Psihomotorni razvoj dece u prvoj godini

Beba je kod kuće. Bake deke ali i ostala rodbina obasipaće vas savetima, već pri prvom susretu će najverovatnije prokomentarisati kako nova beba baš njih gleda pravo u oči i kako im se smeje, kada malčice odraste porediće bebin razvoj sa njihovom decom, tj vama, sadašnjim roditeljima.

Neretko moći ćete da čujete rečenice tipa: Ti si to radila još kad si imala dva meseca…a počeo si da sediš kad si imao 4 meseca….

Ne postoje dve bebe koje su potpuno iste.

Prva godina je najdinamičniji period u rastu i razvoju deteta

Prva godina života bebe je označena brzim fizičkim i mentalnim rastom i razvojem. Beba napreduje u kilaži, brzo dobija centimetre, brzo uči i emotivno se razvija. Neke bebe razvijaju se brže od drugih, neke malčice sporije ali je bito znati da svaka beba ima svoj ritam razvoja. Procene napretka uzimaju u obzir ne samo sve ono što dete u određenom periodu ume da uradi već i način na koji određenu stvar uradi. Takođe, veoma je bitno da je bebica baš tog momenta raspoložena da uradi sve ono što ste vi zamislili. Vezano za ovaj period postostoje “miljokazi” za razvoj dece koji nam govore o tome šta većina dece određenog uzrasta može da uradi. Nemojte se brinuti ukoliko vaše dete ne može da uradi nešto od nabrojanih stvari. Možda će sa 6 meseci uraditi nešto što je u spisku očekivanih aktivnosti sa 7, ali možda neće moći da uradi jednu aktivnost iz svog uzrasta.
Ovo su smernice koje vam mogu pomoći da propratite veoma buran i intenzivan psihomotorni razvoj svog deteta i da uživate u detetovom rastu.

Šta novorođenče treba da radi

Novorođenče odmah po rođenju može da se zagleda na nekoliko sekundi u svoju mamu kada mu je jako blizu. Prepoznaje glas i miris majke. Ako se dete stavi na stomačić, refleksno će okrenuti glavicu na stranu kako bi oslobodilo disajne puteve. Refleksno hvata ručicama i stopalcima. Otvara usta i počinje da vrši pokrete sisanja kada mu se predmet približi ustima. Ručice i nožice drži savijene.
Ovo je period koji bebica provodi gotovo celodnevno spavajući, budna je gotovo samo kada se hrani, ali ćete i u tim budnim trenucima kojih nema mnogo primetiti bebin brži razvoj.

Podeli:

Komentari

 1. Postovani,
  Moja beba ima cetiri puna meseca. Kad je drzim podignutu licem prema mwni,glavicu drzi cvrsto ali na nekoliko sekundi jer ledja poxinju da idu unazad a ondai vrat i glava. Sa koliko meseci beba treba da bude potpubo cvrsta bez pridrzavanja i da li je ovaj moj primer zabrinjavajuci?

  Odgovori na komentar
 2. tema je extra, svaku majku zanima kako i koliko dovoljno njena beba napreduje, pa i mene jer mojoj pahuljici je 4 mjeseca i vec se odize u sjedeci polocaj, al kad joj radim vjezbice koci mi nogice kao da nedadok to prije nije radila
  pa me zanima jeli to ok

  Odgovori na komentar
 3. Moja beba ima 8 meseci decakje i nece da uopste da bude u hodalki niti da puze kad ga stavim na stomak onse okrene na ledza a jos nemoze dase oslanja na noge dali dase zabrinem ili je to normalno?

  Odgovori na komentar
 4. moja devojcica ima 8,5 meseci. rodjena je prevremeno u 34. nedelji. okrece se sa stomaka na ledja i sa ledja na stomak, u oba pravca, sedi samostalno i stabilno, ali kad je na stomaku podize samo guzu i krece nogicama kao da bi puzala ali ruke ne koristi, nece da se digne na njih, kao da su joj slabasne,njih pruzi kraj tela… uhvati igracku, privuce podlogu na kojoj se igracka nalazi i kad je uhvati odmah se okrene na ledja. medjutim, kad sedi pocela je da trazi oslonac i dize se na kolena i hoce da ustane… mene zanima da li je normalno sto nece beba da puzi i sto se ne dize na ruke? i da li je rano da ustaje? hvala, pozdrav

  Odgovori na komentar
 5. Moja beba ima 7punih meseca i tek je pre par dana poceo sam da sedi,kad ga drzim uspravno oslanja se na noge i hoxe da stoji,sa ledja na stomak sw odavno okrece ali ne ume da puzi pokusava oslanja se na ruke i podize noge ali jos ne moze da istane da li je to ok za decu tog uzrasta?Unapred hvala.

  Odgovori na komentar
 6. ljiljana debeljacki 09.01.2015 u 14:00

  svidjami se ova tema kao i sve do sada sto ste objavili, ali me interesuje o prevremeno rodjenim bebama, konkretno imam bebu koju sam dobila od 3 meseca i 215ogr rodjena je u 24 nedelji pa me interesuje sveo tim bebama kako se prati psihomotorni razvoj,kao i o ishrane za sada je jos na Aptamilu, koji pije 7 puta po 55 ml
  hvala veliko

  Odgovori na komentar
 7. Moj decak ima 6 meseci i 10 dana. Okrece se na stomak i obaca se na laktove, pokusava da se digne tako da se odboci na otvorene sakice ali ne uspjeva do kraja da digne grudni kos i brzo odustaje. Kada se okrece sa stomaka na ledja jako zabaci glavu tako da se bojim da ce se udariti, kada je na tvrdoj podlozi malo se i udari. Radimo neke vezbice i kada ga pokusam uciti da se obaca na sakice negoduje. Da li je to problem? Kada lezi na ledjima stavlja prste od nogu u usta. Jos uvjek ne sedi niti sam ga ja forsirala.

  Odgovori na komentar
  • Ovo šfo ste opisali zaista ne izgleda kao bilo kakav ozbiljan problem. Polako stavljate bebu da sedi pa da se vidi kako ce ići – u narednih nekoliko nedelja bi trebalo da počne da sedi.

   Odgovori na komentar
Strana 2 od 20<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA