Samo pametni roditelji koriste ovih pet metoda na nauče decu da uče

Da bi dete bilo koncentrisano na obavljanje domaćih ili kućnih zadataka, potrebna je vežba.

Foto: Canva

Primetili ste da je dete nemirno, odsutno, neusredsređeno. Počnite da radite sa njim jednostavne i zanimljive vežbe koje će mu pomoći da ostane što duže koncentrisano. Neka to bude između 11 i 12 časova i 17 i18 časova, jer je u tom periodu najbolja koncentracija.

Ometanje
Dete treba da radi domaće zadatke uvek u isto vreme i na istom mestu. Ograničite TV i igrice.

Igre opažanja

Dajte detetu neki predmet i recite da ga pažljivo posmatra do pet minuta, zatim predmet sklonite i kažite mu da ga opiše što je moguće preciznije. Ili mu dajte da posmatra sliku.

Neka gleda sliku, pa prepriča šta je video!
Postavljajte pitanja, poput koliko je ljudi na slici, prozora i slično. Počnite od najjednostavnijih pa povećavajte težinu. Uključite različite zadatke zapažanja, razlike između dva crteža, šta nedostaje…

Vežbe nabrajanja

Radite vežbu nabrajanja životinja – onih koje imaju krila, rep, voće i povrće. Neka dete broji naglas od 1 do 100, a odna unazad. Pva vežba jača memoriju kod školske dece-

Razvrstavanje predmeta

Razvrstavajte kocke ili kuglice po veličini i boji, sakupljajte kestene ili kamenčiće. Neka vam dete pomaže u razvrstavanju posuđa ili veša. Neka sklanja svoje igračke. Sa pažnjom mala deca treba da rade 10 minuta, a sledeće nedelje povećajte vreme na 15, pa na 20 minuta.

Čitajte zajedno

Čitajte zajedno, a kasnije pričajte o onome što ste pročitali. Nađite crtež koji ima mnogo detalja i naterajte dete da ga zajedno bojite, jer će tako pojačati koncentraciju. Neka rešava sudoku, igra šah ili stoni tenis. Uključite i igre sa peskom i plastelinom.

Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA