Šta to ne dugujete svom detetu

U današnjem društvu stalno se razmišlja “na šta imamo pravo” umesto na ono što smo u stvari zaslužili, pa to čine i naša deca. Sve je više povlastica i privilegija, a malo je toga što treba da zaslužimo i zaradimo.

Prema deci  svakako, imamo puno obaveza. Moramo im osigurati ljubav, krov nad glavom, hranu i vodu, tu smo da ih kupamo, oblačimo, kupujemo igračke, učimo…Ipak, postoje stvari koje  ne moramo raditi i na koje  ona nemaju “pravo” i ne treba ni da ih  očekuju.

nagrada

Deca ne moraju dobiti nagradu jer se dobro ponašaju

Kada povedete dete u kupovinu  i ono se ponaša pristojno, ne treba odmah da “nagradite” takvo ponašanje i potrčite  do police s igračkama. Da, ok, ponašao si se dobro i to je u redu, to se od tebe i očekuje. Život jednostavno nije samo davanje i ponekad treba da poštuješ pravila, bez  da išta dobiješ zauzvrat.


 stednja

Deca ne moraju uvek dobiti sve što žele

Prva lekcija koju treba da  nauče  – da cene ono što imaju. Zatim,  svakako treba da  nauče koja je vrednost onoga što žele imati. Učite ih da štede  novac za ono što žele, a ne samo da očekuju da će to dobiti od vas.  Štednja novca  za nešto i dugo  iščekivanje decu uči  strpljenju, odgovornosti, ali im možda pokaže da to što su želeli tako jako, u suštini  i nije toliko primamljivo kao što se činilo na prvi pogled.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA