Razvoj bebe posle 4. meseca

Sa puna četiri meseca beba vas prepoznaje, smeška vam se, zna da drži glavu, da se igra svojim ručicama i počinje da ostvaruje kontakt sa svetom koji ga okružuje. Obroci se obavljaju u pravilnim intervalima, a i ritam spavanja počinje da se pravilnije formira.

Foto: Pixabay

Šta zna beba u 4.mesecu?

Za vas, ovaj period donosi olakšavajuće okolnosti i mogućnost da bolje organizujete svoj dan. Sada možete odvojiti i malo vremena samo za sebe.

Beba sa 4 meseca zna da se pomera, rita, okrene na bok. Ako je do sada spavala u kolicima ili kolevci pravi je trenutak da pređe u krevetac sa ogradicom, a ukoliko tokom kupanja poplavi ceo pod zbog radosti, možda je došao trenutak da plastičnu kadicu ubacite u maminu i tatinu kadu.

Kako da stimulišete vašu bebu?

  • Pričajte bebi dok je oblačite ili presvlačite.
  • Pružite joj dva prsta dok je u ležećem položaju, zgrabiće ih i prvo će pokušati da podigne glavu, a potom i da zauzme sedeći položaj.
  • Ne oblačite bebi odeću koja je steže i onemogućava pokrete. Dete ima potrebu da koristi svoje mišice i otkrije sve mogućnosti svog tela. Ako obratite pažnju na to što radi, lako ćete uočiti šta joj najviše treba i šta je baš po njenom ukusu.

Razvoj ličnosti

Neke karakterne crte primetne su još od prvih nedelja. Ima dece koja su aktivnija i one koja su mirnija. Ipak kako meseci polako odmiču karakteristike ličnosti postaju sve uočljivije: imamo mališane koji obožavaju da brbljaju iako jedva da tek znaju dve reči i rado se široko osmehuju svima; i one druge, koji su introvertniji (povučeniji). Okruženje, obrazovanje, osobe iz okoline svakako će uticati na budući razvoj karaktera tokom godina, ali se dete ipak ne može „oblikovati“ shodno vašoj želji.

Zbog toga je, već od prvih meseci njegovog života, važno poštovati bebinu ličnost, čak i kad su u pitanju sitnice, čak i kada nije onako kako ste se vi nadali da će biti.

Kada dete bude počelo da vam se obraća gukanjem i kasnije pitanjima odgovarajte na svako od njih i tako dajte značaj tome što dete radi.

Nemojte se nikada smejati njegovim neuspesima i ne odbacujte ga na emotivnom planu. Nikada nemojte reći:“Mama te neće više voleti ako ne budeš dobar(a)“. Ne samo da tako nećete uspeti da umirite živahno dete nego čak možete kod njega stvoriti emotivnu nesigurnost. Učite ga sa poštovanjem, dozvoljavajući mu da bude ono što jeste.

A vi? Da li ste već primetili neke karakterne crte kod vaše bebe? Jel vas podsećaju na tatu, mamu ili možda dedu ili babu?

NajboljaMamaNaSvetu

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA