Toplotni udar ili sunčanica kod dece

Sunčanica je burna reakcija celog organizma na prekomerno izlaganje suncu. Do nje može brzo da dođe, naročito ako je dete aktivno na suncu, ali je češća takozvana kasna sunčanica, koja se dešava nekoliko sati posle boravka na vrućini – pred spavanje, ili tokom prvog sna.

Foto: Pixabay

Kada se najčešće javlja sunčanica?

– Tokom putovanja: naročito u kolima ili autobusu, kada nema klimatizacije, pa se stvara efekat staklene bašte. Deca su posebno ugrožena, jer se brže i lakše pretople od roditelja. Ako nama nije vruće, to ne znači da se i deca isto osećaju.
– Na moru: prekomerno izlaganje suncu, ali i dug boravak u hladu na visokoj temperaturi vode dete ka «toplotnom udaru».
– Na planini: planinsko sunce može da prevari, naročito ako pirka vetrić, koji stvara utisak prijatnog ambijenta. Planinsko sunce snažnije emituje ultraljubičasto zračenje, pa je i rizik od opekotina veliki, ali se ipak ređe javlja prava sunčanica.

Šta se dešava kada se organizam pregreje?
Dolazi do neželjenog lanca zbivanja: raste spoljašnja, ali i unutrašnja telesna temperatura. Organizam pokušava da se rashladi tako što širi krvne sudove, u nameri da veća količina krvi odnese toplotu na površinu tela. Ali, to nema efekta, jer sunce neumoljivo peče, pa pada arterijski krvni pritisak i javlja se slabost. Pritisak pada i zbog gubitka tečnosti – znojenjem, ali i isparavanjem. Što je dete manje, to je gubitak tečnosti izraženiji.

Kako da prepoznate sunčanicu?
● Rana reakcija je veoma burna: dete odjednom onemoća, oseća vrtoglavicu i mučninu, neretko povraća i postaje pospano. Veći klinci mogu da budu i uznemireni, a glavobolja je skoro uvek prisutna. Dete je orošeno znojem, ruke i noge su prvo tople, a ako se ne skloni sa sunca, postaju hladne i drhtave. Telesna temperatura može da bude normalna, ali je obično povišena. Što je dete manje, simptomi su izraženiji, a opasnost od komplikacija veća. Kada se baš pretera sa sunčanjem, može da dođe i do gubitka svesti, što se češće dešava kod adolescenata.

● Kada se dešava «kasna» sunčanica, simptomi sporije nastupaju, manje su izraženi, ali duže traju. Deca su vruća, zajapurena – iako nisu na suncu. Izgledaju kao da ih «lomi virus», pa se mame i tate često zbune, misleći da je u pitanju infekcija. Mališani su veoma razdražljivi – plaču, na izgled bez razloga, a veća deca obično imaju mučninu (ponekad i povraćaju), promenljivog su raspoloženja i imaju nesanicu. Telesna temperatura je, po pravilu, povišena.

Kada se treba obratiti lekaru? 
* Ako telesna temperatura ne pada i pored rashlađivanja i lekova. Tada se, verovatno, ne radi samo o sunčanici, već je dete na početku neke druge bolesti. Obično se radi o početku crevnih infekcija, ili upale disajnih organa. U tom slučaju se brzo javljaju i drugi simptomi bolesti, pa treba konsultovati lekara, koji će da postavi pravu dijagnozu.
* Ako dete izgubi svest i ne povrati se brzo posle postavljanja u ležeći položaj. Gubitak svesti je obično rezultat prolaznog pada pritiska i nedovoljnog dotoka krvi u mozak. Ovo je bezazlena varijanta i gotovo trenutno prolazi kada dete legne i podignu mu se noge, kako bi se mozgu obezbedilo dovoljno krvi. Međutim, ako je dete potom konfuzno, pospano i slabo komunicira sa okolinom, treba se javiti lekaru, najbolje pedijatru.
* Ako dete uporno povraća i sve je nemoćnije. Tada se radi o veoma teškom obliku sunčanice, pa je neophodan pregled lekara. On će utvrditi da li se radi samo o sunčanici, ili se potkrao početak neke druge bolesti (na primer, infekcije letnjim virusima ili bakterijama).

Podeli:

Komentari

 1. Svetlana says:

  Moje dete ima 13god.Trenira tenis po najvecoj vrucini par sati.Pozalilo mi se juce da ga hvata malaksavost i malo ga boli glava.Kad je legao da spava nije mogao da zaspi jer mu je bilo hladno.A posle 2 sata se pozalio da mu je vrelo.Sutradan se pozalio da ga mnogo boli glava.Dala sam mu brufen.Ne povraca mu se nije mu muka.Da li je moguce da je to suncanica i da li da ga vodim go lekara?Malo mu se i spava.Zali se i da mu je vruce i znoji se puno.

 2. Ceca says:

  Moja cerka je danas bila na plazi i kada je dosla kuci pozalila se da joj je muka i da joj se vrti u glavi.. neraspolozena je. Nema povisenu tt.. sta da radimo?

 3. Jelena says:

  Postovani,imam dete od 2,5 godine i bebu od 8 meseci. Juce sam morala da ih obe vozim na kontrolu oko 10 ujtru jer je beba imala upalu uha. Znaci obe su bile u kolima kratak vremenski period sa klimom ali je ipak bilo vruce.Sinoc primetim kod deteta od 2,5 godine da je vruca izmerim temperarturu i 37’5. Rashladim je malo dam vode i pala je na 36. I sada je legla da spava izmerim opet 37’2. Ne kaslje,ne curi joj nos,ne zali se na bolove,igra se,ali jako slabo jede. Da li je moguce da je od te vrucine? Ili je ipak upitanju neki viruscic,pa se organizam bori?

  • MojPedijatar says:

   Teško je to proceniti bez pregleda, ali ovo što ste opisali više ide u prilog prolaznoj virusnoj infekciji. SVakako je rashlađivanje uz dosta tečnosti sve što za sada treba da radi.

 4. Jelena says:

  Postovani, imala sam jednu situaciju u kojoj je beba ili dozivela toplotni udar, ili je bila na granici.
  Radi se o sledecem. Bebu od 9 meseci sam ostavila u kolima sa dedom, a pri tome je bebina glava bila u prosaranom hladu, tj. delimicno na suncu i beba je imala temperatura oko 38 i imala je na sebi bodic sa kratkim rukavima. Iz kola sam otrcala do apoteke samo da uzmem antibiotik, ali sam se zadrzala vise nego sto je trebalo, jer apotekar nije mogao da ocita elektronsku knjizicu, negde oko 10 min, i kad sam se vratila beba je bila sva u kapljicama znoja i blago crvena. Prednji prozori i vrata od kola su bili zatvoreni, ali je deda skroz otvorio zadnja vrata da moze vazduh da udje. Posto nam je kuca na par minuta od apoteke, uspaniceno sam nas odvezla kuci i stavila bebu u hlad i osvezila vodom. Deda je rekao da nije reagovao jer se nadao da cu svakog momenta stici, a kaze da je pratio disanje i da nije bilo ubrzano. Inace beba je zaspala tokom voznje od doktorice do apoteke i nije se budila tokom mog boravka u apoteci. Da li bi u slucaju da je bio toplotni udar, beba reagovala u smislu uznemirenosti, povracanja ili nekog drugog simptoma osim vizuelnog utiska?

  • MojPedijatar says:

   NIŠTA se loše, tu nema dileme, NIJE bebi desilo! Samo da se NE ponovi, a ovo nije za brigu.

 5. Vanja R. says:

  postovani, moja cerkica od 3,5 godine je pre nedelju dana lecila upalu lijevog uha amoksicilinom i kapima marocen.
  Potrosila je terapiju i vise se ne zali na bolove. Medjutim danas ima temperaturu koja nakon brufena relativno lako spada ali se i vraca. Ne sumnjam na infekcije disajnih puteva jer nema simptoma istog a i ne zali se ni na kakve bolove.
  2 dana zaredom je isla na kupanje u trajanju od 2 do 3 sata i kada je izvan vode bila je u hladu.
  Nema proliv i pivracanje pa sam otpisala stomacni virus…jedino ne znam suncanica da li moze biti.
  unapred hvala !

Strana 2 od 2<12

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA