Tajne najzdravije dece na svetu: Lekcije dugovečnosti iz Japana

Japan je zemlja koja  ima najveći “zdrav životni vek” u svetu, od japanskih dečaka i devojčica se očekuje da žive do 73 bez većih bolesti ili invaliditeta, prema nedavnoj studiji objavljenoj u The Lancet. Njihov ukupan životni vek je u 80 godina.

Budite autoritet u stilu zdravog života svom detetu
Jedna od najjačih tema u istraživanju  je  da je hrana izabrana, da bi zajedno uživali u kući, a to su jaki preduslovi detetovog zdravog načina života kasnije u životu.

Japanski roditelji inspirišu njihovu decu u detinjstvu da pokušaju  da uživaju u širokom  spektru različite zdrave hrane, uključujući mnogo različitog voća i povrća, rekla je ona. Deca često jedu zajedno sa svojom porodicom kao redovni ritual.

Umesto da budu  “autoritativni” roditelji, koji zabranjuju šećer ili kažu stvari kao, “Završi sve na tanjiru ili nema sladoleda,” Japanci nastoje da ne reaguju previše kada dete odbije novu hranu ili kada ne pojedu sve iz tanjira.
Japanski deca se podstiču da isprobaju nove namirnice iz veoma ranom uzrastu

Značaj ručka

Japanski škole imaju samo zdravu hranu i koncept ručka te zemlje.

Počevši od osnovne škole, deci služe sredinom dana obrok od veoma zdravih namirnica u domaćoj proizvodinji i sveže pripremljeno na licu mesta. Nezdrave hrane opcije jednostavno ne postoje.

“Na ovaj način, verujte mi, oni uče da vole zdrave, ukusne izbore kada hranu stvite ispre njih”, istakao Moriiama.

Deca pomažu  u pripremi i služenju  ručka; i obrazovanje o hrani je deo nastavnog plana i programa. Studenti posećuju  lokalne farme, i uče o ishrani, kuvanju, manirima i socijalnim veštinama. Sve stavlja decu na put zdravih navika,  doživotnih, rekao je Moriiama.

Savet plus: Obično ne možete  da utičete na  ono što vaše dete dobije za ručak u školi, ali možete biti njihov vodič i inspiracija za doručak i večeru”

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA