Roditeljska dilema: Koje mleko dati detetu posle prestanka dojenja?

Šta da se radi kada se period dojenja završi – jeste jedna od najčešćih dilema: da li beba po prestanku dojenja treba da uzima mlečnu formulu ili odmah da započne sa unošenjem kravljeg mleka.

Foto: Canva

Majčino mleko je NESUMNJIVO najbolje za bebu!
Korisni efekti dojenja na zdravlje (neposredne – dok majka doji, kao i udaljene – decenijama posle završetka dojenja) su potvrdila i potvrđuju brojna istraživanja. Svaki gutljaj majčinog mleka je dragocen za bebu, pa bi bilo dobro da majka doji bebu bar do kraja prve godine života. Ukoliko majka ima dovoljno mleka, većina pedijatara i nutricionista i ohrabruje dojenje i tokom druge godine života, ali je kod većine beba upravo druga godina period kada dojenje završava.

Šta da se radi kada se period dojenja završi – jeste jedna od najčešćih dilema: da li beba po prestanku dojenja treba da uzima mlečnu formulu ili odmah da započne sa unošenjem kravljeg mleka.

Evo šest činjenica koje potkrepljuju preporuku ogromne većine pedijatara da je kvalitetna mlečna formula bolji izbor za bebu u drugoj godini života od kravljeg mleka:

1. Kravlje mleko sadrži previše neadekvatnih mlečnih proteina
Kravlje mleko sadrži daleko više proteina od bebinih potreba, a brojna medicinska istraživanja su jasno pokazala da višak proteina povećavaju rizik od gojaznosti!

Kravlje mleko sadrži mlečne proteine koji imaju veliki alergijski potencijal, pa je i verovatnoća za nastanak alergije na kravlje mleko veća.

Mlečna formula sadrži proteine koji su prilagođeni (adaptirani) za bebe u drugoj godini života, pa su bezbednije od običnog kravljeg mleka!

2. Kravlje mleko sadrži previše mineralnih soli, a nema dovoljno gvožđa

Kravlje mleko sadrži visoke koncetracije mineralnih soli (sulfate, fosfate…) koje u crevima ometaju iskorišćavanje gvožđa iz mesa i žumanca, što može izazvati malokrvnost (sideropenijsku anemiju). Previše mineralnih soli opterećuju bebine bubrege koji moraju da se “pomuče” da ih eliminišu iz organizma.

Kvalitetna mlečna formula sadrži optimalnu koncetraciju mineralnih materija (kacijuma, magnezijuma, kalijuma…) koje NE mogu ugroziti zrdravlje deteta, a sadrže i dodato gvožđe, pa se tako sprečava nastanak anemije. Količina kalciuma i fosfata (uz dodati vitamin D3) obezbeđuju formiranje i rast zdravih kostiju, a cink je važan (pored ostalih funkcija) i za zdrav imunitet. Tu je i jod bez koga nema zdrave funkcije štitne žlezde.

3. Kravlje mleko nema dovoljno vitamina

Vitamin A, vitamini B kompleksa, vitamin C i vitamin D3; vitamin E, kao i folna kiselina su izuzetno važni za zdravlje deteta, kvalitetna formula ih sadrži, a u kravljem mleku i nema uopšte, ili ih ima zanemarljivo malo!

4. Kravlje mleko nema dovoljno važnih masnih kiselina
Izuzetno važne (stručno se zovu esencijalne) nezasićene masne kiseline su neophodne za pravilan razvoj mozga i nervnog sistema u celini, ali i srca i krvnih sudova. Naročito su važne omega 3, kao i omega 6 masne kiseline. Prednost kvailtetne mlečne formule (u poređenju sa kravljim mlekom) NIJE samo u količini, već i međusobnom odnosu pomenutih omega 3 i omega 6 nezasićenih masnih kiselina, koji je od ogromnog značaja za zdravlje.

Za razvoj mozga, ali i i svih ostalih ćelija i tkiva je veoma važan holin, koji se takođe nalazi u kvalitetnoj formuli.

5. U kravljem mleku nema PREbiotika i POSTbiotika koji su od izuzetnog značaja za zdravlje bebe
Majčino mleko obezbeđuje naseljavanja (kolonizaciju) bifidobakterija u crevima bebe, koje su izuzetno važne za zdravo varenje, ali i za izgradnju zdavog imuniteta. Da bi se ove korisne bakterije razmnožavale u bebinim crevima i posle prekida dojenja, neophodni su PREbiotici kojih NEMA u kravlje mleku!

Vrhunska mlečna formula sadrži prebiotsku mešavinu galakto i frukto – oligosaharida uz polinezasićene masne kiseline dugog lanca, kao i POSTbitik koji je dobijen jedinstvenim – inovativnim postupkom!

Postbiotici se stvaraju u crevima kao rezultat fermentacije prebiotika, a taj proces “sprovode” pojedini sojevi dobrih crevnih bakterija.

Najnovija istraživanja su pokazala da su POSTbiotici izuzetno važni za zdravlje beba i dece pošto imaju brojne korisne efekte: od jačanja crevne barijere, izgradnje zdravog imuniteta, a imaju i izuzetno važan antizapaljenski efekat.

6. Prikupljanje mleka, proizvodnja i distribucija kvalitetnih mlečnih formula je strogo kontrolisani proces

Na kraju treba istaći da vrhunske mlečne formule su rezultat višedecenijskog razvoja stručnih timova i dobijaju se najsavremenijim tehnološkim procesima.

BEZBEDNOST složenog procesa prikupljanja, i transporta mleka, kao i samog procesa proizvodnje, a potom i distribucije formula je na prvom mestu, a kontrola kvaliteta je praktično kontinuiran proces.

Strogi kriterijumi propisani od evropskih regulatornih tela moraju (EFSA-e: European Food Safety Authority) biti zadovoljeni, što doprinosi bezbednosti kvalitetne mlečne formule.

Unapređenja sastava kvalitetne mlečne formule je zadatak stručnog tima koji prati savremena istraživanja i medicinske studije, pa je ovaj aspekt svakako velika prednost u odnosu na kravlje mleko.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA