Saveti za mame malih izbirljivaca: Svako povrće ima „brata“ po vitaminima među voćem

Svako povrće ima svog ‘brata’ po vitaminima među voćem. Zato mama Dženifer objašnjava koje povrće možete da zamenite voćem, i obrnuto, a da dete unese sve potrebne hranljive materije. 

Foto: Canva

Gotovo svaki roditelj dobro zna koliko je ponekad teško naterati dete da pojede sve što mu servirate na tanjuru. Mali izbirljivci neretko odbijaju povrće ili voće, a svesni ste koliko su takve namirnice važne za zdrav rast i razvoj.

Ako imate izbirljivo dete, važno je otkriti koje namirnice voli. Neka deca prave problem kada im se na jelovniku nađe povrće, ali zato uživaju u voću, i obrnuto.

„Servirate povrće na zabavan način, ali deca i dalje ne žele da ga jedu? Nastavite to da činite i dalje, a u međuvremenu poslužite puno voća“, poruka je mame i dijetetičarke Dženifer, koja stoji iza Instagram profila „Kids eat in color“, koji prati veliki broj roditelja.

„Možda ste čuli da voće sadrži šećer i da ga zbog toga treba ograničiti. To apsolutno nije istina. Nemojte ga ograničavati, osim ako dete ima probavne probleme ili neke druge medicinske razloge. Voće sadrži vitamine, minerale, antioksidanse i vlakna“, pojasnila je.

Njen predlog je da, umesto paprike, detetu ponudite jagode, koje takođe sadrže vitamin C. Vitamin A nalazi se u krompiru i mangu, a vlaknima obiluju limun, narandže i mahune. Vitamin K dete može uneti konzumacijom kivija, a antioksidanse grožđem.

„Voćni sok nije celo voće. Preporučujem da detetu za piće ponudite vodu i mleko svakodnevno, a sokove samo povremeno“, upozorila je Dženifer.

Ova mama na svom Instagram profilu takođe ima i sjajne predloge jelovnika i obroka koje će deca radi jesti:

Index

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram