Sprečite infekcije piše kod dečaka

Infekcija “piše” je jedan od ne tako retkih problema kod malih dečaka. Najčešće nastaje na mestu gde se kožica penisa završava i preklapa sa otvorom završnog dela mokraćnog kanala (koji se stručno naziva uretra).

Foto> Pixabay

Ovaj otvor je deo tkiva penisa koji se medicinski naziva glans. Dakle, kožica se nalazi preko glansa, a infekcija tog regiona se zove balanitis. On ne spada u teže infekcije, ali može, ako se na vreme ne otkrije) , napraviti ozbiljne probleme.

 • Zašto nastaje infekcija “piše” kod dečaka

Najčešći razlog je neadekvatna higijena genitalnog regiona!

Prosto je neverovatno da postoji toliko različitih “saveta” u vezi održavanja piše kod malih dečaka. “Eksperti” dele savete tipa: ništa ne treba dirati pre treće godine, a drugi se zalažu za što energičnije povlačenje kožice da se “spreči kasnija operacija” I jedno i drugo je nepravilno, ali je potpuno neprihvatljivo ništa ne raditi sa”pišom” jer je baš to prvi razlog infekcije (balanitisa).

Na mestu izlaska završnog dela mokraćnog kanala dečačića se preklapa kožica penisa. Tako se mokraća probija do spoljašnjeg sveta (obično je tamo pelena prvih par godina) i UVEK ostaje po malo mokraće u “džepu” koji kožica pravi. Ova mokraća kristalizuje i talože se  kristali mokraćne kiseline. Ovi kristali “grickaju” finu kožicu piše, pa se širom otvaraju vrata bakterijama koje jedva čekaju da ulete u finu bebinu kožicu i naprave infekciju. Obično dve grupe bakterija dovode do balanitisa. Prve normalno žive NA kožici, ali kada se nađu ISPOD površnog sloja povampire se i naprave problem.

Drugi mikrozlikovci dolaze iz stolice, a ona je vrlo blizu piše, naročito kada ona odstoji u pelenama. Bakterije koje normalno žive u debelom crevu postaju veoma neprijatne kada dospeju u potkožno tkivo, ili daleko bilo, u mokraćne kanale.

 • Kako se postavlja dijagnoza

Lako – gledanjem!

Ne treba biti veliki dijagnostičar da bi se utvrdilo da nešto nije u redu. Prvo se primećuje samo crvenilo oko otvora uretre, a potom se to crvenilo širi, a ako se ništa ne preduzme pojavljuje se i otok vrha piše. U baš zapuštenim slučajevima se može videti i gnojni iscedak, koji nekada može napraviti i fleku na peleni.

Bebac, u prvih par dana infekcije ne pokazuje da mu nešto fali, ali potom postaje nervozniji i kenjkav jer polako počinje da ga boli. Ako se ovo dešava u prvih par meseci, obično se sve pripiše grčevima, pa se i ne primeti problem na piši. Ako se totalno zanemari infekcija, može doći i do skoka telesne temperature, a to je obično znak komplikacije – infekcije mokraćnih puteva.

Podeli:

Komentari

 1. Jelena says:

  Moj mali ima 18 meseci ima isti problem kad piški pečega i boli …crvena mu je pisa …stavlja mu kamilicu i mažem gentamicin ujutru i uveče. ..al ništa ne pomaže već 3 dana …sta da radim ?

  • MojPedijatar says:

   Da se umesto kamilice islira 3% bornom kiselinom, a da se sutra uradi pregled urina i urinokultura.

 2. Jelena says:

  Postovani, sin nam ima punih 9 meseci. Oko 3 meseca mu nismo povlacili kozicu i sad ne moze ni malo da se povuce, a pre je moglo. Sta da radimo?

  • MojPedijatar says:

   Da polako i nežno povlacite kozicu – posle kupanja, samo toliko da se vidi rupica kroz koju piški.

 3. Dijana says:

  Dali je moguce da se radi o nekom ciricu ispod kozice na pisi izlazi mu bjelkasta kao kad neko ima bubuljicu isto te boje moje dijete a dvije ipo godime pozalilo mi se da ga boli piso jako brinem o higijeni mada ga on nostop pipka dira i td po me strah da ga nije povrijedio jer mu je cak bio i malo nateko

 4. Ema says:

  Moj sin ima sedam dana,babica mi je rekla da nista ne diram pre prvog pregleda. Za sada nemamo nikakvih problema,ali mene zanima kada treba da se pocne sa povlacenjem kozice?

 5. ivan says:

  Moj sin ima 13 meseci i kada mu povucem kozicu na pisi malo se oseca, da kazem smrdi, po meni na ribu, ima li neki preparat da mu mazem, izpiram pisu ili obicnom vodom, hvala

 6. Ivana says:

  Postovani, sin mi u februaru puni 3 godine vec par meseci u nazad imamo problem samo mu je vrh pise jako crven (kada se spusti kozica znaci na delu gde je rupica) radili smo bris, urin, urino kulturu I svi rezultati su dobri, koristili smo prvo kanesten pa gentamicin pa ispirali sa 3%rastvorom I nista, sada nam je doktorka dala ROJAZOL I zena je u cudu kaze ne zna sta ce vise sa njima. Da li VI imate savet? Hvala unapred na izdvojenom vremenu.

  • MojPedijatar says:

   Mislim da je (posle tetapije), najvažnija redovna higijena – temeljno pranje uz ispiranje 3% bornom kiselinom

   • Ivana says:

    Pa peremo svakog dana pre mazanja kreme ujutru I uvece, dete ima izrazito suvu I neznu kozu pa moramo stalno da se mackamo. Ja trenutno perem sa mlakom vodom, da li mislite da treba da ubacim bebi sapun ili kupku?

 7. Jovana says:

  Postovani, veceras posle kupanja dok sam sinu (8+ meseci) prevlačila kozicu pojavila se sveza krv, jako malo. Nisam naglo povukla, niti sam forsirala (drugi mi je sin po redu, to radim svako vece) ali izgleda da je kozica pukla. Treba li da ga povedem kod pedijatra odmah ujutru ili bi b.kiselina pomogla da se to ne inficira? Prekosutra imamo redovan pregled kod ped. Unapred hvala!

Strana 23 od 32<<<2122232425>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA