Šta da očekujete od trogodišnjaka?

Vaša beba nije više tako mala. U stvari više i nije beba. Evo šta možete očekivati od deteta kada napuni tri godine

3 godišnjaci

Kada se radi o govoru, nisu svi govorni glasovi savršeni, ali bi trebalo da razumete većinu onoga što vaše dete govori.” Prosečni 3-godišnjak  je radoznao i voli da pita “Zašto?”

Vaše dete može početi da poredi i da iskazuje emocije. U tom uzrastu deca počinju da komuniciraju sa drugima i to je veoma važno. I vaspitači će moći da uoče ako postoji kašnjenje u govoru i da ukažu na to.
Godišnji pregled vašeg deteta će obuhvatiti merenje težine i visine, evidenciju imunizacije, i procenu sluha i vida. “Kada dete krene u kolektiv povećava se broj respiratornih infekcija poput prehlade i gripa, kaže Anatolij Belilovski, pedijatar . Naučite vaše dete u kojim je situacijama obavezno pranje ruku, to je veoma važno.

Prema Američkoj akademiji za dečju stomatologiju, ova deca imaju veće šanse da se razbole zbog bolesti u ustima, tako da su i stomatološki pregledi obavezni.

Ishrana u tom uzrastu mora biti izbalansirana i prilagođena uzrastu. Doručak je posebno važan obrok. Uključite dete u kupovinu i pripremu namirnica, jer će tako biti manje izbirljiva tokom jela, što je čest slučaj u ovom uzrastu.

Iako prosečni trogodišnja treba da ima 10 sati noćnog sna i popodnevnu dremku, ti isti trogodišnjaci će se truditi da to tako ne bude. Roditelji treba da su dosledni u sprovođenju rutine kada je san u pitanju. Mogu ponekada da preskoče popodnevnu dremku, ali neka vas to ne zavara da su taj san prerasli.

Podeli:

Komentari

 1. Moja ćerka ima bezmalo 3 godine. Trenutno je bolesna, ima proliv i povraćanje. Odbija hranu koja pomaže u smirivanju creva i želuca i insistira da pojede ono što uobičajeno voli (jaja, dosta vode, što samo produžava tegobe). Čokoladu – dečji san i lek da smiri proliv ne želi. Pokušavam na razne načine da joj dam hranu, razgovorom koji ona u startu bojkotuje, skrivanjem pirinčane vode u malo mleka i probiotika, ne vredi. Na silu i ne razmišljam da joj saspem hranu u grlo, jer tek tada dobije iritiranje želuca, što je logično.

  Toliko je “tvrdoglava” da ćemo završiti u bolnici na rehidrataciji. Ne razume pojam bolnice, lečenje u bolnici, a bila je već nekoliko puta. Nema ni poštovanja prema sestrama i doktorima koji joj se blago obrate da koristi odgovarajuću hranu. Ukoliko ne dobije to što naumi od hrane, neće drugo ništa pojesti. Na granici sam strpljivosti, jer čak i njene fiziološke potrebe se ne aktiviraju da je izvuku iz tog inata. Kako prići ovakvom detetu da posluša i ozdravi?

  Odgovori na komentar
  • Hrana je u drugom planu! Naivažnije je da unosi tečnost – često po malon- tako se sprečava dehidracija!

   A jaja i čokolada (i ostala “jaka” hrana) NE POSTOJE dok ne prođe povraćanje i proliv. Tu nema popuštanja.

   Odgovori na komentar
 2. Moja devojcica ima 3god, cela je sitna, ima 12kg, i mozda 90cm visoka. Da li treba da brinem? Znam da je to visina za dvogodisnje dete, od prilike. Inace ne jede puno, uvek imamo muku s jelom. uglavnom je to voce, povrce, meso skoro nikako, jaja takodje, mlecne proizvode isto slabo, kravlje mleko nikad nije pila, dojena je 2god. Ostalo je sve ovako kako pise, oblaci se sama, zna puno decijih pesmica..

  Odgovori na komentar
 3. Moja devojcica ce u januaru napuniti 3 godine, isto je sva sitna, ima oko 13 kg i visoka 90cm Da li treba da brinem? Inace je vrlo vesela, aktivna i spretna devojcica. Kada je hrana u pitanju, ima dana kada dobro jede i ima dana kada lose jede. Krenula je u vrtic ali je bas cesto bolesna pa izostaje…bukvalno 5 dana vrtica, dve nedelje kod kuce.

  Odgovori na komentar

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA