Sveže ceđeni sokovi

Koliko puta sam od drugih mama čula da deca nešto neće da pojedu… pa možda, bezbroj. Međutim, to što klinci i klinceze ne žele da jedu određene sveže namirnice, ne znači da ih neće popiti ;).

Kako su moji klinci imali problema sa ekcemima savetovano nam je da povećamo unos sirovog povrća i da udvostručimo unos voća. Dooobro. Pokušavala sam sa raznoraznim zabavno aranžiranim salatama, ali oni što je kod nas baš baš delovalo su sveže ceđeni sokovi. Pijemo ih  gotovo svakodnevno, nešto duže od godinu dana, a trudim se da upotrebljavam sveže sezonsko voće i povrće. Ali ovde neću pisati o raznoraznim receptima i kombinacijama, internet ih je pun. Ono o čemu danas pišem je zašto  mislim da su sveže  ceđeni sokovi fenomenalna stvar!

Sveže ceđeni sokovi, sirova hrana i vegani

Pre nekoliko godina moja prijateljica Nataša se preselila u Južnoafričku Republiku, zaljubila se u nju i promenila brojne stvari u svom životu. Između ostalog postala je vegan. Kaže da je nemoguće odleti tolikim količinma svežeg voća i povrća i da joj ništa drugo zaista nije potrebno. To tek da se zna da nemam nikakve predrasude prema veganima. Niti prema ljudima koji se hrane presnom hranom. Jednostavno, moja porodica je porodica mesojeda. Trudim se da to bude meso proverenog kvaliteta u meri u kojoj mi to život u gradu omogućava. Zapravo, trudim se da se moja deca hrane zdravo, izbalansirano i raznoliko!

Sve ovo pišem zbog sve učestalijih predrasuda da su ceđeni sokovi vezani (isključivo) za ljude koji ne konzumiraju meso ili termički obrađenu hranu, što je naravno potpuna besmislica!

Sveže ceđeni sokovi su skupi

Pa, sad, kad god se pokrene pitanje novca to postane škakljiva tema. Da, čaša sveže ceđenog soka je svakako skuplja od čaše kupovnog voćnog soka, sa 51% voća koje je pasterizovano. Samo što ta razlika nije tolika da bi vas odbila od ceđenja.

Kod sveže ceđenih sokova važno je da se popiju ubrzo nakon ceđenja. Vašem detetu je potpuno dovoljna jedna čaša ovog soka dnevno.  Ono što je, po meni, najprolematičnije je to što vam je za ceđenje potrebno vreme. Vreme da kupite odgovarajuće voće i povrće, da ga operete, isečete, iscedite i da zatim sve raspremite. Da, potrebno je neko vreme.Ono što se često previđa je da kada uđete u štos to ide mnogo brže nego što biste mogli da pretpostavite, a zdravlje vašeg mališana je toga svakako vredno, zar ne?

Blagodati sveže ceđenog soka

Sveže ceđen sok se veoma brzo apsorbuje u organizam i ne opterećuje probavni sistem. Osim toga, čaša ovog napitka sadrži antibakterijske, protivupalne i redukacione elemente koji su neophodni za normalan život. Zavisno od voća i povrća koje koristite botaga je najrazličitijim vitaminima i mineralima.  Kako su brojne studije pokazale da su kapsulirani vitamini nedelotvorni, jedne od odličnih stvari koje možete uraditi  za dečiji imunitet su upravo sveže isceđeni sokovi.

 Kako ih pravilno piti?

Sveže ceđeni sokovi piju se  pola sata pre ili dva sata nakon jela. Na taj način telo najbrže apsorbuje sve vitamine i minerale. Moji klinci dan započinju sveže ceđenim voćem (i povrćem), nakon čega sledi pravi, proteinski doručak.

Neki pedijatri i stomatolozi preporučuju da se sokovi razblaže vodom 1:1, ali ja to ne praktikujem. Umesto toga, nerazblažene sveže ceđene sokove piju na slamčicu, pošto se tako manje oštećuje zubna gleđ. Jedna čaša soka jarke boje je fenomenalna za početak dana! Da li ste znali da fruktoza utiče na stanje budnosti, kao i ostali šećeri? Za razliku od ostalih šećera fruktoza iz sveže ceđenog voća i povrća bogatog vitaminom C se preporučuje studentima kod povećanih umnih napora, poput spremanja ispita.  Sa obzirom na ubrzan rast i razvoj dečijeg mozga, ovakvi sokići su prava stvar za njih!

Uživajte sa svojim mališanima i podelite svoja iskustva sa nama! Koji je vaš omiljeni recept za sveže ceđeni sok?

Ako vam se članak svideo, podelite ga sa prijateljima!

Autor: Jelena Vojvodić

www.toddlersjoy.com

Podeli:

Komentari

  1. Jelena says:

    Moj mladji sin ima godinu dana i obožava cedjene sokove. Već je naučio da traži pa kad je žedan prstom pokazuje na sokovnik i izgovara brrrrr…Jabuka i šargarepa su na prvom mestu. Stariji ima 5 godina. Njemu najčešće pravim od jabuke, cvekle, šargarepe i limuna.

  2. Dragana N. says:

    Sve je to ok. Medjutim nase voce je, ako nije organsko, puno pesticida, narocito jabuke koje se prskaju preko 20 puta. Da li je to bas tako zdravo? Ne bih rekla. Tako da mislim da ne treba preterivati ni u cemu.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA