Sprečite fras

Sa dolaskom jeseni stižu i infekcije, a neretko su praćene visokom temperaturom. Jedna od manifestacije povišene telesne temperature je FRAS ili febrilne konvulzije.

Foto: Libershot

One su veoma dramatično iskustvo za roditelje, pa sledi prikaz ovog problema, kroz pitanja i odgovore, sa akcentom na sprečavanje novog napada febrilnih konvulzija.

 • Šta je zapravo fras?

Fras (febrilne konvulzije je ispravan naziv) je posebna reakcija mozga (centralnog nervnog sistema) na povišenu temperaturu.

Uprošćeno, mozak je predisponiran da burno reaguje na povišenu telesnu temperaturu.

Fras izgleda veoma dramatično, ali kod većine dece ima odličnu prognozu. Radi se o prolaznom fenomenu, koji kod ogromne većine «pogođene» dece prolazi posle pete godine.

 • Zašto se javlja samo kod neke dece?

Kao što smo rekli, radi se o predispoziciji – osetljivosti detetovog mozga na porast temperature, a to se obično nasleđuje. Tako se skoro uvek nađu članovi bliže porodice  koji su imali ovaj problem kao deca. To se obično sazna tek kada se «fras» desi kod nekog deteta u porodici, a do tada  je to obično (sasvim nepotrebno) brižljivo čuvana tajna!?

Naravno, to ne znači da fras ne može da se desi kod deteta kod kojeg nema ovog problema u porodici, ali i ne mora da se desi kod sve dece čiji su roditelji imali febrilne konvulzije u detinjstvu. Ponekad pravila naprosto nema!

 • Kako prepoznati fras?

Lako!

Dete je bez svesti, obično ukočenog (fiksiranog) pogleda, zgrčeno je ili se naizmenično trese i opušta (konvulzije), a ponekad može da se vidi i pena na ustima. Nekada se dete upiški, a ponekad povrati, ukoliko je prethodno jelo.

 • Da li je fras opasan za dete?

«Fras» kod ogromne većine dece NE OSTAVLJA TRAJNE POSLEDICE ako ne traje duže od 20-tak minuta. Roditeljima to izgleda kao čitava večnost, ali većina dece spontano prestane da se trese pre isteka ovog perioda.

 • Kako pomoći detetu koje ima fras?

Podeli:

Komentari

 1. maida says:

  Moje dete je pre 9 meseeci imala fras koji je trajao manje od 2 min, bili smo u bolnici,konstatovano joj je crveno grlo, koje je uzrokovalo visoku temp, ali od tada ona je svakih 20 dana dobijala visoke skokove temperature.naravno ja bih brzo reagovala obarajuci temp i davanjem po potrebi diazepam, i napad joj se nije ponovio..skokovi temp su se redje javljali kalo je vreme prolazilo,i sada bas retko dobije temp i to do 38 najvise.mene interesuje jeli to normalno sto je posle fras cesto dobijala visoke temp.

  • MojPedijatar says:

   To nema veze sa frasom! Temperature su skoro sigurno posledica serijskih infekcija, a Vi ste odlično preventivno delovali pa se konvulzije nisu ponovile.

 2. Dane says:

  Hvala na odgovoru recite mi jos samo da li lek dajemo odmah na 37 ili da cekamo da temperatura malo skoci, i da li sme da se daje cesto posto dete i posle 12 sati dejstva leka dobije temperaturu pa moramo odmah da joj damo ponovo takoreci non stop je pod dejstvom diezepama, da li to sme tako?

  hvala unapred

 3. Milana says:

  Postovani, moja starija cerka (4.5 god.) je pre 2 godine imala febrilnu konvulziju i od tada sam u stalnom strahu od ponovnih epizoda. Agresivno spustam temperaturu i dajem diazepam. Imam i cerku od 7 meseci i, naravno, bojim se da ce ona imati istu sklonost ka tome. Interesuje me kako se postupa s tako malim bebama kada je u pitanju diazepam, tj. kako se odredjuje doza u slucaju napada? Hvala unapred!

  • MojPedijatar says:

   NE daje se Diazepam, osim ako se konvulzije ne dese!

   Dakle, NE preveniraju se konv. kod bebe koja ih nije imala, ali da ga imate pri ruci. Tu se ne može menjati doza koja je u “tubici”, već se mora dati cela.

   Podrazumeva se agresivno obaranje temperature, ali Vi to sve već znate.

 4. Mara says:

  Dobar dan, Prvo cu reci da Su iskustva majki koje to podijele sa nama od velike koristi, a i nekako nas smiruje to sto znamo da ce na krajuu biti sve ok. Ja imam djecaka koji danas puni 5 godina. Prvi napad je imao sa 3 mjeseca kada mu je ukljucen fenobarbiton tableta. sa 5 mj. se ponovio iskljucena je tableta ukljucen sirup Eftil koji je pio 3 godine. napade nije imao vise. Prosle godine u januaru je iskljucen i Eftil. Magnetnu je radio 2 puta, EEG radimo svake 4 mj. i sve je OK. Imamo problem sa otezanim govorom i psihomotornim funkcijama. Znaci malo zaostaje od svojih vrsnjaka. Zato molim nekog strucnog da mi odgovori ako je moguce dali je taj razvoj njemu usporio Eftil sirup koji ga je bukvalno umirivao i uspavljivao ili je neki poremecaj od napada. i dali mi to mozemo ispraviti vremenom s obzirom da idemo kod logopeda i defektologa svaki dan.
  hvala.

  • MojPedijatar says:

   Šanse da su pomenuti lekovi značajnije usporili psihomotorni razvoj deteta su skoro NULA!

   Zato je NAJVAŽNIJE da se sa detetom svakodnevno, strpljivo i uporno radi, a očigledno je da Vi imate odličan kontakt sa defektologom i logopedom. Ogromne se “rezerve” kriju u centralnom nervnom sistemu deteta i treba ih na pravi način angažovati. To je suština i samo napred, uz redovno praćenje deteta od strane stručnjaka.

 5. duska says:

  prije 2mj moje cerka je imala prvi put feb konvulzije. tajalo je oko 30sekundi i samo je prestalo. bili smo u bolnici 5 dana jer je konstantno imala povisenu temp. ustanovljeno je upala grla i viroza i pila je ampicilin.a 7 dana prije toga je isto imala temp i pila je Pancef. otpusteni smo kuci i nakon toga je imala jos 2 puta temp u roku od 20dana pa je pila i Sumamed 3 dana i primala inhalacije,al bez konvulzija sreca.znaci u roku od mjesec dana 4 puta temp i 3 antibiotika. prvi put kada se temp vratila smo joj dali pola doze dijazepana preventivno,i ona je odjednom zivnula a do tada je bila pospana i umorna. dok drugi put nismo i sreca nije imala febr kon. mene zanima sledece,posto znam da je diazepam nesto kao bensedin,dal je stetno to davati preventivno,jer kada su nas otpustali rekli su nam da dajemo preventivno na 38,5 rektalno i da nakon toga damo neki antipiretik i kada se temp spusti vodimo dete dr bas iz razloga jer je to za smirenje lijek, dok na otpusnom pismu pise samo u slucaju sledeceg frasa da damo diazepam. i da li je neophodno hitno odmah nakon davanja “preventivne” doze dizapema ici kod dr ili hitnu pomoc ili to moze da saceka jutro pa kod nadleznog pedijatra? hvala na odg,u velikoj sam nedoumici dal davati preventivno ili samo u slucaju sledecg frasa,

  • MojPedijatar says:

   Kad imate Diazepam Vi možete da rešite problem BEZ odlaska u hitnu službu u sred noći. Kad se dete lepo smiri i temperatura padne možete sačekati jutro i pregled kod Vašeg pedijatra.

   Ispoštujete preporuku lekara za preventivno davanje Diazepama, tako je najaigurnije

 6. Anoniman says:

  Zasto muskarci koji su imali fras ne mogu imati djece?

  • MojPedijatar says:

   To naprosto NIJE tačno!

   Febrilne konvulzije (fras) NEMAJU direktni uticaj na plodnost muškarca.

 7. marija says:

  moja cerkica je imala vise puta febrilne konvulzije koje su uvek bile posledica visoke temp,uradili smo eeg koji beezi veoma lake epileptiforne promene,nismo dobili terapiju za sad,dobili smo samo ek koji cemo joj davati umesto dijazepama kad dodje do temp.Recite mi molim vas da li joj treba neka terapija?i da li ima ona epilepsiju?Da naglasim da sam ja imala deciji fras kao mala beba i moja sestrica je imala 2 x

  • MojPedijatar says:

   Vaše dete NEMA epilepriju već febrilne konvulzije (“fras”) koje prolaze BEZ posledica (kod ogromne većine dece) posle punih 5 godina života.

Strana 2 od 10<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA