nje može brzo da dođe, naročito ako je dete aktivno na suncu, ali je češća takozvana kasna sunčanica, koja se dešava nekoliko sati posle boravka na vrućini – pred spavanje, ili tokom prvog sna.

Foto: Pixabay

Šta u slučaju sunčanice mogu da urade roditelji?
– Sklonite dete sa sunca
Ukoliko se radi o ranoj i burnoj sunčanici, dete prvo treba skloniti sa sunca. Ako je moguće, otići u klimatizovanu prostoriju, ili bar u zamračenu i dobro provetrenu sobu ili apartman.
– Istuširajte dete mlakom vodom
Potom ga ostavite da se osuši bez brisanja.
– Dajte mu da pije tečnost
Rashlađen bezalkoholni napitak (čaj, sok ili obična voda) je preko potreban detetu koje ima sunčanicu. Tečnost ne treba davati odjednom, u velikoj količini, već češće po manje, naročito ako je dete povratilo. Još dok pije prvu «porciju» vode, treba ga razgolititi i rashladiti.
– Dajte mu lek
Ako je telesna temperatura i dalje visoka, mališanu treba dati neki od lekova za obaranje temperature (antipiretik). Najbolje je staviti čepić (paracetamol) u guzu, jer je efekat brži, a izbegava se i mogućnost povraćanja. Naravno da nije pogrešno dati ni lek u sirupu (ibuprofen ili paracetamol).
– Treba mu odmor
Narednih nekoliko sati dete treba da se odmara. Idealno bi bilo da odspava. Neki roditelji se boje da puste mališana da spava kada ima sunčanicu. Taj strah je neopravdan, jer mu je odmor zaista potreban, a san je najbolji odmor. Naravno, tokom sna treba kontrolisati telesnu temperaturu, pa u slučaju novih skokova – ponoviti terapiju lekom protiv visoke temperature. Već posle četiri sata od prethodne doze, može se ponoviti davanje leka. A ako je prošlo manje vremena, ponoviti tuširanje mlakom vodom.

Da li se «kasna» sunčanica lakše podnosi?
Kada se sunčanica ispolji nekoliko sati posle izlaganja suncu, lečenje je jednostavnije, iako su principi slični. Prvo treba rashladiti dete i dati mu antipiretik, a onda ga ponuditi vodom. Veća deca obično ne mogu brzo da se uspavaju, ali ih ne treba ni terati na to. San će doći sam po sebi, a dotle detetu treba pružiti podršku i pomoć.

Da li dete može da izlazi na sunce sledećeg dana?
Dan posle sunčanice nije za sunčanje. Dobro bi došao oblačan dan (ali i tada mažite dete zaštitnim kremama), ali ako sunca ipak ima, ono je zabranjeno za dečicu koja su tek «prebolela» sunčanicu. Taj dan je rezervisan za odmor u debelom hladu, uz dosta tečnosti po izboru (može i sladoled).

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Svetlana says:

  Moje dete ima 13god.Trenira tenis po najvecoj vrucini par sati.Pozalilo mi se juce da ga hvata malaksavost i malo ga boli glava.Kad je legao da spava nije mogao da zaspi jer mu je bilo hladno.A posle 2 sata se pozalio da mu je vrelo.Sutradan se pozalio da ga mnogo boli glava.Dala sam mu brufen.Ne povraca mu se nije mu muka.Da li je moguce da je to suncanica i da li da ga vodim go lekara?Malo mu se i spava.Zali se i da mu je vruce i znoji se puno.

 2. Ceca says:

  Moja cerka je danas bila na plazi i kada je dosla kuci pozalila se da joj je muka i da joj se vrti u glavi.. neraspolozena je. Nema povisenu tt.. sta da radimo?

 3. Jelena says:

  Postovani,imam dete od 2,5 godine i bebu od 8 meseci. Juce sam morala da ih obe vozim na kontrolu oko 10 ujtru jer je beba imala upalu uha. Znaci obe su bile u kolima kratak vremenski period sa klimom ali je ipak bilo vruce.Sinoc primetim kod deteta od 2,5 godine da je vruca izmerim temperarturu i 37’5. Rashladim je malo dam vode i pala je na 36. I sada je legla da spava izmerim opet 37’2. Ne kaslje,ne curi joj nos,ne zali se na bolove,igra se,ali jako slabo jede. Da li je moguce da je od te vrucine? Ili je ipak upitanju neki viruscic,pa se organizam bori?

  • MojPedijatar says:

   Teško je to proceniti bez pregleda, ali ovo što ste opisali više ide u prilog prolaznoj virusnoj infekciji. SVakako je rashlađivanje uz dosta tečnosti sve što za sada treba da radi.

 4. Jelena says:

  Postovani, imala sam jednu situaciju u kojoj je beba ili dozivela toplotni udar, ili je bila na granici.
  Radi se o sledecem. Bebu od 9 meseci sam ostavila u kolima sa dedom, a pri tome je bebina glava bila u prosaranom hladu, tj. delimicno na suncu i beba je imala temperatura oko 38 i imala je na sebi bodic sa kratkim rukavima. Iz kola sam otrcala do apoteke samo da uzmem antibiotik, ali sam se zadrzala vise nego sto je trebalo, jer apotekar nije mogao da ocita elektronsku knjizicu, negde oko 10 min, i kad sam se vratila beba je bila sva u kapljicama znoja i blago crvena. Prednji prozori i vrata od kola su bili zatvoreni, ali je deda skroz otvorio zadnja vrata da moze vazduh da udje. Posto nam je kuca na par minuta od apoteke, uspaniceno sam nas odvezla kuci i stavila bebu u hlad i osvezila vodom. Deda je rekao da nije reagovao jer se nadao da cu svakog momenta stici, a kaze da je pratio disanje i da nije bilo ubrzano. Inace beba je zaspala tokom voznje od doktorice do apoteke i nije se budila tokom mog boravka u apoteci. Da li bi u slucaju da je bio toplotni udar, beba reagovala u smislu uznemirenosti, povracanja ili nekog drugog simptoma osim vizuelnog utiska?

  • MojPedijatar says:

   NIŠTA se loše, tu nema dileme, NIJE bebi desilo! Samo da se NE ponovi, a ovo nije za brigu.

 5. Vanja R. says:

  postovani, moja cerkica od 3,5 godine je pre nedelju dana lecila upalu lijevog uha amoksicilinom i kapima marocen.
  Potrosila je terapiju i vise se ne zali na bolove. Medjutim danas ima temperaturu koja nakon brufena relativno lako spada ali se i vraca. Ne sumnjam na infekcije disajnih puteva jer nema simptoma istog a i ne zali se ni na kakve bolove.
  2 dana zaredom je isla na kupanje u trajanju od 2 do 3 sata i kada je izvan vode bila je u hladu.
  Nema proliv i pivracanje pa sam otpisala stomacni virus…jedino ne znam suncanica da li moze biti.
  unapred hvala !

Strana 2 od 2<12

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA