Streptokok prazni školske klupe

Bez obzira na to da li je reč o infekcijama izazvanim virusima ili bakterijama najbitnije mere lečenja su mirovanje i veće količine tečnosti

Izostajanje sa časova među školarcima sve je masovnije, a razlog nisu samo virusi, već i učestale bakterijske infekcije.

– Najprisutnija je infekcija streptokokom što je uobičajeno za dečje kolektive u ovo doba godine – kaže dr Olivera Todorović, pedijatar doma zdravlja Palilula. – Ova vrsta bakterija uzrok je pojave gnojne angine i neophodna je primena antbiotika, odnosno injekcija u trajanju od pet do sedam dana.

Pedijatrijske ambulante prepune su i učenika koji su inficirani mononukleozom:

– Iako je mononukleoza virusno oboljenje praćeno povišenom telesnom temperaturom, upaljenim grlom i uvećanim limfnim žlezdama kod određenog broja dece često je udružena i sa pojavom streptokoka – kaže dr Todorović. – U tom slučaju obavezna je primena antibiotika, a ukoliko nema rezultata prelazi se na injekcije.

Pročitajte i Infektivna mononukleoza

Bez obzira na to da li je reč o infekcijama izazvanim virusima ili bakterijama najbitnije mere lečenja su mirovanje i veće količine tečnosti. Od podjednakog značaja je ishrana sa dosta voća i povrća, supe, čorbe i druga kuvana, ali lagana hrana.

Simptomi infekcije streptokokom postepeno iščezavaju sa primenom terapije, ali povećana fizička aktivnost se ne savetuje dve nedelje od preležane prehlade, naročito mononukleoze.

Redovno pranje ruku najpouzdanija je prevencija širenju zaraza, kao i izbegavanje dodirivanja lica i usta rukama.

Novosti

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram

Pitajte pedijatra

  • dobro jutro doktore dali e tocno maticen lekar kaze kada se razbole dete da opade trombocite i pri izleguvanje zabi...
  • Poštovani, Imam bebu od 16 meseci, treba da krene u vrtic i da primi MMR pre toga ali...
  • Poštovani, moj dečak ima 10, 5 meseci, porođaj je bio prirodan, dojena je beba. Motorički super napreduje,...
  • Dobro jutro, pitanje je, cerkica nam ima 20dana iynenada po;inje da place veoma glasno iako je do tad bili mirna,...