Šta to ne dugujete svom detetu

U današnjem društvu stalno se razmišlja “na šta imamo pravo” umesto na ono što smo u stvari zaslužili, pa to čine i naša deca. Sve je više povlastica i privilegija, a malo je toga što treba da zaslužimo i zaradimo.

igre

Deca ne moraju uvek biti pobednici

Kada igrate neke igre sa svojom decom ne morate im uvek dati da pobede jer treba da  nauče da  u svakoj igri postoji pobednik, rezultat, i  gubitnik. Gubitak u jednoj igri ne  znači  odustajanje od daljeg  igranja i ne znači da ćemo uvek biti gubitnici jer uloge na vrhu se menjaju. Takođe, “umeće gubljenja”, ako se uopšte  tako može nazvati, jedna je od lekcija koju treba da pokažemo deci.


dete se ljuti

Deca ne moraju uvek biti u pravu

Svi vole misliti da su uvek u pravu, jer je lepo uvek biti u pravu. Nije neka života mudrost – ali ako bismo u uvek svi bili u pravu, niko nikada ne bi grešio. A to je nemoguće. Decu koja takođe uvek  misle da su u pravu i vole da nameću  svoje mišljenje, treba naučiti da nisu,  i da je u redu  ne znati sve. Ako ne nauče tu važnu lekciju na vreme, postoji mogućnost da će pokazati manjak poštovanja prema nekoj osobi koja im ukaže na činjenicu da možda greše.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA