Studija: Gojaznost kod male dece povećava rizik od problema sa srcem

O maloj deci sa prekomernom telesnom težinom ne razmišljamo često kao o rizičnoj grupi, ali ako je srce bilo koje osobe ometano u odrađivanju svog zadatka zbog viška kilograma, dolazi do određenog nivoa naprezanja i opterećenja.

Foto: Canva

Deca s prekomernom telesnom težinom imaju veću verovatnoću da će razviti više zdravstvenih problema u odnosu na svoje vršnjake prosečne težine i, baš kao i odrasli, ni deca s prekomernom telesnom težinom nisu zdrava koliko bi mogla da budu.

Novo istraživanje sprovedeno u Danskoj na skoro 1.000 dece utvrdilo je da deca sa prekomernom telesnom težinom imaju viši nivo šećera u krvi čak i pre nego što krenu u osnovnu školu. Danska studija objavljena je u časopisu „Science Direct“, gde je celokupna metodologija objašnjena u potpunosti.

Istraživanje se odvijalo na 335 dece uzrasta od dve i po do pet godina. Ostalih 657 dece već je pohađalo osnovnu školu i imalo je od šest do osam godina. Od dece predškolskog uzrasta, 13,7 odsto je klasifikovano kao gojazno, kao i 13,6 odsto dece školskog uzrasta.

Istraživači su analizirali rezultate analiza krvi i drugih prikupljenih podataka kako bi utvrdili da li može prekomerna telesna težina da prouzrokuje zdravstvene probleme kod male dece.

Razlike kod predškolaca i školaraca
Kod dece predškolskog uzrasta, istraživači su utvrdili da su kardiometabolički pokazatelji rizika veoma mali. Nije bilo značajne razlike i deca ovog uzrasta bila su istog zdravlja bez obzira na telesnu težinu. Rezultati su bili drugačiji kod dece školskog uzrasta jer su njihovi markeri kardiometaboličkog rizika bili osetno viši.

Sva ova deca su godinu dana kasnije prošla iste analize, a rezultat je pratio isti trend. Ali ovog puta procenat dece sa prekomernom telesnom težinom porastao je sa 13 na 17 odsto. Brojke se nisu promenile kod dece predškolskog uzrasta, prenosi Index.hr.

Ova studija je važna jer gojaznost u ranom detinjstvu ukazuje na to da se taj problem uglavnom zadržava i kada deca odrastu.

Index

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA