Razvojne mape- posle drugog rođendana

Nakon što ste proslavili drugi rođendan, moram vas pitati- da li je vaše dete duvalo svećice? Ne zbog svećica, već zbog voljnog usmeravanja vazduha. To je važna veština koja se javlja kao preduslov pravilnog govora. Slede primeri vežbica i igara za pravilan kognitivni i psihomotorni razvoj deteta od 2-2,5 godine.

skakanje

Motorika

Do sada su svi klinci usavršili trčanje, pa je pravo vreme da se pozabavimo skakutanjem. U početku dete vežba da skače u mestu ili iz čučećeg položaja, kao žabica. Zatim vežbamo da stojimo na jednoj nozi. Iako zvuči neverovatno, nekoj deci je lakše da skaču na jednoj nozi nego da održavaju ravnotežu dok stoje.

Sledeća neverovatna vežba motorike za ovaj uzrast je prenošenje čaše vode bez prosipanja. Nadam se da ste se do sada rešili flašica i non-slip pisaka iz kojih je dete pilo. Samim tim je u redu da dete može da prenese plastičnu čašu do pola napunjenu tečnošću preko prostorije bez prosipanja. Ova vežba je odlična za toplo vreme, ali ako je u pitanju prelazni period, pa je malo hladnije, možda nije loše da sa njom sačekate još koji mesec. Ove vežbe ionako obuhvataju period do 30. meseca.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA