Stolica beba – zablude

Beba mora imati prvu stolicu čime se rodi, ili u prvih par sati posle porođaja! Ne mora! Prvo pražnjenje se može, ali ne mora desiti u prvom danu života.

Foto: Jim-makos/flickr

Prva stolica se zove mekonijum i obično se vidi u pelenici tokom prvog (nekada drugog dana) po rođenju bebe.

Tačno je da većina beba ima mekonijom u prvom danu života, ali to ne znači da beba mora da kaki odmah pošto izađe iz najudobnijeg mesta na svetu.
Ako ni posle dva dana od rođenja nema stolice konsultuje se hirurg – neonatolog koji preduzima potrebne dijagnostičke mere. Kada je nedostatak prve stolice (mekonijuma) znak neke bebine bolesti onda (skoro uvek) ima i drugih znakova i simptoma koji ukazuju da nešto nije u redu.
Bilo kako bilo, beba je tada u porodilištu, ima redovne nenonatološke preglede pa mama ne mora da brine – tu su doktori specijalisti za tek rođene bebe!

Ako beba sisa stolica mora uvek biti zlatno žuta.
Tačno je da bebe koje jedu najbolju hranu na svetu (to je naravno mamino mleko) imaju zlatno žutu boju stolice, ali to ne mora uvek da bude tako. Beba ima pravo da ponekad ima i zelenkastu stolicu, čak i sa malo sluzi. Ovo se često dešava kada bebe imaju zapušen nosić sa dosta sluzavog sekreta. To je prolazna stvar, pa se posle nekoliko “mešovitih stolica” ponovo pojavi zlatno žuta boja.

Stolica je zelena, beba je sigurno gladna hajde da je dohranjujemo.
Jedna ili dve zelene stolice ne znače da je beba gladna!
Ako je beba vesela, lepo jede i lepo napreduje nema razloga da se žuri sa dohranom. Najbolji “procenitelj” je težina – ako beba ima normalan prirast u telesnoj masi to znači da je mamino mleko dovoljno i tu nema dileme.
Zelena stolica, naročito ako je “tečnija” može biti znak prolazne i blage crevne infekcije (toga zimi ima dosta). Ne valja da dete ima mnogo (preko pet) vodenih zelenih stolica. To bi značilo da ima neku ozbiljniju infekciju.
Prave “stolice gladi” su praćnje uznemirenošću bebe i njenim plakanjem i posle podoja. Ako se to desi posle svakog (ili skoro svakog) podoja probajte jednu “foru”. Napravite dve merice (60 ml) adaptiranog mleka i dajte bebi “na kašičicu”. Ako beba rado popije ovaj dodatak to stvarno znači da mu je mamino mleko nedovoljno. Tada treba dopuniti bebine obroke, ali nikako ne treba prekidati dojenje. Mama treba da se, na sve načine, potrudi da očuva i “pojača” svoje mleko. Redovna ishrana zdravom “jakom” hranom, dosta tečnosti ali i redovno spavanje i odmor su načini da maminog mleka bude dovoljno, a znamo da je mamino najbolje!

Podeli:

Komentari

 1. alicic-vernesa says:

  moja beba ima 3 mjeseca i nije kakila 2 dana sto da radim

 2. sladja says:

  beba ima dva mjeseca i nije imala stolicu sedam dana,sisa. davala sam joj kamilicu i nista,sta da radim

  • MojPedijatar says:

   Da NE dajete kamilicu niti bilo šta drugo! Ovo je NORMALNA pojava kod zdravih beba ovog uzrasta. Beba može da nema stolicu 10-14 dana kad je samo na prirodnoj ishrani i to nije za brigu.

 3. sandra says:

  Moja beba jede (sisa) ne puno nekih 5-6 min kaki malo tek sto umazuje pelenu podriguje ali bon stop place nez da li su grcevi ili nesto drugo??

  • MojPedijatar says:

   Skoro sigurno su kolike – grčevi. Ako beba lepo napreduje onda nema razloga za brigu.

   Ukoliko porast težine nije adekvatan, potreban je preged kod Vašeg pedijatra.

  • amra says:

   beba ima 2 mjeseca i primjetila sam kad pije meggle 2.8 odma kaki znaci cim popije mlijeko odma istjera zuta je boja stolice ima sluzi malo sasvim malo krvi svjetlije boje u toj sluzi a jest i kise i kaslje..

   • MojPedijatar says:

    Beba od 2 meseca NE TREBA da pije kravlje mleko!!!

    Beba treba da sisa, a ako mama nema mleka, mlečna formula je hrana za bebu, a NE kravlje mleko!

   • Duci says:

    Gospode Boze hraniti bebu mlekom iz prodavnice!!!??? Pa skodite detetu! Upropasticete ga! Socijalna sluzba place za vama!

 4. Natasa says:

  zanima me ako beba ima 3 zeleno blede stolice dali je gladna

 5. Natasa says:

  dali beba moze da ne kaki po dva tri ili cetri dana i dali je to normalno

  • MojPedijatar says:

   Beba ima pravo da NE kaki i 7-10 dana, a bebe koje su iskljčivo na majčinom mleku i 14 dana.

 6. Jelena says:

  Moja beba ima cetri ipo meseca i ima dosta vodenkastu stolicu,ali nije smrdljiva i zlatno zute je boje(beba samo sisa i pije vodu po malo).Da li je to zabrinjavajuce? Hvala unapred

 7. Jovanka says:

  moja beba ima mesec ipo dana i nije kakila 5 dana,samo sisa,pije caj,napinje se i nista. Savet?

  • MojPedijatar says:

   BEba ima pravo da NE kaki sedam do 10 dana, a ako je na majčinom mleku i 14 dana! To znači da za sada samo treba da budete strpljivi.

Strana 1 od 3712345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA