Sprečite infekcije piše kod dečaka

Infekcija “piše” je jedan od ne tako retkih problema kod malih dečaka. Najčešće nastaje na mestu gde se kožica penisa završava i preklapa sa otvorom završnog dela mokraćnog kanala (koji se stručno naziva uretra).

Foto> Pixabay

Ovaj otvor je deo tkiva penisa koji se medicinski naziva glans. Dakle, kožica se nalazi preko glansa, a infekcija tog regiona se zove balanitis. On ne spada u teže infekcije, ali može, ako se na vreme ne otkrije) , napraviti ozbiljne probleme.

 • Zašto nastaje infekcija “piše” kod dečaka

Najčešći razlog je neadekvatna higijena genitalnog regiona!

Prosto je neverovatno da postoji toliko različitih “saveta” u vezi održavanja piše kod malih dečaka. “Eksperti” dele savete tipa: ništa ne treba dirati pre treće godine, a drugi se zalažu za što energičnije povlačenje kožice da se “spreči kasnija operacija” I jedno i drugo je nepravilno, ali je potpuno neprihvatljivo ništa ne raditi sa”pišom” jer je baš to prvi razlog infekcije (balanitisa).

Na mestu izlaska završnog dela mokraćnog kanala dečačića se preklapa kožica penisa. Tako se mokraća probija do spoljašnjeg sveta (obično je tamo pelena prvih par godina) i UVEK ostaje po malo mokraće u “džepu” koji kožica pravi. Ova mokraća kristalizuje i talože se  kristali mokraćne kiseline. Ovi kristali “grickaju” finu kožicu piše, pa se širom otvaraju vrata bakterijama koje jedva čekaju da ulete u finu bebinu kožicu i naprave infekciju. Obično dve grupe bakterija dovode do balanitisa. Prve normalno žive NA kožici, ali kada se nađu ISPOD površnog sloja povampire se i naprave problem.

Drugi mikrozlikovci dolaze iz stolice, a ona je vrlo blizu piše, naročito kada ona odstoji u pelenama. Bakterije koje normalno žive u debelom crevu postaju veoma neprijatne kada dospeju u potkožno tkivo, ili daleko bilo, u mokraćne kanale.

 • Kako se postavlja dijagnoza

Lako – gledanjem!

Ne treba biti veliki dijagnostičar da bi se utvrdilo da nešto nije u redu. Prvo se primećuje samo crvenilo oko otvora uretre, a potom se to crvenilo širi, a ako se ništa ne preduzme pojavljuje se i otok vrha piše. U baš zapuštenim slučajevima se može videti i gnojni iscedak, koji nekada može napraviti i fleku na peleni.

Bebac, u prvih par dana infekcije ne pokazuje da mu nešto fali, ali potom postaje nervozniji i kenjkav jer polako počinje da ga boli. Ako se ovo dešava u prvih par meseci, obično se sve pripiše grčevima, pa se i ne primeti problem na piši. Ako se totalno zanemari infekcija, može doći i do skoka telesne temperature, a to je obično znak komplikacije – infekcije mokraćnih puteva.

Podeli:

Komentari

 1. Milica says:

  Postovani, moj sin ima 4 meseca. Treba li da pocnemo sa povlacenjem kozice. Pre mesecak dana, na pregledu, doktorka je rekla da nema potrebe za povlacenjem kozice za sada…

 2. Sandra says:

  Postovani,
  Moj sin od 3 godine je zbog fimoze dobio da maze didermal kremu na pisu mesec dana posle kupanja i da mu se kozica blago povlaci. Rupica se prosirila i juce posle 25 dana je bila takve velicine da je pocela da ispada neka bela skrama, ali jos uvek nisam uspela u potpunostu da povucem kozicu. KOliko jos da nastavim sa didermalom (i da li uopste da nastavim posto mi mesec dana deluje kao jako dug period za kortikosteroid) i kako da cistim tu belu skramu? Inace normalno piski i ne zali se da ga bilo sta boli niti pece, a ne protivi se povlacenju kozice sem sto nalazi da je to bas jako smesno.

  • MojPedijatar says:

   Da prekinete sa Didermalom, pa da se eventualno ponovi za par meseci. Do tada samo redovna higijena i da se povlači dokle moze.

 3. Marija says:

  Nas decak ima jednu i po godinu i kozicu svlacimo redovno. Veoma dugo je bila svucena do jednog odredjenog mesta i dalje nije islo. Sinoc sam uspela svuci i odlepiti je malo vise. posle sam isprala bornom kiselinom. Bilo je malo kristala koji je izasao.Od nocas kad god hoce da piski on zaplace i drzi se za kicu. Piski u nosu i dok piski ne place vec samo u onom prvom momentu kad mokraca krene on je zaustavi. Cini mi se da je malo i crvenkast vrh. Smem li danas to povlaciti i ispirati bornom ili da se nista ne dira ? Kako dalje? Hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   Da se narednih 3 danasamo pere i ispira 3% bornom kiselinom…ako se bolovi nastave ili crvenilo širi – da se obavi pregled.

 4. Jelica says:

  Postovani, imam decaka 22meseca ispod kozice pise imali smo belo kao nesto manje od graska. Bili smo kod urologa cim smo to primetili i rekao nam je da ti nije nista strasno. Trenutno nam se kozica odvaja od pise i to belo izlazi,plasim se da se ne inficira,sta da radim ? hvala

 5. Marika says:

  Imam bebu decaka od 9 meseci,iznad polnog organa mu se pojavilo neko crvenilo ograniceno ivicom,ne boli ga na dodir ne reaguje ali to jako ruzno izgleda mislim da ga svrbi posto cim ga skinem dira rukicom.Za sad sam mu promenila pelene i mazem gentamicin.Rupica na pisi kao da se smanjila iako redovno povlacim i vodim racuna.A i pupak mu je crven.

 6. Ceca says:

  Kod decaka tri godine nalazim na gacicama prljavo kao sekret.Da li moramo kod doktora ?

  • MojPedijatar says:

   Prvo da se sprovdi temeljno pranje piše i da se nežno (koliko može) povuče kožica i sve dobro ispere 3% bornom kisleinom (posle pranja)

 7. Jelena says:

  Postovani,
  Nas djecak ce uskoro napuniti 5 mjeseci. Prva 4 mjeseca sam mu vrlo malo i oprezno navlacila kozicu, tako da je i otvor bio veoma mali, tanak kao igla, cak je imao i 2 infekcije koje urolog pripisuje tome. Unazad 20-ak dana intenzivnije navlacim kozicu, prema uputama, naravno ni jednom nisam bila agresivna niti je bebu nesto boljelo. Juce sam primjetila na kozici malu kao pukotinu, regadu. Njega nista ne boli, ne pece kada mokri, ali mene to plasi jer ne znam kako to da saniram, kako sada da odrzavam na tom dijelu higijenu, da li necime da mazem, da li i dalje da navlacim kozicu, koliko cesto…?
  Unaprijed smo zahvalni na odgovoru
  Roditelji

  • MojPedijatar says:

   Prvo pranje, pa ispiranje 3% bornom kiselinom, pa da se namaže tanak sloj antibiotske masti (Enbecin ili Chloramphenicol) – dva puta na dan, dok se ovo ne sanira. Podrazumeva se NEŽNO povlačenje kožice – samo dokle može!

Strana 24 od 32<<<2223242526>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA