Spanać spada među najzdraviju hranu

Koristi od spanaća su brojne, a mogućnost prevencije raznih bolesti je dobro poznata. Spanać se nalazi na vrhu mnogih lista najzdravije hrane.

Vitamini

Spanać je bogat izvor vitamina, naročito vitamina A – jedna šolja kuvanog spanaća sadrži trostruku količinu dnevne potrebe za tim vitaminom. Inače, vitamin A je vitalni nutrijent za razvoj fetusa tokom trudnoće, a posebno važnu ulogu ima u sazrevanju pluća. Takođe je jedan od najvažnijih nutrijenata u periodu dojenja. Spanać je, inače, jedan od najpotentnijih izvora beta karotena, koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Folat sadržan u spanaću je vrlo značajan tokom prvih nedelja trudnoće, zbog prevencije defekata neuralne cevi kod fetusa, koji se manifestuje spinom bifidom i rascepom nepca. Folat takođe utiče na sposobnost žene da zatrudni.
Obavezna konzumacija nakon pripreme!
Pripremljen spanać mora da se pojede odmah. Ako se ostavi za kasnije, ili da prenoći u frižideru, zbog sadržaja nitrata može kod beba da izazove methemoglobinemiju. Methemoglobin je oblik hemoglobina koji ne može da se veže za kiseonik, pa je simptom posledica manjka kiseonika u tkivima plava boja kože i sluznica (cijanoza).
Svakako, važna uloga spanaća se ne završava rođenjem deteta. On je važan izvor brojnih vitamina i minerala, fitonutrijenata i aminokiselina koje su bebi potrebne.

Minerali

Iako sadrži veliku količinu gvožđa – 3,5 miligrama u šolji kuvanog spanaća, ono se u njemu slabo apsorbuje ako se ne uzima sa vitaminom C i kalcijumom.
Spanać sadrži značajnu količinu kalcijuma, ali je on u spanaću  najmanje iskoristljiv od svih izvora (telo iskoristi polovinu kalcijuma iz brokolija, a samo pet odsto iz spanaća).

Antioksidansi

U spanaću ima trinaest flavonoida, snažnih antioksidanasa koji jačaju imunitet, boreći se protiv slobodnih radikala. U velikoj količini sadrži lutein i zeaksantin, antioksidanse iz familije karotenoida. Oni se koncentrišu u delu mrežnjače koji štite od degeneracije, kao i od štetnog dejstva sunčevih zraka.

Upotreba u kuhinji

Iako najnovije studije pokazuju da je bezbedno uvođenje spanaća u bebinu ishranu već posle četvrtog meseca, bezbednije je uvesti ga nešto kasnije (posle šestog meseca). Za dečju ishranu, spanać se preporučuje obaren, kombinovan sa sirom, belim lukom, maslinovim uljem, kao dodatak pasti, krompiru… Dodajte ga u lazanje, supu, pospite preko njega beli luk, ili ga stavite u omlet.

Prim. dr Jasminka Komnenović

Yumama

Podeli:

Komentari

  1. Neki pedijatri kazu da spanac ne treba davati sa kiselim mlekom jer steti vezivanju gvozdja,a ovde sam procitala da spanac treba uzimati sa kalcijumom bas zbog gvozdja.Sta je ispravno?

    Odgovori na komentar

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA