Prvi sat u životu bebe

Tokom trudnoće verovatno ćete često zamišljati kako će izgledati vaša beba i šta će osećati kada se prvi put bude našla u vašem naručju . Verovatno vas zanima kako izgleda porođaj posmatrano iz bebinog ugla ili kako beba reaguje na spoljašnji svet nekoliko sati po rođenju .

Foto:Pixabay

Kako vaša beba doživljava rođenje ?

Zamislite da ste na sigurnom i toplom mestu , da ne osećate nikakvu nelagodnost ili bol, a da zatim iznenada počinjete da napuštate to mesto i dolazite u prostor blještavih svetala , hladnoće , dodira , mirisa i velike buke. Vaša leđa se ispravljaju po prvi put , pluća vam gore, a neko vas zaista jako trlja grubim peškirom . Sada zamislite da ste se ponovo vratili u svet toplote , ponovo ste sklupčani uz toplu majčinu kožu . Niko vam više ne stavlja u usta metalne kašičice , puštaju vas da se na miru odmorite . Možda , uz malo sreće ponudiće vam se i sladak kolostrum iz majčinih grudi . Potrebano je malo vremena da se mama i beba usklade oko sisanja , pa gozba može da počne. U idealnom svetu , beba oseća neprijatnost realnosti samo nekoliko minuta nakon rođenja nakon čega biva smeštena pod nežno okrilje svoje majke .

Kako će izgledati vaša tek rođena beba ?

Njena glava može biti malo nepravilnog oblika , pomalo preduga . Možda će u licu biti rozikasta , a njene ruke i noge mogu biti plavkaste . Nemojte se uplašiti ukoliko beba bude imala sukrvice na koži , to je česta pojava , kao i kada se beba rodi sa malim beličastim sluzavim naslagama na koži .Te promene na koži bebe će izbledeti nakon 24 ili 48 sati po rođenju . Šta vaša beba doživljava u prvim trenucima svog života ? Prvih sat vremena u životu tek rođene bebe su veoma kritični . Prelazak u ” spoljašnji ” svet iz majčine utrobe zahteva brojna fizička i psihička prilagođavanja . Prvim udisajem vazduha beba mora preći sa fetalne na novu cirkulaciju . Sam čin udisanja predstavlja za tako mala pluća veliki napor i iziskuje mnogo energije . Ubuduće će bebina pluća dobijati mnogo više krvi , a ovi nežni , prethodno tečnošću ispunjeni organi sada imaju zadatak da se te tečnosti ” otarase ” i počnu da prenose kiseonik do svih vitalnih organa u organizmu . Posmatrajte babicu ili medicinsku sestru kako pregleda i meri vašu bebu , pitajte je da li je sve u redu , proverite njene mere na rođenju . Ne zaboravite da ste sada vi ” glavni ” – to je vaša beba !

Veza je uspostavljena 

Ukoliko je to moguće , izdvojite vreme da istražite savršeno telo vaše bebe . Vaša beba će biti predivna , bez obzira na boju kože ili oblik glave koji bude imala . Prvi sat u životu bebe predstavlja period velike uznemirenosti . Posle prvog plača , beba se uglavnom smiri kako bi osmotrila novi svet oko sebe . Ukoliko osvetljenje nije previše jako , beba će se truditi da otvori oči i kao da će pokušavati da osmotri lica i predmete oko sebe . Poznati nežni zvuci kao što su glasovi mame ili tate sigurno će umiriti bebu . Ovo je idealno vreme da uspostavite prvi nežni kontakt sa vašom bebom i da počnete sa dojenjem . Tokom ove faze bebe uče kako da pronađu put do mamine bradavice , kako da povuku prvo mleko i nauče pravilno da gutaju . Ukoliko je prvi pokušaj sisanja bio dovoljno dobar i za mamu i za bebu , onda će naredni podoj biti još lakši .

Kakvo ponašanje možete da očekujete od vaše bebe ?

Bebe su čudesne i veoma sposobne . Ukoliko ne primaju nikakve lekove po rođenju one cće verovatno krenuti u istraživanje okoline i inicirati dojenje . Sebe cće moći da umire sisajući prst . Takođe , one mogu da održavaju optimalnu telesnu temperaturu neprestanim pokretanjem ekstremiteta . Njihove oči mogu se fokusirati na 5-6 centimetara , što je skoro precizna razdaljina od mamine ili tatine ruke do njihovog lica .

Da li je normalno da vaša beba po rođenju zaspi ?

Rođenje je zaista naporno i predivno iskustvo i nakon porođaja idealno bi bilo dozvoliti mami i bebi da odspavaju zajedno nekoliko sati . Nije neobično da beba odspava 4-8 sati nakon rođenja , budeći se na kratko kako bi pojela samo malo mleka i nastavila da spava dalje .

Gu-gu

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA