Psiholozi objasnili zašto deca lažu

Deca se vrlo često ne slažu s roditeljima, a to je najviše izraženo u pubertetu i tim kritičnim godinama za svako dete. Brojne studije kažu da sve potiče iz ranog detinjstva, pa tako i “talenat” za laganje.

Foto: Canva

Najvažnija uloga

Roditelji, naravno, igraju veliku i najvažniju ulogu u odrastanju deteta i u formiranju njegovog karaktera. Često niste ni svesni da deca prihvataju model ponašanja koji imaju pred sobom.

Nemojte im davati lažna obećanja, jer ona to pamte i usvajaju kao pravi sistem po kom treba da rade. Na primer, “dobćeš igračku ako pojedeš sve iz tanjira” je odličan uslov da ga naučite da treba sve da pojede, ali najgora moguća metoda vaspitavanja ukoliko ga izigrate i ne kupite obećanu igračku kao nagradu.

Kada je taj prelomni trenutak kad počnu da nas lažu i koja deca imaju veće predispozicije da izrastu u lažove?

Stav psihologa je da strogi roditelji često izazivaju kontraefekat i stvaraju lažove od svoje dece. Njihov sistem zabranjivanja se pokazao kao prilično loš. Deca koja se boje da kažu istinu i pribegavaju laganju, imaju velike šanse da vremenom postanu sve bolji lažovi i da im to postane praksa u životu kad god treba izbeći nešto loše ili ukloniti krivicu sa sebe.

Roditeljstvo je kompleksno

U određenom periodu je karakteristično za decu da lažu, ali to su uglavnom nemoguće stvari i vremenom, kako sazrevaju, to prolazi. Ukoliko vaše dete uporno laže, čak i za neke ozbiljnije stvari, problem može da bude nešto u porodičnoj svakodnevici što ga na to podstiče.

Roditeljstvo je jako kompleksno. Vaš tretman strogoće i kažnjavanja ga je naučio da ćete vi biti srećniji i zadovoljniji ukoliko čujete ono što želite, a on će istovremeno izbeći kaznu.

Morate malo popustiti i pokušati da ostvarite prijateljski odnos s detetom, tako da se ipak zna ko je roditelj, ali i da ima osećaj da vam uvek sve može reći. I zapamtite, mala deca su veliki psiholozi.

Magazin

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA